İncil'e atılan bombanın izi

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Adı kimilerine göre ‘‘siyasi İslam’’, bazıları ‘‘irtica’’ diye anıyor. Cumhuriyet rejimine karşı ne ölçüde tehdit yarattığı tartışılıyor.

Siyasetten korkmayı anlamak, kabul etmek mümkün değil; demokrasiye sığmaz. Ama iş silahlı eyleme, teröre dökülürse değişir. Silahlı zorbaya karşı meşru savunma Cumhuriyet'in en doğal hakkıdır.

Siyasi İslam zeminini kullanan radikal örgütlerin son aylarda tırmanan eylemleri eski amatör sınırlarını zorluyor, hatta uluslararası ilişkilere işaret ediyor.

Tıpkı Gaziantep'te İncil'e atılan bombada olduğu gibi... Bakalım dinin ardına sığınan terörün mali kaynağı ve silahları nereden geliyor?

* * *

14 Eylül Pazar günü, saat 20.45'te Gaziantep Ticaret ve Sanayi Fuarı'nda Hıristiyanlığa ait kitap ve kasetler satan Müjde Yayıncılık standına el bombası atıldı. Patlamada 4 yaşındaki Ali Özdemir yaşamını yitirdi, 24 kişi yaralandı. Polis eylemin Vasat isimli ve ‘‘İslami’’ etiketli bir örgüt tarafından düzenlendiğini saptadı.

Olaydan yaklaşık bir ay sonra, 18 Ekim 1997 günü Adana'da Vasat örgütünün lideri Şahmerdan Sarı yakalandı. Sarı'nın polis ifadesi ilginçti.

18 yıl kadrolu imamlık yapan Şahmerdan Sarı örgütün nereden üye ve para bulduğunu şöyle anlattı:

‘‘Görev yaptığım camilerde yatsı namazından sonra toplanan cemaatten örgüt için öğrenciler edindim. Bunları eğiterek başka camilerin Kuran kurslarında öğretmenlik yaptırdım. Örgütün en büyük geliri kurban derilerinden sağlanıyordu.’’

* * *

İncil satan standa atılan bombanın kaynağı polis çıktı. Vasat örgütünün el bombasını, Siirt Emniyet Müdürlüğü Kurtalan Çevik Kuvvet Amirliği'nde görevli 27 yaşındaki polis memuru Halil Yıldız'dan aldığı saptandı.

Hemen gözaltına alınan Yıldız'ın evinde aynı bombadan yedi adet daha bulundu. Halil Yıldız'ın polis arkadaşlarına, ‘‘Evim kenar mahallede olduğu için teröristlerin saldırısına uğrayabilirim. Bu nedenle yanımda el bombası bulundurmamda yarar var’’ dediği ortaya çıktı.

Gaziantep Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, 24 Ekim 1997 tarihli basın toplantısında üç polis memuru hakkında daha soruşturma açıldığını anlattı, ‘‘Teşkilatımızdaki çürük elmaları temizliyoruz’’ dedi.

* * *

Peki polis memuru Halil Yıldız, Vasat örgütüne verdiği el bombasını nereden buldu? Acaba resmi depodan mı çaldı?

Yürütülen soruşturmada farklı bir sonuca ulaşıldı: Halil Yıldız, el bombalarını PKK'ya karşı düzenlenen operasyonlar sırasında elde etti, tutanaklara geçirmeden sakladı.

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, dünkü gazetelerde yer alan açıklamasında şu bilgiyi verdi: ‘‘Olayda kullanılan bombanın NATO standardı ve Alman yapımı savunma tipi parça tesirli olduğu anlaşıldı. Bombanın herhangi bir devlet kurumundan çalıntı olmadığı anlaşıldı.’’

* * *

Gördünüz mü Türkiye'nin halini...

PKK bombasını, Cumhuriyet polisi aracılığıyla elde eden radikal dinci örgüt, Hıristiyan kitapları satan yayınevini bombalıyor...

Ve son bir soru: PKK, NATO el bombasını nereden buluyor?













Yazarın Tüm Yazıları