İMO Şube Başkanı: Depreme hazır değiliz

Güncelleme Tarihi:

İMO Şube Başkanı: Depreme hazır değiliz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2018 14:58

İMO Şube Başkanı: Depreme hazır değiliz

Haberin Devamı

 

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) - İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, 17 Ağustos depremini unutmadıklarını belirterek, "Depreme hazır değiliz" dedi.

İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara Depreminin yıldönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Oda binasında düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Balcı, Türkiye'deki yapı stoku incelendiğinde büyük kısmının deprem acısından risk taşıdığını, depreme karşı güvenli olmadığı kaydetti. Türkiye'nin bugün de olası bir depreme hazır olmadığını savunan Balcı, "17 Ağustos 1999 Gölcük ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleriyle ortaya çıkan her acının yükünü kalbimizde taşıyoruz. Yapı üretim sürecinin asıl unsuru olan bir meslek odası olarak, başta yerel ve merkezi düzeyde ülkemizi yönetenler olmak üzere her kurum, kuruluş ve imza sorumluluğunu üzerinde taşıyan her insanın bu günlerde bir kez daha düşünmesini istiyoruz" dedi.

DEPREM YÖNETMELİĞİNİN ÖNEMİ

1999 depremlerinin asıl sorununun sağlıksız ve kaçak yapılaşma, mühendislik hizmeti almadan yapı üretilmesi ve yapı üretim sürecinin denetlenmemesi olarak açıklayan Mustafa Balcı, depremin doğal afete dönüşmesini önlemenin yolunun planlama, kentleşme ve yapı denetim sisteminden geçtiğini kaydetti. Başkan Balcı, yapıların mühendislik bilimine ve deprem yönetmeliğine uygun tasarlanması, standartlara uygun malzeme kullanarak etkili bir denetim mekanizması geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.

YAPI DENETİM YASASINA DİKKAT

Yapı Denetim Yasası'nda gerekli değişikliklerin de yapılması gerektiğine vurgu yapan Balcı, "İhtiyaç duyulan düzenlemeler yapılmaz ise on yıl sonra aynı sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Olası bir depremde başta kamu binaları olmak üzere konutlar, işyerleri ağır hasar görecek, çok sayıda bina yıkılacak, can ve mal kayıpları yaşanacak" dedi.

Türkiye'nin büyük bir bölümünün deprem kuşağında yer aldığını belirten Balcı, Marmara Depremi'nden TBMM Meclis Araştırma Komisyonu'nun yaptığı araştırmada, deprem bölgelerinde hasar gören ya da yıkılan yapılan yüzde 80'inin imar affından yararlandığını söyledi. Mustafa Balcı, İmar Barışı'nı da eleştirerek, mühendislik hizmeti almamış, kaçak ya da ruhsat yapıların süresiz olarak yasal hale getirilmesini uygun bulmadıklarını kaydetti.

Başkan Mustafa Balcı, güvenli ve sağlıklı yerleşim alanlarının oluşturulması için afete duyarlı ve bilimsel planlama ilkelerinin esas alan kentleşme politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!