İlkokul mezunu mucit doğalgaz "tasarruf cihazı" yaptı

Güncelleme Tarihi:

İlkokul mezunu mucit doğalgaz tasarruf cihazı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2014 17:36

- Denizli'de daha önce geliştirdiği teknikle çok amaçlı elektronik pişirici yapan ilkokul mezunu mucit, doğalgazda tasarruf sağlayan cihaz geliştirdi

Haberin Devamı

DENİZLİ (AA) - Denizli'de daha önce geliştirdiği teknikle çok amaçlı elektronik pişirici yapan ilkokul mezunu mucit, doğalgazda tasarruf sağlayan cihaz geliştirdi.

Evinin bir odasını atölyeye çeviren 39 yaşındaki Şadi Başer, geçen yıl kahve ve hazır çorba yapımı için geliştirdiği sesli yanıt sistemi bulunan çok amaçlı otomatik pişiriciden sonra şimdi de doğalgaz tasarruf cihazı yaptı.

Yaptığı cihazı gazetecilere tanıtan Başer, doğalgaz tüketiminde tasarruf sağlamak amacıyla çalışmalar yaptığını ve bunda başarı sağladığını söyledi.

Başer, doğalgaz kombisinin altına kendi geliştirdiği ve "tasarruf cihazı" adını verdiği bir cihazı yerleştirmek suretiyle tüketimde yarı yarıya tasarruf sağladığını belirtti. İlk demesini kendi evinde gerçekleştirdiğini anlatan Başer, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Kombiden giden sıcak su ile gelen su borularına zaman içinde geliştirdiğim cihazı monte ettim. Cihaz kombinin verdiği sıcaklığı ölçerek kendisine göre dengesini sağlıyor. Dönüşte peteklerden gelen suyun soğumasını önleyerek enerji tasarrufuna katkı sağlıyor. Geliştirdiğim cihazla aynı zamanda ne kadar enerji sarfiyat olduğunu görebiliyorum. Cep telefonundan ya da tabletten de kombinin giriş ve çıkış sıcaklıklarını, elektrik tüketimini izleyebiliyorum. Şu anda saatte 0,7 kilovat elektrik tüketiyor, bunu daha da düşürmeye çalışacağım. Bu ürünü tasarruf amaçlı nasıl yapabilirim diye programladım. Normal tüketimle 300 lira ödeyen bir aileye, geliştirdiğim bu cihaz sayesinde 100 lira doğalgaz faturası geliyor. Elektrik tüketimini de aylık 70 lira hesaplarsak 170 liraya ısınıyor. Aylık ortalama 130 lira kullanıcının cebinde kalmış oluyor. Kullanıcının kullanma şekline göre değişmekle beraber aylık 150 lira arasında tasarruf etmesi mümkün."

Başer, geliştirdiği cihazın patentini aldıktan sonra destek bulduğu taktirde seri üretime geçmeyi planladığını kaydetti.

Başer, geçen yıl KOSGEB destekli kahve ve hazır çorba yapımı için geliştirdiği sesli yanıt sistemi bulunan çok amaçlı otomatik pişirici yaptığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!