İncek yargı kampüsü oluyor

Ankara İncek’teki Türkiye Adalet Akademisi’nde hakim-savcıların yanısıra avukatlar da eğitilecek. Duruşma salonlarında kurgusal duruşmalar yapılarak, uygulamalı eğitim yaptırılacak. Anayasa Mahkemesi’nin de bulunduğu İncek, Yargıtay’a da bina yapılıp taşınmasının ardından “yargı kampüsü” gibi olacak.

Haberin Devamı

ANKARA İncek’teki Türkiye Adalet Akademisi’nde (TAA) hakim-savcıların yanısıra avukatlara da eğitim verilecek. Akademideki salonlarda kurgusal duruşmalar yapılarak, uygulamalı eğitim yaptırılacak. Önümüzdeki dönemde, avukatların stajlarının da TAA’da bünyesinde yaptırılmasının hedefleniyor.
Yargıtay da TAA’nın yanındaki tahsisi yapılan arsaya taşınacak. Böylece, Anayasa Mahkemesi’nin taşınıp hizmet vermeye başladığı İncek’te büyük bir “yargı kampüsü” oluşturulmuş olacak.

Yeni hedef eğitim

Adalet Bakanlığı yetkilileri ile konuştum. Yeni eğitim modeli ve hedefi ile ilgili bakın ne dediler:
“Yargı reformu strateji planının 2.5 yılda yüzde 70’ini hayata geçirildi. Yeni hedeflerimizi belirlediğimiz bir yargı reformu strateji belgesi hazırladık, bunu da önümüzdeki günlerde tekrar Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Önümüzdeki hedefleri karşıladık, çıtayı yükseltecek yeni hedefleri belirledik. Bu hedefler arasına hakim, savcı ve avukatların hukuk fakültesindeki eğitimlerinden başlayarak, daha iyi yetiştirilmesi de alındı.”

Haberin Devamı

Çalıştay düzenlendi

Hukuk eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi hedefi adına ilk adım ise Erzurum’daki çalıştayda atıldı. Yargının paydaşlarının katıldığı bu çalıştayda, hukuk eğitiminden başlayarak, hakim, savcı ve avukatların yetiştirilmesi ve mesleğe girişine kadar geçilen tüm aşamalar tek tek masaya yatırılıp irdelendi.

Komisyon kuruldu

Daha sonra da bakanlık bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Adalet Bakanlığı, YÖK, yüksek mahkemelerden temsilcilerin katıldığı bu komisyon çalışmalarını sürdürüyor.

Ne yapılacak

Komisyon avukatların staj durumu da dahil olmak üzere yargıda toplam kaliteyi yükseltmek üzere sorunları masaya yatırdı. Hem hakim-savcıların hem de avukatların eğitim ve stajları konusunda yeni bir perspektifle önemli değişiklikler içeren yeni bir model hazırlanacak. Bu çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Yeni adli yıl

2012-2013 adli yılı önceki gün 3 Eylül’deki törenle başladı. Şehit acımız yüzünden ikinci kez adli yıl kokteylsiz açılırken, tören sırasında Şırnak Beytüşşebap’tan gelen on şehit haberi üzerine programdaki konser de iptal edildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, “teamül” değiştirerek, ilk kez katıldığı törenden sonra Yargıtay’da emekli mensuplara plaket töreni de yapılmadı. Yargıtay yetkililerine bu konuyu sordum. Emekli olan mensuplarına “Emeklilik töreni töreni” isteyip istemediklerinin sorulduğunu ve bu nedenle artık adli yıl açılış töreni sonrası o yıl içinde emekli olanlar için toplu bir emeklilik ve plaket törenine gerek kalmadığını bildirdiler.
Yargı camiasının yeni adli yılını kutlarken, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet ve aileleri başta tüm ulusumuza başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları