İncirin lokumunu yaptılar

Güncelleme Tarihi:

İncirin lokumunu yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 09:48

AYDIN’ın İncirliova ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren İncir Araştırma Enstitüsü, incirden fason ürettirdiği lokumu kendi reyonunda satışa sunmaya başladı.

Haberin Devamı

İncir Araştırma Enstitüsü, kendi yetiştirdiği incirlerden ilk olarak 2006 yılında deneme amaçlı olarak lokum üretmek için çalışma başlattı. İki yıl süren çalışmalar sonucunda istenen seviyede incir lokumu üretimi gerçekleştirildi. Enstitü tarafından fason olarak seri üretimine başlanan incir lokumu raftaki yerini de aldı. Şimdilik kendi reyorlarında satışa sundukları incir lokumuyla ilgili bilgi veren İncir Araştırma Enstitüsü Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Ramazan Konak, "İncir, su, nişasta şeker ve fındıktan imal ettiğimiz incir lokumu, iyi saklandığı takdirde bir yıla kadar sağlıklı şekilde tazeliğini koruyabilme özelliğe sahip. 45 kilo incirden 100 kilo incir lokumu elde edilebiliyor. İçerisinde yüzde 10 fındık bulunuyor. 500 gramlık paketler halinde 12.5 liradan satışa sunuyoruz. Sağlıklı ve kaliteli incir lokumunu bir kez tadan tüketici yeniden almak için mutlaka buraya geliyor. Çünkü tadı diğer lokumlara oranla daha faklı ve besleyici" dedi.

Üretimini gerçekleştirdikleri incir lokumu ile sektöre öncülük ettiklerini ifade eden İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı ise, "Daha önceki yıllarda küçük çaplı yaptığımız lokum üretimimizi bu yıl biraz daha geniş kapsamlı hale dönüştürdük. Amacımız burada incir lokumundan kazanç elde etmekten çok bu sektörde öncü olmaktır. Bu da projelerimizden bir tanesiydi. İncir lokumunun tüketiciden büyük ilgi göreceği kanısındayız. Bu proje gibi incirle ilgili şu an 23 projelerimiz daha mevcut" dedi. Arpacı, ilk etapta 1 ton incir lokumu üretimi yaptırıp, satışa sunduklarını da kaydetti.

Arpacı, enstitüde ayrıca, incirde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar, gıda değeri yüksek yeni ürün geliştirme, bitki sağlığı, tarım ekonomisi gibi konularda projeler yürüttüklerini de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!