İlkadım'da Mehmet Akif anıldı

Güncelleme Tarihi:

İlkadımda Mehmet Akif anıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2016 14:21

İlkadım'da Mehmet Akif anıldı

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - İSTİKLAL Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 80'inci yıldönümünde, İlkadım Belediyesi ve İlkadım Kent Konseyi işbirliği ile düzenlenen panelde yad edildi.

İlkadım Belediyesi ve İlkadım Kent Konseyi işbirliği ile panele İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Musa Yüksel, İlkadım Kent konseyi Başkanı Bünyamin Kocaoğlu, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Oktay Çakır, Kent Konseyi Genel Sekreteri İbrahim Kurt, Hizmet-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Ziya Uzun, HAN-DER Samsun Başkanı Sevgi Sula, İlkadım Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Halise Mutlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Celalettin Sula, OMÜ Öğrenci Konseyi Üyeleri, İbrahim Tanrı Verdi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri katıldı.



Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evinde moderatörlüğünü OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Yardımcı Doçent Doktor Mehmet Aydın'ın yaptığı panelde, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık ve OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram ve OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Şeyma Kuran Büyükkavas, vatan şairi Mehmed Âkif Ersoy’un hayatı, fikirleri, eserleri ve yaşamı boyunca karşılaştığı sıkıntı ve zorlukları anlatıldı.



Bıraktığı eserlerle ve düşüncesiyle gençlerin ideallerini belirlemesinde feyz kaynağı olan Mehmet Akif Ersoy'un tüm yönleriyle ele alındığı panelde konuşan OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık, Vatan şairi Mehmed Akif Ersoy'un hayatı ve marşın yazıldığı dönemlerde yaşadığı zorluklara değindi. Sağlık, "Akif yakın tarihimizde bize kazandırdığı İstiklal Marşından öte vatan ve millet sevgisinin ne büyük bir cesaret ile yaşanabileceğini göstermiştir. Döneminin siyasi otoritesinin büyük övgülerini kazanan tartışmasız usta bir şairdir. Konularını toplumdan alır. O’nun şiirleri sosyal bir kimlik taşır. Dertli ve hisli yüreklere seslenir" dedi.



Türkiye'de Mehmed Akif Ersoy'un anlatılmasından korkulduğu zamanlar yaşandığını söyleyen OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, "Mehmet Akif'i sevmek, ona saygı göstermek, hatırlamak, vefa göstermek onun eserlerini okumaktan geçer. Safahat'ı okumayan bir insanın Akif'i seviyorum demesi çok anlamlı değildir. Bugün kalem, kitap taşımayı kendisine zor gören neslin , yakasına Akif rozeti takmasıyla Asım'ın nesli olunmuyor maalesef. Mehmed Akif Ersoy'un fikir ve düşüncelerini hayatına uyarlamakla, işaret ettiği yoldan yürümekle Asım nesli olunur. Akifî anlamak, saygı göstermek, vefa göstermek onun hayat felsefesini benimsemekten geçer" diye konuştu.



Mehmet Akif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı zamanında vatan topraklarını karış karış gezerek halkı İstiklal Savaşına çağırdığını anlatan OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şeyma Kuran Büyükkavas ise, "Akif bu büyük eserleri tam da yaşadığı ortama uygun olarak savaşın tam ortasında yazmıştır. Şair ve edebiyatçı kimliğinin yanında halkı bilinçlendirerek milli duygularını kabartan ve yaşananlardan ders çıkartarak bilinç oluşturmak gibi büyük bir görevi de üstlenmiştir. Mehmet Akif Ersoy’u doğru anlamak için dönemin siyasi ortamını iyi analiz ederek tarihe her yönden bakmak gerek” şeklinde konuştu.

Sorulara verilen cevaplarla son bulan program, panelistlere çiçek takdiminin ardından günün anısına çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!