Çağlar'ın Nergis'ine ‘son kredi’ darbesi

Güncelleme Tarihi:

Çağların Nergisine ‘son kredi’ darbesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2001 00:00


Fuat KARS- Ali TOLUNSavaş ILGAZ/ BURSA,(DHA)
Haberin Devamı

Kartal'da tutuklu bulunan eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar'ın Nergis Grubu'na şimdi de

‘‘son kredi operasyonu’’ düzenlendi. Operasyon kapsamında Çağlar'ın dayısı Şükrü Şankaya, yeğeni Şenol Şankaya ve oğlu Mustafa Çağlar'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.

Etibank ve naylon fatura soruşturması kapsamında Kartal Özel Tip Cezaaevi'nde tutuklu bulunan Cavit Çağlar'ın bir süre önce hisselerini devrettiği Nergis Holding ve bağlı şirketlere 'son kredi' adlı operasyon düzenlendi. Hayali ihracattan milyonlarca dolarlık vergi iadesi ile haksız teşvik kredisi alındığı iddiasıyla gerçekleştirilen operasyonda Cavit Çağlar'ın oğlu Mustafa Çağlar, dayısı Şükrü Şankaya ve oğlu Şenol Şankaya'nın da aralarında bulunduğu holding üst düzey yöneticisi 11 kişi gözaltına alındı.

Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç'in yaklaşık 6 aydır büyük bir gizlilik içerisinde Nergis Holding ve bağlı 8 şirket için sürdürdüğü 'son kredi operasyonu' dün gözaltılarla devam etti. Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi, şirketin üst düzey yöneticilerini ev ve işyerlerinden alarak Bursa Emniyet Müdürlüğü'nün Acemler'deki binasına getirip sorguya aldı.

Operasyon kapsamında ilk olarak dün saat 10.00'da Cavit Çağlar'ın Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan oğlu Mustafa Çağlar ile Nergis Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşim Tekstil Genel Müdürü Şenol Şankaya, Çağlar'ın 34 N 4767 plakalı beyaz renkli BMV otomobiliyle Acemler'deki Mali Şube Müdürlüğü'ne getirildiler.

Ardından da Cavit Çağlar'ın Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan dayısı Şükrü Şankaya, Mali Şube Müdürü Mehmet Varol'un otomobiliyle Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

ELLERİ KELEPÇELENMEDİ

Nergis Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Yeşilova, Genel Müdürü İlker Yiğin, Pollyen Genel Müdürü Şerafettin Güzel ile şirketlerin diğer sorumluları da gözaltına alındılar.

Gözaltına alınanlar saat 14.00'te de toplu halde sağlık kontrolu için Bursa Adli Tıp Kurumu'na çıkarıldılar. Gözaltı sırasında 11 zanlının ellerinin kelepçeli olmadığı dikkati çekti.

Nergis Holding yöneticilerinin gözaltına alınması, şirketlerinde de bomba etkisi yaptı. Fabrikalarda çalışan yaklaşık 10 bin işci, gelişmeleri endişeyle beklerken polisin fabrikaları gözetim altına aldı.

ASLITÜRK'TE ÇIKTI

Bir süre önce Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu tarafından hazırlanarak Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na verilen raporda, Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk'ün de ortakları arasında bulunduğu ASCOR adlı şirketin 91 paravan şirketinde sahte faturalar ele geçirilmiş, yapılan incelemede paravan şirketlerin ihracatlarını Nergis Holding A.Ş. üzerinden yaptığı ortaya çıkmıştı. Nergis Holding'in defterlerinin incelenmesinde de sahte belgelerle sanki ihracat yapılmış gibi gösterilerek devletten 1995 yılı rakamlarına göre 445 milyar 558 milyon lira KDV alındığı hesaplanmıştı.

DAVA AÇILMIŞTI

Bunun üzerine paravan şirketlerle hayali ihracat yapmak ve devletten haksız KDV almak suçlarından Nergis Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Şankaya, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Çağlar, Şükrü Şankaya'nın oğlu ve Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Şankaya, Nergis Tekstil A.Ş Genel Müdürü İlker Yeğin, holdingin Yönetim Kurulu Üyeleri Erman Yerdelen, Nusret Yılmaz, Semih Vardarbaş, Naci Ayhan, Necmi Yeşilova ve halen başka bir suçtan Kartal Özel Tip Cezaevi'nde bulunan Şükrü Esat Erkuş haklarında 'Haksız kazanç elde etmek ve devleti zarara uğratmak' suçlarından 3- 5 yıl hapis cezası istemiyle Bursa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açılmıştı. Davayla ilgili yargılamaya temmuz ayında başlanacak.

Gözaltılar artabilir

Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç, ‘‘Nergis Holding ve bağlı şirketlerin yöneticilerini gözaltına aldık. Hayali ihracat ve sahte belgelerle teşvik kredisi alındığı iddilarıyla ilgili sorgulama yapıyoruz. Gözaltı sayısı artabilir’’ dedi.

Cuma vali düğünü pazartesi gözaltı

Cavit Çağlar'ın dayısı Şükrü Şankaya cuma akşamı Bursa Valisi Ali Fuat Güven'in eşi Nesrin Güven'in erkek kardeşi Ali Bolu'nun Altın Ceylan Tesisleri'ndeki düğün törenine katıldı. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar Sinan Erkoç'un da konser verdiği düğünde kalan Şenkaya, Vali ve eşi ile evlenen çifti tebrik etmişti. Şankaya, düğün sırasında hafta başında ‘son kredi operasyonu’ kapsamında gözaltına alınacağını aklına bile getirmemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!