İmam hatipler kapatılmalı

TÜRKİYE dünyayı yakalamak istiyorsa bütün olanaklarını seferber edip çağdaş eğitime yönelmek zorundadır.

Burada acil olarak yapılması gereken, kurulduğundan beri Türkiye için sorun olan imam hatip liselerinin kapatılmasıdır.

Neden?

İmam hatipler siyasi iktidarların oy avcılığı nedeniyle gerektiğinden fazla sayıya ulaşmış, fazla öğrenci alınmış ve zamanla amacından saptırılıp din ağırlıklı eğitim veren okullar haline getirilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatı uygulamasına rağmen bu liselerde öğrencilerin rejim karşıtı eğitimden geçirilmeleri önlememektedir.

Bunun örnekleriyle her gün, her yerde karşılaşıyoruz.

1972 yılından itibaren bu okullara kız öğrenci de alınarak olay iyice amacından saptırılmıştır.

8 yıllık zorunlu eğitime geçildikten sonra bu okulların orta kısımları otomatik olarak kapandığı için lise bölümlerine olan ilgi de azalmıştır.

Geçtiğimiz yıl bu okullarda okuyan öğrenci sayısı 300 binden 70 bine kadar gerilemiştir.

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması durumunda bu okulların lise bölümleri de kapanacaktır.

Bunu önlemek için 12 yıl zorunlu eğitimin bütün altyapısı hazırlanmasına rağmen AKP iktidarı bu projeyi rafa kaldırılmıştır.

* * *

Hükümet imam hatipleri yeniden canlandırılmak icin bu okullardan mezun olanların bütün fakültelere girmelerini istiyor. Bunun için yasa çıkarıyor.

İktidar YÖK'ü bu nedenle ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Hedef, üniversiteleri iktidarın emrine sokmak ve bu kurumlara din ağırlıklı eğitimden geçirilmiş öğrencilerin ve kadroların girmesini sağlamaktır.

İmam hatiplerin kapıtılması durumunda herhangi bir boşluğun doğması ise kesinlikle söz konusu değildir.

Çünkü ilköğretim okullarında son dört yıl haftada iki saat zorunlu ‘‘Din kültürü ve ahlak bilgisi’’ dersi okutulmaktadır. Liselerde de aynı ders haftada bir saat olarak devam etmektedir.

Böylece ilköğretim ve lise öğrenimi boyunca bir öğrenci tam 455 saat din öğremini görmektedir.

Bu süre, gerektiği kadar din bilgisi edinmeye yeter.

Bu açıdan, AKP iktidarının ‘‘Evlatlarımız dinlerini öğrenemiyorlar’’ savı gerçeklere uymamaktadır.

Çünkü bu eğitimi yeterli görmeyen aileler çocuklarını Dinayet'e bağlı Kuran kurslarına da gönderme olanaklarına sahipler.

Ayrıca isteyen öğrencinin liseden sonra İlahiyat fakültesine girerek din adamı olacak düzeyde eğitim görmesi de mümkündür.

İmam hatip liseleri kapatılıp normal liselere dönüştürülürse hem Türkiye bu sorundan kurtulmuş, hem de bu okullarda okuyan öğrenciler mağdur edilmemiş olur.

Irak’ta işler zorlaşıyor

Büyükelçiliğimize karşı yapılan intihar saldırısı tatsız bir gelişme. Irak'ta Türk askerinin gelmesine karşı ciddi bir tepki olduğu anlaşılıyor. Bu nedenle her geçen gün de risk artıyor. Tezkere çıkarmak kolay, ama asker göndermek o kadar kolay değil.
Yazarın Tüm Yazıları