IMF Başkanı Lagarde hakkında soruştuma açıldı

Güncelleme Tarihi:

IMF Başkanı Lagarde hakkında soruştuma açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 12:18

IMF Başkanı Christine Lagarde hakkında, Adidas’ın satışına ilişkin Bernard Tapie’ye devlet hazinesinden 400 milyon Euro usulsüz para kazandırmak iddiasıyla hukuki soruşturma başlatıldı. Lagarde, soruşturma sonuçlanana kadar IMF’deki görevine devam edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Fransa’da Sarkozy döneminin önemli yolsuzluklarından sayılan “Tapie ve Adidas Skandalı”nda, Credit Lyonnais Bankası Adidas firmasının yeniden satış işleminde patronu Bernard Tapie’ye zarar ettirmiş, Tapie de 400 milyon Euroluk zararının, o zaman bankada hissesi bulunan devlet tarafından karşılanmasını istemişti.

Nicolas Sarkozy iktidarı döneminde Ekonomi Bakanı olan Christine Lagarde, yıllardır devam eden sorunun çözümü için 2008 yılında, bakanlık bünyesinde özel bir Tahkim Komisyonu kurarak Tapie davasını ele almış ve sonuçta Tapie’ye hazineden 400 milyon Euro ödenmesini kararlaştırmıştı.

IMF Başkanı Lagarde hakkında soruştuma açıldı

“Görevi ihmal” suçu
Olayın ortaya çıkmasının ardından Lagarde’ın yanısıra, komisyonda yer alan 4 kişi hakkında “örgütlü dolandırıcılık” iddiasıyla soruşturma açılmış, Lagarde soruşturma kapsamında 4 kez, 15 saate varan sürelerle ifade vermişti. Uzun süredir devam eden dosya üzerindeki incelemesini tamamlayan soruşturma hakimleri, Lagarde hakkında “görevi ihmal” suçundan soruşturma açılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

İstifa etmiyor
Soruşturma haberinin ardından AFP’ye konuşan Christine Lagarde “istifa etmeyeceğini ve adil olmayan soruşturma kararına” itiraz edeceğini açıkladı. İMF yönetimi skandalla ilgili Lagarde’a destek vermeye devam ediyor. Fransız Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll ise, “Lagarde’ın İMF’nin başında kalıp kalmayacağı İMF’ni vereceği bir karar” dedi.

Fransa’nın İMF Başkanlığı için Lagarde’dan önce atadığı Dominique Strauss Kahn, hakkında patlak veren seks skandalının ardından bu görevden istifa etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!