İmkansız perilerle tanıştım

Türkiye’nin en fakir illerinden biri olan Muş’ta 80 kız çocuğu daha okullu oldu.

Metro Group “Baba Beni Okula Gönder” ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği işbirliği ile yürütülen bu proje kapsamında “ımkansız Periler” adıyla bir kitap hazırlandı.
Anadolu’nun en ücra köşesinde yaşayan ve okullu olmak için çırpınan kızlarımızın yaşamını anlatan “ımkansız Periler” isimli kitabı hepinizin okumasını isterim.
20 bin adet kitabın satışından elde edilen 90 bin TL ile 80 kızımız daha üç yıl süreyle kimseye muhtaç olmadan okuyabilecek. Bu, sadece bir sosyal sorumluluk projesi değil, aynı zamanda büyük bir hayır ve sevap işi bence... Çünkü ülkemizde her sekiz kız çocuğundan biri temel eğitim hakkından mahrum kalıyor.
Bu kız çocuklarının çoğu, çok genç yaşta, hayatı tanımadan evlendiriliyor. Üstelik çok sık görülen akraba evlilikleri sonucu, bu evliliklerden doğan çocuklar engelli olabiliyor.
Kız çocuklarının önünde yeni bir pencere açan eğitim projesi beni hem çok heyecanlandırdı, hem de mutlu etti. Metro Group’un organizasyonu sayesinde Muş ve Van’a unutulmaz bir gezi yaptık. Bu gezi sayesinde de ımkansız Peri kızlarımızla tanıştık.
Tabii, ben bir yemekçi olarak yine bir taşla iki kuş vurmayı başardım; Van ve Muş’un yemeklerini araştırarak çok güzel bir arşiv oluşturdum. En önemlisi de hiç bilmediğim otlarla ve bitkilerle tanışmamdı... Ayrıca bu gezi sayesinde Kürt vatandaşlarımızın yemek kültürlerini tanıma fırsatını da yakaladım.
Yüzyıllardan beri yapılan Kürt köftesi, Acem köftesi, corti, keledoş, ayranaşının tadına baktım. Yani, gazeteci arkadaşlarımın deyimiyle “yemekte Kürt açılımı” yaptım. Benim gibi, Anadolu sevdalısı ve yemek gönüllüsü olan biri için her yemek bir serüven, yeni bir heyecandır.
Yarın yemek açılımını anlatmaya devam edeceğiz.

Etli mısırunu omleti

6 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 55 dakika

MALZEME LİSTESİ
Omlet için;
* 2 su bardağı mısırunu
* 2 su bardağı ılık su
* 2 adet yumurta
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 2 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzeri için;
* 250-300 gr. kuşbaşı kuzu eti
* 1 çorba kaşığı bitkisel margarin
* 1 adet limon suyu
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber
* 5 adet orta boy domates

YAPILIŞI
Önce kuzu etlerini limon suyu ve bitkisel margarinle beraber orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak etleri 7-8 dakika kavurun. Üzerine yemeklik ince doğranmış soğanları ekleyip, 10 dakika daha karıştırarak kavurun. Tuz ve karabiberini serpiştirip 2 bardak sıcak suyu etlerin üzerine aktarın. Ara sıra karıştırarak etleri 20 dakika daha pişirip üzerine tavla zarı şeklinde dilimlenmiş domatesleri ekleyin. Yine sık sık karıştırarak etler yumuşayıncaya dek en az 35-40 dakika pişirin. Eğer et tam olarak pişmemiş ve suyu da azalmışsa, sıcak su takviyesi yapabilirsiniz. Böylece pişirdiğiniz etli sosu ocaktan alın. Öte yandan; omlet için derin ve geniş bir kasenin içine mısırununu koyup, ılık suyu ekleyin ve karıştırarak 10 dakika bekletin. ıçine yumurtaları kırıp tuz ve karabiberi serpiştirip çatalla iyice çırparak karıştırın. şimdi 25-28 cm. çapındaki teflon tavaya 1 tatlı kaşığı sıvıyağı koyup 1 kepçe kadar mısır omletinden dökün. Tavayı sallayarak yayın. ıki taraflı, iyice sararıncaya dek pişirip bir servis tabağına üst üste dizin. En üste domates soslu eti gezdirin. Dilimleyerek ve sıcak olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları