Klip cenneti Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Klip cenneti Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ülkemizde klip yönetmenliği son dönemlerde bir sektör oluşturdu. Hal böyle olunca da yönetmenler, şarkıcılar arasında paylaşılamaz bir hale geldiler...

Müzik kanalları arttığından beri klip sektörü de bir hayli gelişti. Tabii böylece klip yönetmenlerinin de altın çağı başlamış oldu. Kimi reklamcı, kimi fotoğraf sanatçısı, kimi yönetmen... Bir çok isim klip yönetmeni ünvanını kazandı ve kliplerin altına imzalarını attı. Hal böyle olup yönetmen sayısı artınca, şarkıcılar arasında paylaşılamaz hale geldiler. Kimi şarkıcı her klibi için farklı yönetmenle çalışırken, kimi ise ‘‘Ondan başkası olmaz'' diyor. İşte klip cenneti Türkiye'nin yönetmenleri ve onların vazgeçilmez şarkıcıları...

Mete Özgencil

Özgencil de ödüllü yönetmenlerden. Candan Erçetin'in ‘‘Her Aşk Bitermiş'' şarkısı, ona 2. Akdeniz Müzik Ödülleri yarışmasında ‘‘En İyi Yönetmen'' ödülünü kazandırdı. Her ne kadar dostlukları bitmiş de olsa, Erçetin onunla çalışmış olmaktan mutlu olduğunu söylüyor.

Candan Erçetin: Mete, müzik albümlerimdeki çoğu şarkının söz yazarı ve bestecisi. Ayrıca onun yönetmenlik yeteneğinden yararlanmak da gayet hoş oluyor. Mete ile çalışmak hayli keyiflidir. Elbette bazen ikimizin de gerildiği anlar oluyor ama sonuçta ortaya çıkan şeyler ikimizin de içine siniyor.

Serdar Erener

Sertab Erener: Serdar benim ağabeyim. Beni onun kadar iyi tanıyan başka kimse olamaz. Bir de reklamcı olduğu için kliplere farklı bir boyut kazandırıyor. Onun çektiği kliplere çok güveniyorum ve beğeniyorum.

Hakan Yonat

Hakan Peker'in son albümündeki bütün klipleri çeken isim Hakan Yonat. Ayrıca Zerrin Özer'in özellikle ‘‘Paşa Gönlüm'' isimli parçasının klip çalışması ile dikkatleri üzerine çekmişti. Hakan Peker'den dolayı Zafer Peker de aynı yönetmeni tercih ediyor.

Hakan Peker: Kliplerimle çok ilgili biriyim. Mekan aranırken bile herşeyi görmek, öğrenmek isterim. Bu, sadece işimi çok sevmemle alakalı bir durum. Ama elbetteki herkes bu merakımı ve ilgimi kaldıramayabilir. Fakat Hakan Yonat, oldukça profesyonel biri. İyi anlaşıyoruz. Birbirimizle anlaşınca sorun kalmıyor.

Nihat Odabaşı

Klip yönetmenliğinden çok, neredeyse Türkiye gündemini belirleyen fotoğrafları çekmesiyle tanınıyor. Fotoğrafını çekip, olay yaratmadığı bir isim yok. Bu arada ‘‘Başım sıkışsa yardım isteyeceğim en önemli dostum'' dediği Soner Arıca'nın kliplerini, Nihat Odabaşı çekiyor.

Soner Arıca: Nihat ile ortak iş yapmamızın dışında çok iyi dostuz. Zaten fotoğraf çalışmalarımızı da birlikte yapıyoruz. Ortak noktalarımız öyle çok ki; sonuç ikimizi de memnun ediyor.

Mithat Güçlü Karataş

Yavuz Bingöl, Şahsenem yönetmenle sık sık çalışan isimler. Oldukça esprili bir kişiliğe sahip olmasıyla tanınıyor. Kendisiyle çalışanlar Mithat Güçlü Karataş'ın bu özelliğini mutlaka dile getiriyorlar.

Şahsenem: Mithat inanılmaz biri. Çok komik. İyi bir arkadaşımdır. Çektiği kliplerden de gayet memnunum.

Mustafa Mayadağ

En ünlü klip yönetmenlerinden. Mahsun Kırmızıgül, Serdar Ortaç, Aydın, Yılmaz Morgül özellikle Mayadağ'ı tercih eden isimler. Özellikle Serdar Ortaç'ın ‘‘Asrın Hatası'' klibini çekerek sansasyon yaratmıştı. Çünkü bu klibini benzerini Deniz Akel, Kenan Doğulu'nun ‘‘Ben Güzelden Anlarım'' şarkısına çekmişti.

Serdar Ortaç: Son klibimizi Ömer Faruk Sorak çekti ama ağırlıklı olarak Mustafa Mayadağ ile çalışıyoruz. Çünkü onunla iyi anlaşıyorum. Bir de ortada dostluğumuz var tabii ki...

Deniz Akel

Akel, ödüllü bir klip yönetmeni. Demet Sağıroğlu'nun ‘‘Arnavut Kaldırımları'' şarkısına çektiği kliple ödül almıştı. Kenan Doğulu, Ebru Gündeş, Pınar Altınok'un bugüne dek tüm kliplerini çekti. Çalışmalarında fon olarak kırmızı, obje olarak koltuk kullanmasıyla tanınıyor. Kendini kanıtlamış ya da henüz tanınmamış şarkıcı diye bir ayrımı olmadığını söylüyor. Meriç ve Boran gibi isimlerin kliplerini çekmesi de bunu kanıtlıyor.

Kenan Doğulu: Deniz, Ebru'nun ablası. Ama Ebru'dan önce zaten Deniz'le tanışıyordum. Çok iyi anlaştığım biri Deniz. İyi dost olmamızın yanı sıra ortak çalışmalarımızda da aynı yöne bakıyoruz. Kafa yapılarımız uyuşuyor. Tüm bunlar benim Deniz'le çalışmam için önemli nedenler. Yani Deniz'in çekmediği bir Kenan Doğulu klibi düşünemiyorum.

Ayşe Ersayın

Özellikle kadın şarkıcılar Ayşe Ersayın'ı tercih ediyor. Ajda Pekkan ve Sibel Can, yönetmenden vazgeçmeyen isimler arasında. ‘‘Eskiden klip yönetmenliği diye bir sektör yoktu. Müzik kanallarının çoğalmasıyla arttı. Biz bu işin öncülerindeniz'' diyor.

Ajda Pekkan: Ayşe Ersayın'ı uzun zamandan beri tanırım. Kendimi onun yanında gayet iyi ve rahat hissediyorum. Onun kamerasına güveniyorum.

Kliplerini kendileri çekenler

t İbrahim Tatlıses

Klip yönetmenliğinden önce oynadığım filmlerin yönetmenliğini yaptım. O yüzden kliplerimi yönetmem de çok normal. İdobay'a bağlı birçok sanatçının klibini de ben yönettim. İyi işler yaptığıma inanıyorum.

t Rafet El Roman

Almanya'da bu işin eğitimini aldım. O yüzden kliplerimi yönetiyorum. Zaten şarkılarımın söz ve müzikleri de bana ait olduğu için tam anlamıyla hissederek bir senaryo çıkarıyorum ortaya. Yılmaz Morgül'ün de klibini yönettim. Benim kliplerimi beğenenler böyle bir teklif getiriyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!