İMO Başkanı Kaya: Depremlerden ders çıkarmadık

Güncelleme Tarihi:

İMO Başkanı Kaya: Depremlerden ders çıkarmadık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2016 14:18

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, 17 Ağustos 1999’da Kocaeli’de meydana gelen ve binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan depremden ’hala ders çıkarılmadığını’ söyledi.

Haberin Devamı

Kocaeli depreminin yıldönümü nedeniyle İMO binasında düzenlenen basın açıklaması ve deprem sergisine CHP Adana milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, Aydın Uslu Pehlivan, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek ile inşaat mühendisleri katıldı.

İMO Şube Başkanı Kaya, depremlerde yapı üretim sürecindeki eksiklikler ve mevcut yapılardaki yetersizliklerin açığa çıktığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Yaşanan acılardan yeterli ölçüde ders çıkarılmadığı, 2011 yılında yaşamış olduğumuz Van depreminin acı yüzüyle bir kez daha anlaşılmıştır. Türkiye çok sık deprem yaşayan ve bu depremlerde can ve mal kayıpları veren bir deprem ülkesidir. Ülke topraklarının yüzde 66’sı 1’nci ve 2’nci derecede deprem bölgesinde yer almakta, ülke nüfusunun yüzde 70’i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’i deprem tehlikesi altında bulunmaktadır. Elbette, deprem bir doğa olayıdır. Ancak bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmesi insan kaynaklı eksiklikler ve hatalar zincirinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Gerekli önlemleri almamaktan ya da denetimsizlikten kaynaklanan olumsuzlukları, ’kader’ olarak değerlendirmemek gerekir."

Yapılan açıklamanın ardından toplantıya katılanlar, depremlerde zarar gören binaların fotoğraflarından oluşan sergiyi inceledi.


BAKMADAN GEÇME!