IMF ile eylem planında neler var?

BÜTÜN bir hafta boyunca Uluslararası Para Fonuyla (IMF) müzakereler yapıldıktan sonra, hafta sonunu taraflar kendi aralarında çalışarak geçirdi. Pazartesi gününden itibaren ise yeniden biraya gelinip, üç yıllık yeni programın çatısı çatılmaya başlanacak.

Herşeyden önce programın neleri kapsayacağına karar verilip ardından yapılacaklar ile ilgili eylem planı hazırlanacak. Bu arada IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen belki bakanlarla bir tur daha görüşecek, belki Başbakan Yardımcılarını ziyaret edecek. Bürokratların umudu, bu çalışmaların bayram tatiline sarkmaması...

Hazırlanacak eylem planında nelerin olacağına bir baktığınızda., aslında yeni bir şey alınmasa bile, yeni programın içeriği ve takviminin hayli yüklü olacağı anlaşılıyor:

Herşeyden önce kamu harcamalarının kısılması için nelerin yapılabileceği bir kez daha tartışılacak. Bu arada ne kadar gönüllü emekli olan olursa olsun, özellikle KİT'lerdeki 50 yaşını doldurup emekliliğe hak kazanan 14-15 bin kişinin emekli edilmesi meselesi açıklık kazanacak. Kapsamlı bir reforma dönüştürülürse Dünya Bankası'nın, belli takvim uyarınca, kredi temini sözkonusu olabilecek.

Bu kapsamda daha önce açıklanan kamu kurumlarındaki bölge müdürlüklerinin kaldırılması, Köy Hizmetlerinin küçültülüp bölgelerin il özel idarelerine devri gibi önlemler yeni programla birlikte belirli bir takvime bağlanacak.

ÖZELLEŞTİRME TAKVİMİ

Özelleştirmeler büyük önem kazanacak ve başta Tüpraş, Petrol Ofisi gibi kurumlar için takvim verilecek. Bu arada TEKEL ve Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilmeleri için kesin kararlar verilecek, bunlar için özelleştirme takvimi hazırlanacak. Öte yandan kurulan Şeker Kurulu'na atama için de belli tarihler istenebilir.

Türk Telekom yeni programda da yeralacak. Uzun zamandır boş olan Telekom Yönetim Kurulu üyeliğine yapılacak atama, şirketleşme çalışması için de kararlar verilip, programla takvime bağlanacak.

YATIRIM ENGELLERİ

Yatırımların önündeki engellerin kaldırılması için artık somut kararlar gerekli. Hazine epey önce bir Bakanlar Kurulu karar taslağı sundu. Bu kararla belli bir çerçeve çiziliyor. Bu Bakanlar Kurulu kararının yayımlanması buna bağlı yasal tedbirlerin alınmaya başlaması gerekiyor. Bu arada Yatırım Ofisi veya Yatırım Ajansı gibi yeni kurumlar oluşturulacak. Bütün bunlar takvime bağlanacak.

LONDRA YAKLAŞIMI

Londra Yaklaşımı ve Aktif Yönetim Şirketlerinin devreye girmesi için gereken yasa taslağı hazır. Bunun ne zaman uygulamaya gireceği, nasıl işleyeceği, aktif yönetim şirketinin nasıl çalıştırılacağına karar verilip bunlar için takvimler belirlenip yeni programa dahil edilecek.

Kamu bankaları beklenenden daha hızlı iyileşme gösterdi. Daha önce 2003 sonu kadar yapılanma öngörülmüştü. Şimdi yeni bir Bakanlar Kurulu kararıyla Ortak Yönetim Kurulu'na 'Yapılanmayı 2002 ortasına kadar tamamlama' talimatı verilecek. Ona göre plan ve özelleştirme için de yeni bir takvim hazırlanacak.

VAKIFBANK SATIŞI

Geciken Vakıfbank'ın özelleştirmesi için, adımların yeralacağı takvim verilecek.

BDDK'nın yapacağı iş çok. Fon bankalarının tasfiyesi, BIS standartlarına göre oluşturulacak yeni düzenlemeler hep takvime bağlanacak. Bu arada bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesi için yapılacaklar da detaylarıyla görüşülüp, yine belirli takvim ve yaptırımlara bağlanacak.

Şeffaflık için düzenlenen kongre neticesi kararlaştırılanlar takvime bağlanacak.

FONLARIN TASFİYESİ

Fonlar yeniden gözden geçirilip, kalanların tasfiyesi takvime bağlanacak.

İşte yeni programda yeralacak unsurlardan bazıları. Buna kapsamlı bir vergi reformunu, sosyal güvenlikte yapılacakları, yüklü takvimlerle ekleyebilirsiniz.

Kısacası; daha iş çok, hepsi takvime bağlanıp performans kriteri olacak. Eğer parayı erken almak istiyorsak, Hükümetin bunları da biran önce yapması gerekecek.
Yazarın Tüm Yazıları