Adanalı ‘Hacı Ağa’yı uğurladı

Güncelleme Tarihi:

Adanalı ‘Hacı Ağa’yı uğurladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sabancı Holding Başkanvekili Hacı Sabancı, dün Adana'da, binlerce Adanalı tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Hacı Sabancı'nın cenazesi, dün uçakla Adana'ya götürüldü, kılınan öğlen namazından sonra Asri Mezarlık'taki aile kabristanına defnedildi. Hacı Sabancı'ya, ‘Adana’nın Hacı Ağa'sı' deniliyordu.

Yakalandığı akciğer kanserine yenik düşerek, henüz 63 yaşında yaşama veda eden Sabancı Holding Başkanvekili Hacı Sabancı, dün babaocağı Adana'da gözyaşları arasında toprağa verildi. Sabancı Ailesi, Sabancı Holding'in üst düzey yöneticileri ile iş dünyasının temsilcilerinin hazır bulunduğu cenaze törenine, 40 derece sıcağa karşın binlerce Adanalı katıldı.

Sabancı Ailesi'nin Adana'da yaşayan tek üyesi olan ve Adanalılar tarafından çok sevilen Hacı Sabancı'nın cenazesine, Adana'da büyük ilgi vardı. Adanalılar, 'Adana'nın Hacı Ağası' dedikleri Hacı Sabancı için gözyaşı döktü. Sabancı Ailesi, Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları'ndan kiralanan iki uçakla dün saat 10.30'da Adana'ya geldi. Uçakta, Sabancı Ailesi'nin yanı sıra Sabancı Holding yöneticileri ve aralarında Rahmi Koç, Erdoğan Demirören, Halis Toprak'ın da bulunduğu işadamları ve çok sayıda bürokrat vardı.

Şakirpaşa Havalimanı'nda uçaktan indirilen Hacı Sabancı'nın cenazesi omuzlara alındı. Daha Seyhan Belediyesi'ne ait araca konulan Hacı Sabancı'nın cenazesi, kortej eşliğinde uzun yıllar emek verdiği Marsa Fabrikası'na getirildi. Burada yapılan törenden sonra Hacı Sabancı'nın cenazesi, uzun yıllar oturduğu Atatürk caddesi'ndeki evin önünden geçirilerek fabrikaların yönetim merkezi olan Sabancı İş Merkezi önüne getirildi. Cenaze daha sonra Sabancı Kültür Merkezi'ne getirildi ve Hacı Sabancı için kütaphanede kitaplar arasında tören yapıldı. Merkezdeki törenden sonra Hacı Sabancı'nın cenazesi, yine uzun yıllar emek verdiği Bossa Fabrikası'na getirildi. Burada da tören yapıldıktan sonra cenaze, öğle namazından önce, Sabancı Grubu tarafından yaptırılan ve tamamlandığında Ortadoğu'nun en büyük camisi olacağı belirtilen Sabancı Merkez Camii'ne getirildi. Henüz tamamlanmayan Sabancı Merkez Camii'nin bir bölümüde ilk kez cuma namazı kılındı. Ardından kılınan cenaze namazından sonra Hacı Sabancı'nın tabutu yine cenaze arabasına konularak Asri Mezarlık'taki Sabancı Aile Kabristanı'na getirildi. Hacı Sabancı, İstanbul'daki Sabancı Center'de 2.5 yıl önce uğradığı saldırıda yaşamını yitiren kardeşi Özdemir Sabancı'nın yanında toprağa verildi.

ANISI YAŞAYACAK

Hacı Sabancı'nın oğlu Ömer Sabancı ise, babasının ölümünden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, onun anısını yaşatmak istediklerini söyledi. Ömer Sabancı, babasının vasiyeti ile ilgili sorulara, ‘‘Bu aile içinde özel bir konu. Bugün bunları konuşmak istemiyoruz’’ yanıtını verdi. Sasa Genel Müdürü olan Ömer Sabancı'nın babasının ölümü nedeniyle boşalan Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyeliğine getirilmesi bekleniyor.

Adana ağlıyor

Sabancı Ailesi'nin tüm fertlerinde, Özdemir Sabancı'dan 2.5 yıl sonra Hacı Sabancı'yı kaybetmenin şoku yaşanıyordu. Ancak, Hacı Sabancı'nın hastalığını uzun süredir bilen Sabancı Ailesi'nin cenaze sırasında oldukça dirayetli oldukları gözlendi.

Adana'daki cenaze töreninde en büyük acıyı yaşayanlardan biri olan Hacı Sabancı'nın eşi Özcan Sabancı, fenalık geçirdi. Uçaktan inerken fenalaşan Özcan Sabancı'ya doktor gün boyunca sakinleştirici verdi. 40 dereceye varan sıcağın etkisi ve üzüntü nedeniyle fenalaşanlar olabilir düşüncesiylez tam teçhizatlı ambulanslar konvoyu takip etti.

Adana'daki cenaze törenine çok sayıda işadamı ve politikacı katıldı. Cenazeye katılan işadamları ve politikacılar arasında şu isimler vardı: Rahmi Koç, Erdoğan Demirören, Halis Toprak, Hasan Arat, İhsan Doğramacı, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, DİSK Başkanı Rıdvan Budak, eski Başbakan Yıldırım Akbulut, Devlet Bakanı Mehmet Battallı, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, Çevre Bakanı İmren Aykut, Kültür Bakanı İstemihan Talay, milletvekilleri Halit Dağlı, Mehmet Ali Bilici.

Hacı Sabancı'nın cenaze töreni için Adana'da tüm yollar trafiğe kapatıldı. Cenaze törenini izleyenleri taşıyan 30 otobüs ve 130'a yakın otomobil Adana sokaklarında konvoy halinde dolaştı.

Hacı Sabancı için Marsa ve Bossa'da düzenlenen törenlerde Marsa Genel Müdürü Atıl Sayral, DİSK Başkanı Rıdvan Budak, Bossa Genel Müdürü Yalçın Sabancı, Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Marsa ve Bossa çalışanlarını temsilen birer işçi konuşma yaptı.

Hacı Sabancı'nın cenazesi Adana'da oturduğu evin önünden geçerken, evde çalışan hizmetliler yola karanfiller attılar. Konvoy Adana sokaklarında dolaşırken, sayıları binleri bulan Adanalılar sokaklarda Hacı Sabancı için saygı duruşunda bulundu.

Cenaze törenini Adana'daki yerel televizyonlar naklen yayınladılar. Yerel gazeteler ise Hacı Sabancı'nın vefatından duydukları üzüntüyü manşetlerine taşıdılar. Gazete manşetlerinde ‘‘Adana ağlıyor’’ başlıkları dikkat çekti.

Cenaze törenine katılanlarla, daha önceden hazırlanmış kumanya ve su dağıtıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!