IMF'nin yeni yıl hediyesi

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2002-2004 yılları arasında uygulanacak 18. stand-by için verceği mali yardımın miktarını artırarak 10 milar dolardan 16.5 milyar dolar çıkardı. İyi haber olduğu tartışılmaz.

Bir önceki yazımda borsanın Salı günü birinci seansın son dakiklarında başlattığı yükselişin nedenini borsacıların ek yardım söşyentilerine bağladığını belirtmiş ve bunun "komik" olduğunu düşündüğümü yazmıştım. Görülen o ki borsanın inanılmaz haber ağı beni fena faka bastırdı. Borsacıları hafife almamak gerektiğini bir kere daha öğrendim.

Ek yardım haberi ilk kez CNN Türk ekranlarından Çarşamba günü sabah saatlerinde bir "son dakika" haberi olarak duyruldu. Ankara'nın en cevval gazetecisi olan Erdal Sağlam haberi ancak sabah saatlerinde ele geçirmişti. Ama naçizane bendeniz Salı öğlen saatlerinde haberi duymuş ama itibar ememiştim. Borsadaki dedikodu zincirinden kurtulmak, tongaya düşmemek için gerçekten çok iyi bir süzgeç kulanmanız gerekir. Ama bu kez oluğu gibi bazen büyük balıklar da bu süzgecin delikleri arasından kaçabiliyor.

Ama sizce de ilginç değil mi? Borsanın bürokrasi ile yakın ilişkisi olan dev oyuncuarını, patronları, para babaları bir yana emirleri gerçekleştiren borsa uzmanları (broker) bile Salı günü bu haberi konuşuyordu.

Nasıl ele geçirdikleri meçhul.
Haberin nereden geldiği meçhul.

Salı günü kimin 12 bin 500 puandan hisse senedi alıp Çarşamba 13 bin 200 puandan sattığı yine meçhul. Benim kafamı ve midemi bulandıran bir haber sızdırma işi var ortada ama...

Neyse biz borsaya geri dönelim. Ek yardım haberi ile endeksin 13 bin 201 puana kadar çıktığını gördük. Ama bu seviyenin üzerine gidemedi. Hatta bir ara 12 bin 800 seviyelerine kadar indi. Kapanış ise "ayıp olmasın" diye 13 bin puanın üzerinden gerçekleşti.

Ama Çarşamba sabah saatlerinde bile hemen herkes o günkü kapanışın 13 binin üzerinden olacağını az çok tahmin ediyordu.

Yani temel tezimiz geçerli. IMF Türkie piyasalırna 16.5 milyar dolarlık bir yeni yıl hediyesi verdi ama borsa bu parayı moral olarak değil gerçekten istiyor. Tamam kabul ek yardım konusunda yanıldım ama borsanın gücü konusunda söylediklerimin doğruluğu Çarşamba günü teyid edilmiş oldu.
Yazarın Tüm Yazıları