Fitne kazanını ateşliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Fitne kazanını ateşliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz, Hacı Bektaş Veli'yi anma şenliklerinde yaptığı konuşmada, din ile politikayı birbirine karıştıranları ağır bir dille eleştirdi. Yılmaz, ‘‘İslam'ın, ‘Ateşten kötüdür' dediği fitne kazanını ateşleyenler var’’ dedi.

Ululararası Hacı Bektaş Veli’yi anma şenliklerine katılan Başbakan Mesut Yılmaz, Türkiye'de mezhepler arası ayrırım yapmak isteyenlerin, dini siyasete alet ettiklerini belirtti. Yılmaz, ‘‘İslam'ın, 'Ateşten kötüdür' dediği fitne kazanını ateşlemektedirler’’ diyerek, dinle politikayı birbirine karıştıranları ağır bir dille eleştirdi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, Türkiye'de herkesin birinci sınıf vatandaş olduğunu belirterek, ‘‘Kendinizi birinci sınıf vatandaş saymazsanız, kendi kendinize eziyet edersiniz’’ uyarısında bulundu. Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde yapılan törene 15 bin kişi katıldı. Başbakan Yılmaz, konuşmasında aşırı dincilere yüklenerek, bu kesimi 'ithal malı Acem- Arap karışımı gerici bir zihniyeti sergilemekle' suçladı. Sözkonusu kesimin tespih boyu, şalvar uzunluğu, sakal şekline takılıp kaldığını vurgulayan Yılmaz, Anadolu insanının hiç bir zaman dini istismar etmeye yeltenmediğini söyledi. İslam dinini kendi tekellerine almak isteyenlere en iyi yanıtı Türk müslümanlarının vereceğini belirten Yılmaz, konuşmasında sık sık Hacı Bektaş Veli'nin sözlerine yer verdi. Yılmaz, ‘‘Burada sizlerle aynı kitaba, aynı Allah'a inanan, yalnız ona kulluk eden, inancını siyasi malzeme yapmayı en büyük günah kabul eden bir Türk vatandaşı olarak bulunuyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, bayrağımız ve yüce dinimiz bizim için en önemli unsurlardır’’ dedi.

İNCİTMEYİN

Baykal ise Avrupa'nın Ortaçağ karanlığını yaşadığı sıralarda, Horasan erenlerinin yepyeni bir ufukla dünyanın önünü açtıklarını söyledi. Baykal, ‘‘Bizim aydınlanma çağımız Batı'dan ithal değildir. Türk ellerinden, Orta Asya'dan gelir’’ dedi.

Devlet zirvesi oradaydı

Yurdun her tarafından akın akın gelen binlerce kişi, Hacıbektaş'taki tören alanında buluştu. Tören alanında protokol mensupları için kurulan çadırda, Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a, bakanlara ve milletvekillerine kadar devlet zirvesi bir araya geldi. Kültür Bakanlığı ve Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği'nin semah ekiplerinin gösterisini, Cumhurbaşkanı Demirel, sağında Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz, solunda da Meclis Başkanvekili Kamer Genç ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la birlikte izledi.

Şifalı sudan içtiler

Hacı Bektaş Veli'yi Anma Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Başbakan Mesut Yılmaz, geleneği bozmayıp, Aslanlı Çeşme'den su içti. Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin girişinde sağ tarafında bulunan ve iki tarafında arslan kabartmaları olan çeşmenin suyunun şifalı olduğuna inanılıyor.

‘Hacıbayram’ gafı...

Yılmaz, konuşmasında 'Hacıbektaş' yerine 5 kez 'Hacıbayram' diyerek gaf yaptı. Yılmaz'ın gafına Demirel ve eşi Berna Yılmaz gülerken, CHP lideri Deniz Baykal kahkahalar attı.

Başbakan Yılmaz konuşmak için tören alanında kürsüye çıktığında öğle namazı için ezan okundu. Yılmaz ezanın bitmesini kürsüde bekledi. Cumhurbaşkanı Demirel, Yılmaz ve CHP Genel Başkanı Baykal'a günün anısına Hacıbektaş Belediye Başkanı Mustafa Özcıvan tarafından birer barış güvercini ve Hitit testisi armağan edildi.

Demirel'in konuşması sırasında ses düzeni kısa bir süre arıza yaptı. Hacıbektaşlı vatandaşlar Demirel'e, ‘‘Nazara uğradın baba diye’’ bağırdılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!