İMO Bursa Şubesi: Çekirge Meydanı projesi Uludağ’a alternatif yol yapılmadan başlamamalı

Güncelleme Tarihi:

İMO Bursa Şubesi: Çekirge Meydanı projesi Uludağ’a alternatif yol yapılmadan başlamamalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2017 11:45

İMO Bursa Şubesi: Çekirge Meydanı projesi Uludağ’a alternatif yol yapılmadan başlamamalı

Haberin Devamı

BURSA,(DHA)- İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, Osmangazi Belediyesi tarafından planlanan ve proje yarışması düzenlenerek hazırlıklarına başlanan Çekirge Meydanı’nın, Uludağ Yolu güzergahında olduğunu hatırlatarak, “Uludağ çıkış yolunu, şehrin o damarını daralttığınızda yoğunluk artacaktır. Bu gelecekte büyük bir problem oluşturacak. Dolayısıyla orada adım atmadan önce Uludağ ulaşım yolunun alternatifi ortaya konularak bu projeye adım atılması gerekiyor” dedi.

Çekirge Meydanı Mimari, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Tasarımı Proje Yarışması’nda Seçilen Projenin Kentsel Aktörlerce Değerlendirilmesi çalışmasına İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak’da katılarak katkıda bulundu. Başkan Albayrak, Çekirge Meydanı’nda oluşan trafik, kamulaştırma ve tarihi değerlere dikkat çekerek, bölgedeki planlamanın bunlar göz önüne alınarak yapılmasını önerdi. Çekirge Meydanı’nın önemli bir güzergahta olduğunu söyleyen Albayrak, “Şehrin doğu- batı aksında çok büyük bir trafik yükü var. Aynı zamanda Uludağ’a çıkış yolu. Bu güzergahta sabah işe gitmek ve akşam eve gitmekte zorlanılıyor.  Bu nedenle trafik problemini düşünerek ve buna çözüm getirerek projeyi geliştirmek lazım. Mevcut hali ile Hamam Caddesi’nden aşağıya doğru iniş var. 1’nci Murat Caddesi’nden yukarıya da çıkış var. Çıkış ve iniş oluşturulmuş durumda. Yeni projeye baktığımızda Hamam Caddesi yayalaştırılmış, sadece 1’nci Murat Caddesi gidiş- dönüş olarak planlanmıştır. Uludağ çıkış yolunu, şehrin o damarını daralttığınızda yoğunluk artacaktır. Bu gelecekte büyük bir problem oluşturacak. Şehrin tansiyonunu arttırıyorsunuz. Dolayısıyla orada adım atmadan önce Çekirge Meydanı’nın veya Uludağ ulaşım yolunun alternatifi ortaya konularak bu projeye adım atılması gerekiyor. 1’nci Murat Caddesi’nden yukarı bir otobüsün çıktığını bir otobüsün indiğini düşünün şu an tek bir otobüs o yoldan yukarıya doğru zor çıkıyor dolayısıyla çok büyük bir problem haline gelebilir. Projeyi hazırlayanlar bunu da dikkate almalılar. Bu meydan için iyi bir düzenleme düşünülüyorsa mutlaka Uludağ Yolu’nun alternatifinin bulunması lazım. Bu da Osmangazi Belediyesi’nin görev alanı içerisine giriyor” diye konuştu.

“KAMULAŞTIRMA YAPILMADAN PROJE MAKYAJDAN ÖTEYE GİDEMEZ”

Çekirgenin tarihi bir kimliği bulunduğunun da altını çizen Başkan Mehmet Albayrak şunları söyledi:

“Eski kaplıca hamamları var fakat geçerken görebilmemiz mümkün değil. Ne geçerken ne de dönerken görebiliyoruz. Binalar önünü kapatmış. Amaç tarihi bir kimliği öne çıkartmaksa jürinin de ifade ettiği gibi bazı parsellerin kamulaştırılması lazım. Orada bir takım kamulaştırmalar yapılmadan buradaki meydan düzenlemesi sadece bir makyaj halini alır. Ciddi bir çalışma düşünülüyorsa bazı kamulaştırmalar yapılması lazım.  Dar bir bölge olan Selvili Cadde’den dönüşlerde trafik kazaları gerçekleşiyor. Dar olan bir yolu bu proje ile biraz daha daraltıyoruz. Bu doğru bir çözüm değil. Bu kıstasların mutlaka değerlendirilmesi lazım. Üst geçit bir köprü olarak çözülmüş, bir meydan yapılmış, aynı zamanda bir kaykay pistinden bahsediliyor. Meydanın tamamını kay kay pisti yapsanız ancak sığar nasıl sığdırılacağını merak ediyorum.”

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!