Damdan atlattıran deprem

Güncelleme Tarihi:

Damdan atlattıran deprem
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adana dün yine sallandı. Sabaha karşı meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem 11 saniye sürdü ve büyük paniğe yolaçtı. Balkonlardan, pencerelerden ve sıcak nedeniyle uyudukları damlardan atlayan yüzlerce vatandaşın elleri, bacakları kırıldı. Hastanelerde yaralı kuyrukları oluştu.

Adana, dün sabaha karşı yeni bir depremle sarsıldı. Saat 05.15'te meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.1 şiddetindeki deprem sırasında, vatandaşlar evlerinin balkonlarından, pencerelerinden ve damlarından kendilerini dışarıya attı. Çıkan panik sonucu 25'i ağır 698 kişi yaralandı. İlk sarsıntıda ağır hasar gören binalarda çökmeler oldu. Adana'da 27 Haziran Cumartesi günü meydana gelen ve 145 kişinin ölümüne yolaçan 6.3 şiddetindeki depremin ardından, bölgede yer sarsıntıları devam ediyor. Dün Saat 05.15'te meydana gelen deprem ise Adanalıları uykularında yakaladı. Merkez üssü Adana-Ceyhan arasındaki Abdioğlu Beldesi olan deprem, 11 saniye sürdü. Sarsıntıyla birlikte yüzlerce vatandaş kendilerini evlerinin balkonlarından, pencerelerinden ve sıcak hava nedeniyle yattıkları damlarından sokaklara attılar. Bu nedenle çok sayıda insan yaralandı. Bu depremin korkusu sürerken, saat 05.25'te 3.2, 12.25'te de 4.4 şiddetinde yeni depremler daha oldu. Bu deprem zaten sokakta bulunan ve sabah yaşadığı paniği henüz üzerinden atamayan Adanalılar'da korku yaratmadı. Bu depremde de can ve mal kaybı olmadı. Böylece ilk depremden bu yana meydana gelen yer sarsıntılarının sayısı 77'ye ulaştı.

BİNA ÇÖKTÜ

Sucuzade ve Havuzlubahçe Mahalleleri'nde önceki depremde hasar gören boşaltılmış bazı evler, yan yattı. Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal, dünkü deprem sonrası, daha önce ağır hasar görmüş ve boşaltılmış Sucuzade Mahallesi'nde 3 katlı bir binanın çöktüğünü, bunun dışında yıkılan evin bulunmadığını belirtti. Bu bina da çevreye zarar vermemesi için iş makinalarıyla tamamen yıkıldı. Köksal, ‘‘Yaralanan vatandaşlarımızın tamamı paniğe kapılıp evlerinin balkonundan, penceresinden veya damından atlayan kişilerdir. Paniğe kapılmaya gerek yoktu’’ dedi. Vali Köksal, sadece 132 vatandaşın yataklı tedaviye alındığını, diğer yaralıların ayakta tedavi gördüğünü ifade etti. İlk depremde büyük zarar gören Ceyhan İlçesi'nde, dün sabah meydana gelen sarsıntı sırasında yaralanan olmadı. Ceyhan Kaymakamı Mehmet Öklü, deprem sırasında panik yaşanmadığını, köylerden de olumsuz bir haber almadıklarını söyledi. Öklü, ‘‘Ceyhan'da hayat normale dönmeye başlamıştı. Ancak, bu sabah meydana gelen deprem nedeniyle halk bir iki günü yine dışarda geçirecek. Bu yüzden çadır talebinde bulunanlar oldu. Bunları da süratle karşılıyoruz’’ dedi. Mersin'de de hissedilen deprem sırasında paniğe kapılan 15 kişi yaralandı. Mersin Devlet ve SSK hastanelerinde tedavi altına alınan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

YEREL TV'LERE TEPKİ

Sarsıntıların ardından yerel KTV ve Metro TV'de, bir hafta önce meydana gelen büyük depremden sonra çekilen görüntülerin yayınlanması halkın tepkisine neden oldu. Polis merkezlerini telefonla arayan vatandaşlar, bu yayınların kesilmesini istediler. Halkın paniğe kapılmasına neden olan yerel televizyonlar, valilik tarafından uyarıldı. Yerel televizyonlar bir süre çizgi film gösterdikten sonra, dün sabah yaşanan deprem paniğiyle ilgili görüntüleri yayınladılar.

YOLU KESTİLER

Kayalıbağ Mahallesi'ndeki vatandaşlar, kendilerine yardım edilmediği gerekçesiyle caddeyi bir süre trafiğe kapattı. Komşu Tepebağ Mahallesi'nde yardım yapılırken, kendi mahallelerine bir haftadır yeteri kadar yardım gelmediğini öne süren yaklaşık 200 kişilik grup, saat 07.00 sıralarında caddeye oturarak yolu trafiğe kapadılar. Maddi durumu iyi olanların zaten daha önce mahalleyi terkettiğini, sadece dar gelirlilerin evlerinden ayrılamadıklarını bildiren vatandaşlar, ‘‘Evlerimizde büyük hasar var. Ama biz evden vazgeçtik, can derdine düştük. Suyumuz yok, açlık çekenler var. Yardım istiyoruz’’ dediler. Polisin uyarısı üzerine eyleme kısa sürede son verildi.

Depremden kaçtı kamyon ezdi

Ceyhan'da D-400 Karayolu yakınındaki Belediyeevleri Semti'nde bulunan kamyon garajında manevra yapan, sürücüsü ve plakası belirlenemeyen kamyon, depremden korunmak için açık alanda yatan 35 yaşındaki Erol Şahin'in üzerinden geçti. Şahin olay yerinde ölürken, kaçan kamyon sürücüsü aranıyor.

Deprem hırsızları linç ediliyordu

Dumlupınar Mahallesi'nde bir grup vatandaş, depremden zarara uğrayan evlerden hırsızlık yaptıkları iddiasıyla Ahim Çiçek ve Zahir Temiz adlı kişileri döverek linç etmek istedi. Olay yerine gelen polis tarafından gözaltına alınan 2 kişiyle ilgili soruşturma sürüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!