İncirlik’ten memnunuz, çekilmiyoruz

Güncelleme Tarihi:

İncirlik’ten memnunuz, çekilmiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2016 19:47

Koalisyon ortağı SPD’nin savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, Türkiye’nin İncirlik Üssü’nü ziyaret izni vermemesi halinde, bu üsteki tornadolarla Alman askerlerinin çekileceğini söyledi. Ancak Başbakan Angela Merkel, Savunma Bakanı von der Leyen ve bakanlıktan bir yetkili iddiaları reddetti.

Haberin Devamı

ALMANYA Savunma Bakanlığı, terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele kapsamında İncirlik Üssü’ne konuşlandırdığı keşif uçağı tornadoları, şu anda çekme gibi bir planları olmadığını açıkladı. Bakanlıktan bir yetkili Hürriyet’e, “Bizim İncirlik’ten çekilmeyi planladığımız doğru değil. Alman ordusu olarak İncirlik’te kalmak istiyoruz. Ama alternatifleri de devamlı göz önünde bulunduruyoruz” dedi. 

Yetkili, Türkiye’nin Alman milletvekillerin İncirlik Üssü’nde konuşlu askerlerini ziyarete izin vermemesi durumunda, Alman Meclisi’nin alacağı karara uyacaklarını söyledi.

ALTERNATİFLERİ VAR

Alman kuvvetinin İncirlik’ten ayrılması halinde bölgede birçok askeri üs bulunduğunu belirten yetkili, “Ama bu bizim şimdi İncirlik’ten çekileceğiz anlamına gelmiyor” dedi.
Yetkili, “Aralık ayına kadar tornadolar İncirlik’te kalacak diyebiliyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“İncirlik bizim için en iyi yer. Biz İncirlik’te kalmak istiyoruz. Oraya yerleştik. Koalisyon arasındaki işbirliği iyi oturdu. İncirlik’te kalmamızın bize çok avantajları var ama mecburi de değil. Askeri planlama başka alternatif imkanları da içeriyor.”

Haberin Devamı

BAKAN: DOĞRU DEĞİL

Bakanlıktan bir yetkilinin Hürriyet’e yaptığı açıklamaların ardından Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de ‘çekilme’ haberlerini yalanladı. Bakan, “Alman ordusu IŞİD’e karşı mücadeleyi İncirlik Üssü’nden yürütmek istiyor. Operasyonların İncirlik Üssü’nden yürütülmesi, hem Almanya hem Türkiye’nin çıkarına” dedi.

MERKEL: ASKERLERİMİZMEMNUN

Başbakan Merkel, resmi temaslarda bulunduğu Prag’tan İncirlik tartışmasına katıldı. Alman ordusunun İncirlik’te çok iyi şartlar bulduğu ve başarılı operasyonlar yürüttüğünü vurgulayan Merkel, İncirlik meselesinde bir çözüm bulunacağı umudu taşıdığını söyledi. Türkiye’nin İncirlik’i NATO üssü olarak nitelendirdiğine dikkati çeken Merkel, “Bunun gelecekte de böyle kalacağını umut ediyorum. Alman ordusu, meclisin ordusu. Milletvekilleri İncirlik’i ziyaret etmek istiyorsa, edebilmeli” dedi ve Türkiye ile bu konuda görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA ZİYARETTE ISRARLI

Almanya’nın İncirlik Üssü’nde altı tornado keşif uçağı, bir tanker uçağı ile 250 civarında askeri bulunuyor. Almanya, milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki askerlerini ziyarette ısrar ediyor. Türkiye ise buna onay vermiyor. Almanya Meclis Savunma Komisyonu üyeleri ekim ayı başında İncirlik’i ziyaret planı yapıyor, ancak Türkiye’den henüz izin çıkmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!