İller Bankası’nda tarihi tahribat

Güncelleme Tarihi:

İller Bankası’nda tarihi tahribat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2017 01:00

‘Tescil kaldırma’ kararının ardından boşaltılan ve etrafı tahta bariyerlerle kapatılan Ulus’taki tarihi İller Bankası binasının tahrip edildiğini belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu tahribata karşı idare, görmedim-duymadım-bilmiyorum durumunda. Tahribatı telafi etme sürecinin başlaması gerek” dedi.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ‘tescil kaldırma’ kararının ardından içi boşaltılan ve etrafı tahta bariyerlerle kapatılan Ulus’taki tarihi İller Bankası binasında yaşanan tahribatı ortaya çıkarmak için tespit davası açtı. Dava kapsamında pazartesi günü İller Bankası’nda incelemelerde bulunularak, rapor hazırlandı. Hakim ve bilirkişilerin yaptığı incelemelere eşlik eden şube yetkilileri, 4 aydır kullanılmayan tarihi binadaki tahribatla ilgili fotoğrafları basınla paylaştı. Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, özetle şunları söyledi:

2005’TE 1.5 MİLYON TL’YE RESTORE EDİLDİ

“İller Bankası 1980 yılında ‘kültür varlığı’ olarak tescil edildi. Yani 2873 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu’na göre bir tarihi eser. 2005 yılında 1.5 milyon lira harcanarak restorasyonu yapıldı. 4 ay önce kullanılıyordu ama şu anda harap durumda. Bina sağlam ve tarihi eser. Bu tarihi eserin tahrip edilmesinden sorumlu olanlar bizi yönetenler. Türk Ceza Kanunu’na göre kılına dokunan cezalandırılmalı ama Ankara’nın kalbindeki bu binayı, herkesin gözünün içine baka baka katlediyorlar. İçindeki bakırlar çalınmış, duvarları yıkılmış durumda. İçerideki tüm talanı tespit edip, mahkemeye bildiriyoruz; onlar da ‘takipsizlik’ kararı veriyor.

Haberin Devamı

ATEŞ YAKILIP, MALZEMELER ÇALINMIŞ

En son tespit davası açmak durumunda kaldık. Hakim ve bilirkişilerle incelemelerde bulunduk. Tespit sırasında içeriye insanların girdiğini, madde bağımlılarının zaman geçirmiş olduğunu, ateş yakıldığını, malzemelerinin çalındığını ve tahrip edildiğini gördük. Bilirkişi, raporunu dün (salı) mahkemeye sundu. Tespit raporunun mahkemeye ulaşmasıyla birlikte tüm bu süreçte sorumluluğu olan herkes hakkında ‘kamu malına zarar vermek’ ve ‘görevlerini kötüye kullanmak’tan suç duyurusunda bulunacağız.

‘ULUSLARASI PLATFORMA TAŞIYACAĞIZ’

Bu tahribata karşı idare, görmedim-duymadım-bilmiyorum durumunda. Devletin malını, devletten korumaya çalışıyoruz. Umarım adil yargı bunun gereğini yapar. Yapmaz ise konuyu uluslararası platformlara taşımak zorundayız. Bu ülke, kültür varlılarını korumak üzere Granada Sözleşmesi’ni (Avrupa Mimari Mirasının Korunması Sözleşmesi) imzalamış durumda. Hem verilen tahribatı telafi etme sürecinin başlaması hem de bariyerlerin kaldırılarak, binanın görünür hale getirilmesi için çağrıda bulunuyoruz.”

Haberin Devamı

OPERA ARAZİSİNE CAMİ İDDİASI

İller Bankası binasının arkasındaki arazide inşaatı devam eden cami projesini de eleştiren Candan, şöyle devam etti:
“Cumhuriyet döneminin planlamasında arkasındaki boş arazi de opera binası yapılması için ayrılmıştı. Ama buraya çok büyük bir cami yapılıyor. Orada cami ihtiyaç değil. Çünkü bu alanda yürüme mesafesinde 14 cami var ve hepsi de tarihleri olan camiler. Zaten o kadar cemaat de yok. Camiyi dolduracak cemaatin servislerle taşınmasının konuşulduğunu duyuyoruz.”

AYDA 400 BİN TL KİRA ÖDENİYOR

Öte yandan Candan, İller Bankası’nın da taşındıktan sonra aylık 400 bin TL kira ödediğini iddia ederek, “İller Bankası devletin sağlam binasını terk edip, başka bir binaya taşındı ve şu anda aylık 400 bin TL kira ödüyor. Taşınmalarından itibaren hesapladığımızda 2 milyon lira yapıyor. Devletin bütçesi zarar uğratılıyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!