IMF beklentisi ekimden sonra artık kullanılamaz

BİR süredir, özellikle ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın IMF ile anlaşma yapmayı çok istediğini, eylül ayı sonlarında bir anlaşma yapılması ihtimalinin hâlâ var olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Piyasalar ise, belki de sonradan moralleri bozulmasın diye, IMF anlaşmasından daha çok hükümetin açıklayacağı orta vadeli programa bel bağlamış gözüküyordu. Sanki orta vadeli program için gerçekçi hedefler saptanır, birkaç önemli radikal önlem alınırsa, piyasalara güven verilebileceği imajının yayılmaya çalışıldığı gözleniyordu.

Dün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bir gazetede, “IMF ile sürdürülen görüşmelerde ekonomik önlemler konusunda bir anlaşmazlık olmadığı, alınması gereken tedbirlerin miktarı konusunda görüşmelerin sürdüğünü” belirten bir açıklaması yeraldı.

Bu açıklama üzerine piyasalarda IMF anlaşması umudunun yeniden canlandığını gördük.

Gerçi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ile ilgili böylesine bağlayıcı bir açıklama yaptığı için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bozulmuştur ama bu demeç piyasalar açısından yeniden bir umut yarattı sayılabilir.

Haberin Devamı

PİYASA HÂLÂ İNANMIYOR

Bakan Şimşek’in açıklamalarından yeniden umutlanmalarına rağmen, piyasa oyuncularının hala bu konudaki tedirginliklerini korudukları da gözden kaçmıyor. Hem içeriden hem dışarıdan piyasa oyuncuları arayarak dün, “Gerçi böyle söylemiş ama sizce hükümet anlaşma yapar mı?” diye sordular.

İşin garibi; her ne kadar IMF ile anlaşma yapılabileceği ihtimaline daha yakın dursam da, bu tür sorulara “yapılabilir” yanıtı veremedim. Çünkü 1 yılı aşkın süredir bu konudaki tahminlerimiz o kadar çok değişti ki... Elbette bu tahminlerimizi sürekli değiştiren de ilgili bakanların verdikleri demeçler, kamuoyuna açık ya da kapalı olarak bize söyledikleriydi...

Örneğin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile ilişkilerden sorumlu devlet bakanıyken, bize en geç  geçtiğimiz nisan ayında bu anlaşmanın yapılacağını da söylemişti.

O nedenle piyasa da her ne kadar yeni ışıklar görse de IMF ile anlaşma yapılacağına hala inanamıyor. Bizler de açıkcası sağlıklı tahminler yapma imkanı hala bulamıyoruz.

Bence Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dahil kabineden kimse, henüz IMF ile anlaşma yapılıp yapılmayacağını bilmiyor olabilir...

Haberin Devamı

BİR AY SONRA...

IMF ile anlaşma yapılmadı ama piyasalar şimdiye kadar sanki IMF ile anlaşma yapılacakmış gibi yönlendirildi, bu umut her daim taze tutuldu.

Bazı piyasa oyuncuları “IMF ile anlaşma yapmadan sanki yapılacakmış havası vererek Hük ümetin bu işi şimdiye kadar iyi götürdüğü” görüşünde. Pratik açıdan yani günlük politikalar açısından bu dedikleri elbette doğru olabilir.

Ancak bu oyalamanın ne kadar takdir edilecek yanı var, bence çok tartışmalı...

“Yalancı çoban”ın sonunu herkes biliyor... O nedenle ilkesel olmayan; sadece günü kurtarmaya dönük bu hareketlerin, oyalama taktiklerinin IMF’e de, halka da güven veremediği çok açık. Bu oyun böyle sürdüğü müddetçe verilemez de...

Haberin Devamı

Hükümet şimdiye kadar oyalayarak bu işi götürdü ama artık bu imkanı yavaş yavaş tükeniyor. Başbakanın kendisi “Ekim ayı başındaki IMF Dünya  Bankası yıllık toplantılarına kadar bu anlaşmayı yapmak istediklerini” söyledi.

Yani artık piyasalara bir “son tarih” de verilmiş oldu.

Özetle; hükümetin IMF ile anlaşma konusunda piyasaları oyalamaya devam etmesi için ancak bir ayı kaldı. Bu süre sonunda ya anlaşma yapacağını veya yaptığını somut biçimde açıklaması gerekecek, ya da artık anlaşma yapmayacağını açıkca söylemesi...

Yazarın Tüm Yazıları