Yabancılar GAP'ı sevdi

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar GAPı sevdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2001 00:00


Türkiye'nin en büyük entegre kalkınma projesi GAP'ın yürütüldüğü bölgede, 7 ülkenin çeşitli alanlarda 15 yatırımı bulunuyor. Bölgede, ABD ve Almanya'dan 4 petrol şirketi de faaliyet gösteriyor.
Haberin Devamı

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürlüğü'nden İktisatçı Ahmet Düzgör ile Uzman Hasan Kılıç'ın hazırladığı ''GAP Projesine Yerli ve Yabancıların İlgisi'' konulu araştırmasından derlediği bilgilere göre, bölgeye yerli yatırımcıların yanısıra yabancı yatırımcıların da büyük ilgisi olduğu belirlendi.

Bölgede, aralarında dünyanın en büyük firmalarından olan Almanya'nın MAN firmasından Bulgaristan'ın Sanex, Irak'ın Bizaf, İsrail'in Netafim ve ABD'nin COVTEX firmasına kadar 15 ayrı firmanın yatırımı bulunuyor. GAP bölgesine yatırım yapan ABD, Almanya, İtalya, Irak, İsveç, Bulgaristan ve İsrail'den firmalar, doğalgaz ile enerji üretiminden, entegre tekstile, sulama sistemlerinden, içme kullanma ve tarımsal sulama boruları üretimine, bataniye ve tekstil makinelerinden deterjanve limon tuzu üretimine kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösterecek.

Yabancı ülke firmaları, Mardin Serbest Bölgesi, Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep'te yatırım yapmayı tercih ederken, 15yatırımdan İtalyan-Türk yatırımcı işbirliği ile gerçekleştirilen Mardin'deki deterjan, Türk-ABD ortaklı Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi yakınındaki SUBOR, Türk-ABD ortaklı Netdesen-COVTEX ve İsveç-Türk ortaklı Şanlıurfa'daki GATEKS fabrikaları üretimde bulunuyor.

Petrol alanlarındaki faaliyetler

Türkiye'nin önemli miktardaki petrol üretiminin gerçekleştirildiği GAP bölgesinde, yabancı petrol şirketleri de faaliyetlerini sürdürüyor.

ABD'li Alaaddin Middleeast, N.V.T. Perenco ve G.I ile Almanya'nın Dowell Schlumberger firmaları, Adıyaman ve Diyarbakır'da petrol arama ve üretim, petrol ile ilgili yan hizmetleri alanlarında faaliyet yürütüyor. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!