GeriSeyahat İmparator Qin Shi Huang’ın 2 bin yıllık ordusuyla selamlaştım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İmparator Qin Shi Huang’ın 2 bin yıllık ordusuyla selamlaştım

İmparator Qin Shi Huang’ın 2 bin yıllık ordusuyla selamlaştım

Aslı Özbek (33), neredeyse tüm hayatını ve vaktini çok sevdiği tıp doktorluğuna adadı. Sonra, dünyayı kendi gözleriyle, aklıyla ve kalbiyle keşfetmek amacıyla mesleğine bir süre ara verip yollara düştü.

Önce Nepal’i gezdi, sonra Çin’i. Şu anda Güney Kore’de. Okuyor, yazıyor, araştırıyor, fotoğraf çekiyor, seyahatini http://asliyollarda.blogspot.com/ adresindeki ‘blog’unda anlatıyor. Bundan sonraki rotası Japonya. Ardından Filipinler, Endonezya, Malezya, Singapur, Vietnam, Kamboçya, Laos, Tayland, Myanmar (Burma), Bangladeş, Sri Lanka ve Hindistan gelecek. Bize Çin’in Xi’an şehrini anlattı. En çok Çin’in ilk imparatoru sayılan ve ‘Hero’, ‘The Emperor and The Assassin’ gibi yakın dönem meşhur filmlere ilham kaynağı olan İmparator Qin Shi Huang’ın ordusu ‘Terracotta’nın buluntu alanı ve müzesinden etkilendiğini söyledi.

Gittiğiniz son birkaç yer ve bundan sonraki rotanız hep dünyanın doğusundan duraklar barındırıyor. Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- Yurtiçinde birçok yeri gezdim. Yurtdışında gittiğim yerler arasında ise Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İtalya, İspanya, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland, Nepal ve Çin var.
Xi’an Çin’in tam olarak neresinde yer alıyor?
- İpek Yolu’nun doğudaki son durağı. Çin Halk Cumhuriyeti’nin doğu kısmının merkezinde ve Shaanxi eyaleti sınırları içerisinde. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 400 metre olan ve Guanzhong ovası üzerinde uzanan şehrin güney sınırını Qingling Dağları, kuzey sınırını ise Wei Irmağı’nın uzantıları belirliyor. Son nüfus sayımına göre yaklaşık 9 milyon insanın yaşadığı şehrin nüfusunun yüzde 99.1’ini Han Çinliler oluşturuyor. Bunun dışında 50 bin civarında çeşitli etnik azınlıklar ve İpek Yolu’nun onlara bıraktığı en büyük miras olan Müslümanlığı benimsemiş, Çin etnik kökenli 80 bin Hui var.
Ziyaret etmek için neden Xi’an’ı seçtiniz? Gitmek zor mu?
- Urumçi’den başlayan ve yaklaşık 36 saat süren 2 bin 900 km’lik bir tren yolculuğu ile ağustos ayının son haftasında gittim. Xi’an’a gitmeye karar vermemin en önemli sebebi, şehrin büyüleyici tarihiydi. Arkeolojik bulgulara göre, 500 bin yıldan eski dönemlerde bile üzerinde insanoğlunun ilk ataları yaşıyordu. 1954’te gün yüzüne çıkarılan, 6 bin 500 yıllık Banpo Neolitik yerleşim bölgesiyle de bildiğimiz Xi’an, son 3 bin 100 yıllık tarihi boyunca da Zhou, Qin, Han, Sui ve Tan imparatorluklarına çeşitli dönemlerde başkentlik yapmış. Şehrin, günümüze uzanan kültürel etkilerini bir parça da olsa görebilme umudu, rotamızı Xi’an’a doğru çevirmemizin en önemli ikinci sebebiydi.
Nerede kaldınız? Konaklama seçenekleri neler?
- Şehirde her bütçeye uygun sayısız konaklama imkanı bulunmasına rağmen bizim tercihimiz, şehrin merkezinde yer alan, toplu taşıma araçlarıyla her tarafa rahatça ulaşım imkanı bulunan, gezilecek yerler için konaklayanlarına belli bir ücret karşılığı turlar düzenleyen ve internet arama motorlarında hakkında sayısız olumlu yorum okuduğumuz Shuyuan Hostel oldu. Mimari yapısıyla da beğendiğimiz bu hostelde gecesi kişi başına 9 dolara kaldık.

ALIŞVERİŞ YAPARKEN SIKI PAZARLIK EDİN

Xi’an’a gideceklere neler yapmalarını, nereleri görmelerini önerirsiniz?
- Eğer bir gün yolunuz Xi’an’a düşerse hem şehrin içinde hem de yakın mesafede sayısız görülecek yer olduğunu keşfedeceksiniz ve her anından keyif alacaksınız. Günün her saatinde yaşayan bu şehrin her sokağında farklı bir şey bulacaksınız ve zaman zaman şehir içinde başka bir şehre, başka bir ülkeye, hatta başka bir zamana gelmişsiniz duygusunu yaşayacaksınız. Çin seddini anımsatan şehir duvarları, sayısız alışveriş merkezlerinin ve eğlence mekanlarının bulunduğu ana caddeler, gece sokak satıcılarının ve yayaların renklendirdiği 14. yüzyıldan kalma çan ve davul kulelerinin çevresi, özellikle de akşam sokak pazarıyla ve İstanbul’daki Kapalıçarşı’ya benzeyen eski çarşılarıyla Müslüman bölgesi sizi etkileyecek. Xi’an’da en etkileyici arkeolojik yapı elbette, şehrin doğusunda yer alan ve 40 dakikalık bir otobüs yolculuğu ile rahatça ulaşabileceğiniz Terracotta Ordusu buluntu alanı ve müzesi. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bu yer, 1974 yılında gün yüzüne çıkarılmış ve hala kazı çalışmaları sürüyor.
Bunun dışında Xi’an etrafında görmeye değer diğer bölgeler arasında Huaqing kaplıcaları, Banpo Neolitik şehri, İmparator Qin Shi Huang ve İmparator Jingdi’nin mezarları, Famen manastırı ve çeşitli ulusal doğal parklar sayılabilir. Şehir içinde ise şehir duvarlarını, çan ve davul kulelerini, Müslüman bölgesini, 1360 yıllık Büyük Cami’yi, Big Goose Pagoda’yı ve sokakların gece yaşantısı mutlaka görülmeli.
Yemekler nasıl?
- Çin mutfağını çok seven biri olarak yiyebileceğiniz her şeyi denemenizi öneririm. Eğer domuz eti yemekten çekiniyorsanız Müslüman bölgesindeki lokantaları gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Oranın en beğendiğiniz yönlerini anlatır mısınız?
- Xi’an’da arkeolojik bölgeler dışında gece sokakların canlılığını ve kalabalığını çok sevdim. Gece meydanlarda inanılmaz uzunluktaki uçurtmaları uçuranları, şarkı söyleyenleri, dans edenleri sıkılmadan seyredip, yol üstündeki açık hava pazarlarında ve tezgahların arasında saatlerce keyifle dolaşabilirsiniz.

PAZARLIKSIZ TEK ÇÖP ALMAYIN

Gitmeden önce bilmemiz gereken püf noktaları var mı?
- Xi’an’ı ziyaret etmek isteyenlere en büyük önerim, Çin’in her bölgesinde olduğu gibi burada da alışveriş yaparken mutlaka sıkı pazarlık edilmesi. Bizde de her zaman pazarlık payı vardır ya da turistler için genelde fiyatlar hep yüksek söylenir. Çin’de durum biraz daha farklı. Pazarlığa 380 Yuan ile başlayıp 20 Yuan’a kadar inebilirsiniz.
Başınızdan ilginç bir olay geçti mi?
- Xi’an da başıma gelen en ilginç şey Büyük Cami’yi ziyaret etmeye çalışırken Müslüman bir ülkeden geldiğimizi öğrenen Hui’ler tarafından teravi namazına davet edilmemiz ve kadınlarla beraber teraviye katılmamız oldu. Gerçekten unutulmazdı.

En sevdiği 5 yer: Roma, Phi Phi adası, Tayland, Barselona, Şam, İstanbul
Seyahatte ne yer ne içer: Bulunduğu bölgenin geleneksel yemeklerini ve içeceklerini
Kiminle seyahat eder: Bazen yalnız, bazen de arkadaşlarıyla
Çantasında vazgeçilmezleri neler: Islak mendil ve kitap
Seyahatte ne alır: Uzun yolculuklarda yöresel küçük bir uğur
Seyahatte ne okur: Gezdiği ülkelerle ilgili kitaplar, roman

İmparatorun askerleri

Milattan önce 259-210 yılları arasında yaşamış, Çin’in ilk imparatoru sayılan ve “Hero” (Kahraman), “The Emperor and The Assassin” (İmparator ve Suikastçı) gibi yakın dönemin ünlü filmlerine ilham kaynağı olan İmparator Qin Shi Huang’ın ordusu Terracotta Army, burada 2000 yıllık uykusundan uyanmış, ellerinde silahları ve atlarıyla sizleri selamlıyor adeta. İmporatora ölüm sonrası hayatında eşlik etmek üzere yapılmış bu inanılmaz heykelleri bu kadar özel kılan şey, bugüne kadar toprak altından çıkarılmış 8000’den fazla heykelin hiçbirinin yüzlerinin birbirine benzememesi. Bir inanışa göre bu heykellerin hepsi, imparatorun ölümünden sonra yeni hayatına eşlik etmek üzere imparatorla beraber yakılmış olan gerçek askerlerin yüzleri esas alınarak yapılmış.

False