30 doları verene naklen Borsa yayını

Güncelleme Tarihi:

30 doları verene naklen Borsa yayını
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), şeffaflaşma yönünde önemli bir adım daha attı. Borsa derinlik bilgilerini borsa dışından isteyenlere de iletilmesini sağlayan veri yayını uygulaması hizmete girdi. Böylece, 30 dolar veren herkes, aracı kurumlar gibi borsa seansında hisse bazında gerçekleşen son beş işlemi ve bekleyen beş işlem emrini görebilecek.

İMKB Başkanı Osman Birsen, düzenlediği basın toplantısında, Borsa'da derinlik veri yayınına başlanmasının, yatırımcı sayısının artması ve piyasaya duyulan güvenin gelişmesi açısından teşvik edici bir unsur olacağını söyledi.

Piyasaların şeffaflaşması yönünde önemli bir adım olan derinlik veri yayın sisteminin dünyada uygulanış alanının oldukça dar olduğunu belirten Birsen, sistemin, gelişmiş ülkeler borsalarının 7'sinde, gelişmekte olan ülkeler borsalarında ise sadece Güney Kore'de uygulandığını kaydetti.

Sistemin New York, Londra, Tokyo, Frankfurt, Amsterdam ve Paris borsalarında uygulanmakta olduğu belirtildi.

Osman Birsen, İMKB'de resmi yayın şekline temmuz ayında başlanan sistem sayesinde, derinlik bilgilerini borsa dışından isteyenlere de iletmenin mümkün olduğunu belirtti.

YATIRIMCI ARTACAK

Bunun saydamlık açısından piyasalarda büyük bir imkan sağladığını vurgulayan Birsen, ‘‘Uygulama, yatırımcı sayısının artırılması ve piyasaya duyulan güvenin gelişmesinde çok büyük bir teşvik edici unsur olacak’’ dedi.

Konuşmasında sistemin profesyonellere ve yatırımcılara sağladığı faydalara da işaret eden Birsen, uygulamaya başlanan 2 aylık süre içerisinde mevcut terminallerde yüzde 20 tasarruf sağlandığını ve 3 bin 500'ü yabancı olmak üzere toplam 5 bin aboneye ulaşıldığını kaydetti.

İMKB Başkanı Birsen, yabancı yatırımcıların sistemin yararını daha çabuk kavradığını belirterek, hedeflerinin yurtiçinde daha fazla kullanıcıya ulaşmak olduğunu bildirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!