İncir pazarında "Bursa siyahı" hakimiyeti

Güncelleme Tarihi:

İncir pazarında Bursa siyahı hakimiyeti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2015 11:22

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Arif Güney, Bursa siyah incirinin dünyada eşi benzeri olmayan bir ürün olduğunu belirterek, "Pazarda çok hakimiz. Fransızları düşünün, hem üretici hem de bizden ürün alıyorlar. İtalya ve İspanya da incir üreticisi ama ilk tercih Bursa siyahı" dedi.

Haberin Devamı

UYMSİB Başkanı Arif Güney yaptığı açıklamada, dünyaca ünlü "Bursa siyahı"nda bu yıl ihracatın rekolte düşüklüğü nedeniyle 15 bin ton civarında kaldığını söyledi.

Üreticiden alım fiyatı olarak kilogramı 4,7 TL ile siyah incirde rekor bir rakamın oluştuğunu belirten Güney, bu ürünün, üreticinin her yıl yüzünü güldürdüğünü anlattı.

Güney, geçen yıl 18 bin ton olan ihracatın bu yıl 3 bin ton azaldığını ancak gelecek yıllarda iklimin olumlu gitmesi durumunda 20 bin tonu geçeceklerine inandığını vurgulayarak, "Bursa siyahı"nın AB başta olmak üzere çok sayıda ülkeye satıldığını aktardı.

"TÜKETİCİ TARAFINDAN EN ÇOK TERCİH EDİLEN BİR ÜRÜN"

Siyah incir ihracatında Bursa'nın, dolayısıyla Türkiye'nin elinin güçlü olduğuna dikkati çeken Güney, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bursa siyah inciri, dünyada eşi benzeri olmayan, gösterişli raf ömrü, son derece yüksek dayanıklı, tüketici tarafından çok tercih edilen bir ürün. Pazarda çok hakimiz. Fransızları düşünün; hem üretici hem de bizden ürün alıyorlar. İtalya ve İspanya da incir üreticisi ama ilk tercih Bursa siyahı. İsrail, bizden önce hasada ve AB ülkelerine ihracata başlar. Özellikle İngiltere pazarına çok hakimler. Bursa'da siyah incir hasadı ve ihracatı başladığı anda İngiltere başta olmak üzere AB ülkeleri İsrail'den bir tek ürün almaz."

Güney, Türkiye'nin "Bursa Siyahı" ile pazara girdiği anda İsrail'in farklı tarım teknikleriyle hasadı ve ihracatı durdurduğunu ifade etti.

Bu noktada, İsrail'in genel anlamda Avrupa pazarını durdurduğunu belirten Güney, "Biz pazardayken İsrail incir satamaz. İsrail'in güzel çeşitleri var ancak hiçbirinin bizim incirle kıyaslanması mümkün değil. Siyah ve mor çeşitlerle pazara giriyor. O çeşitlerinin Bursa siyah inciriyle yarışması mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail ile "siyah incir yarışı"nın galibinin Bursa olduğunu dile getiren Güney, "Bursa ile mücadele edemez" ifadesini kullandı.

Söz konusu çeşidin, Bursa'nın mikrokliması içinde yetiştiğine değinen Güney, "Türkiye'de başka bölgelerde aynı kalitede üretilemiyor. Dünyanın başka bir yerinde de olmuyor. Dünyada lider konumdayız. Siyah incir denildiğinde Bursa siyahıyla rekabet edebilen ülke yok" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!