İlker Başbuğ'un dosyası Ergenekon Davasından ayrıldı...

Güncelleme Tarihi:

İlker Başbuğun dosyası Ergenekon Davasından ayrıldı...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 17:06

İlker Başbuğ'un dosyası Ergenekon Davasından ayrıldı...

Haberin Devamı

 

Ümit TÜRK - Hayati KILIÇ/İSTANBUL,(DHA) Yargıtay'ın yeniden yargılama kararı verdiği  Ergenekon Davası'nda mahkeme heyeti, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Milletvekili eski Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 19 ismin dosyasının ayrılmasına karar verdi. Danıştay saldırısı dosyası ile dava sürecinde ölen 11 sanığın da dosyasının ayrılmasına karar veren mahkeme heyeti, savcının beraat talep ettiği ve dosyasının ayrılmasını istediği 118 kişi hakkında ise daha sonra değerlendirmede bulunacağını açıkladı. 


 

İLK DURŞMADA İLK KARAR

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen Ergenekon davasının ilk ara kararı verildi. Duruşmada sanık ve avukatların talepleri ile duruşma savcısı Sait Kunt'un görüşünü alan mahkeme heyeti verdiği 2 saatlik aranın ardından ara kararını açıkladı. Danıştay saldırganı Alparslan Aslan ve Osman Yıldırm'ın ile birlikte yargılanan 8 sanığın dosyası ile yine Danıştay saldırısını gerçekleştiren Alpaslan Arslan'a silah temin ettiği belirten ve bu dosyaya giren 5 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi. Mahkeme, Alpaslan Arslan'ın tutukluluk halinin devamına hükmetti. 


 

İLKER BAŞBUĞ İLE BİRLİKTE 19 KİŞİNİN DOSYASI AYRILDI

Mahkeme heyeti, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Milletvekili eski Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 19 kişinin dosyasını da, Yargıtay'ın bozma ilamı doğrultusunda ayrı bir dosya üzerinden değerlendirme yapılabilmesi için Ergenekon dava dosyasından ayrılmasına karar verdi. Yargıtay ilamında, Başbuğ'un yargılanmasının Yüce Divan'da yapılabileceğine karar verilmişti.   


 

TURHAN ÇÖMEZ HAKKINDAKİ YAKALAMA KARARININ DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Birleşme kararı ile Ergenekon dava dosyasına eklenen sanıklar eski Ak Parti Milletvekili Turhan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Debzlelvidze'nin sorgu ve savunmaları alınamadığı için haklarında çıkarılan yakalama kararının beklenmesine karar verdi. 


 

ÖLEN 11 KİŞİNİN DOSYASI DA AYRILDI

Mahkeme, Ergenekon dava dosyasında sanık olarak yer alan ve ve bu süreç içinde  hayatını kaybeden 11 sanığın da dosyasının ayrılmasına karar verdi. Hayatını kaybeden isimler şöyle; Arif Doğan, Ayşe Asuman Özdemir, Emcet Olcaytu, Fatih Derdiyok, Hüseyin Görüm, Mehmet Koral, Muzaffer Tekin, Münür Kemal Yavuz, Oğuz Alpaslan, Sami Hoştan, ve Ünal İnanç...


 

YARGITAY'IN BERAAT KARARINI ONADIĞI 21 SANIĞIN DOSYASI DA AYRILDI

Mahkeme, yine Yargıtay tarafından bozulan kararda da haklarında tüm suçlamalardan beraat verilen 21 kişinin de dosyasının ayrılmasına hükmetti. Sanıklardan hasta olan Şener Eruygur'un iyileşme olanağı ile kendisini savunacak durumda olup olmadığının sorulması ve bu konuda rapor alınmasını isteyen mahkeme heyeti, dosyası ayrılan sanıklar dışında kalan ve haklarında yakalama kararı bulunmayan tüm sanıklar hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi. 


 

AYRILAN DOSYALAR İÇİN DURUŞMA GÜNÜ VERİLECEK...

Mahkeme ayrılmasına karar verdiği dosyalar ile ilgili daha sonra duruşma günü verecek. Ana davanın duruşması 7 Eylül'e ertelendi. 


 

BAŞBUĞ'UN AVUKATI AÇIKLAMA YAPTI 

Ara kararın ardından İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yapan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, dava sürecini anlattı. "Ergenekon adıyla bilinen davanın soruşturması, delilleri ve yargılaması FETÖ'nün devlete sızmış elemanları tarafından, özel ve kasıtlı olarak örgütsel bir amaçla yapıldığı artık herkesin malumu..." dedi. 

Sezer,  "Bugün biz burada derhal beraat kararı verilmesini talep ettik. Bizce hukuken bu karar verilebilir. Beklentimiz ve talebimiz de buydu. Ancak iddia makamı yargıtay bozma ilamını esas alarak bir kısım sanıklar için dosyanın tefrik edilmesini talep etti. Aralarında sayın Başbuğ'un da bulunduğu dosya, anayasanın 148. maddesindeki özel düzenleme nedeniyle ayrı bir dosyaya tefrik edilecek. Bundan sonra soruşturma ve kovuşturmanın seyri değişecek. Dosya birkaç bölüme ayrılacak. Birkaç dosya olacak burada. Bu dosyalardan biriyle ilgili olarak 7 Eylül'dekiyle ilgili olarak büyük bir gruba beraat kararı çıkacağını söyleyebiliriz. Bugün mahkeme yargıtay bozma ilamında belirtildiği gibi, bir örgüt olmadığını, yani Ergenekon adıyla bir örgüt olmadığını bu günkü ara kararıyla aslında ilan etmiş oldu"


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!