İmambayıldı ile papaz geberdi

Son zamanlarda özellikle baklava konusunda Yunanistan’la aramızda bir anlaşmazlık var.

Haberin Devamı

Aynı durum, bazen imambayıldı ve musakkayla ilgili de yaşanıyor. Ülkelerin sınırları olsa da yemeklerinin sınırı olmadığı açık.
Ben bugün size fıkra gibi bir anıyı aktarmak istiyorum. Fıstık Ahmet’in “Atina’daki Büyükada” adlı kitabı için, Atina’da yaşayan eski bir Büyükadalı Rum anlatıyor:
“Ah Ahmetçiğim, bunlar çok kötü yemek yapıyorlar. Daha doğrusu hem yapmayı bilmiyorlar hem de yemek yemeyi bilmiyorlar. İlk geldiğimizde yemeğe davet edip bize göre kötü yemek sunuyorlardı. Bir gün Yunan komşum geldi, ‘Akşama patlıcan yapıyorum, yemeğe gel’ dedi. Gittim, oturduk yemeğe. Bir baktım, bizim imambayıldı ama lezzetsiz, saman gibi bir şey. Sordum ‘Bu yemeğin adı nedir?’ diye. Cevabını hemen verdi: ‘İmambayıldı.’ Allah Allah dedim, bizim imambayıldı olmuş Yunan yemeği. Dayanamadım sordum: ‘Sizin imam Yunan’dır?’ ‘Yoo, yemeğin adı budur. ‘Vre imambayıldı bizim yemektir. Buna imambayıldı demeye bin şahit ister. Sizinki olmuş papaz geberdi!’”

Haberin Devamı

ANTEP USULÜ TAVUK IZGARA MALZEME LİSTESİ

* 6 adet tavuk şinitzel
Terbiye sosu için;
* 4 diş sarmısak
* Yarım orta boy kuru soğan
* Yarım demet maydanoz
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 yemek kaşığı narekşisi (veya soya sosu)
* 1 yemek kaşığı domates salçası (Antep salçası)
* 4 çay kaşığı tatlı biber salçası
* 1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
* 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
* 1 tatlı kaşığı kuru kekik
* 1 çay kaşığı tuz
* Yarım çay kaşığı yenibahar, karabiber

YAPILIŞI

Terbiye sosunu hazırlamak için dövülmüş sarımsaklar ile rendelenmiş soğanı derin ve geniş bir kaba aktarın. Zeytinyağı ve narekşisini ilave edin.
Üzerine sırasıyla salçaları, yoğurdu, kekik ve naneyi katıp tuz, karabiber, yenibahar ve kırmızı toz biberi serptikten sonra çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın.
Tavukların her tarafını bu sosa bulayın. Soslu etlerin olduğu kabın üzerini kapatıp buzdolabında en az 2-3 saat bekletin.
Geniş bir teflon tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvıyağı koyup kızdırın. Etleri sosun içinden olduğu gibi çıkarın. Yüksek ısılı ateşte etleri önlü arkalı birer dakika kızartın. Sonra ısıyı orta ısıya getirin ve her bir yüzünü en az 5 dakika daha kızartın.
İsterseniz soslu tavuk etlerini ızgarada ya da fırın poşeti içinde de pişirebilirsiniz.
Tavadan aldığınız etleri özellikle kızarmış patates ve pilavla servis yapmanızı öneririm.

Yazarın Tüm Yazıları