İlk ziyaret Ürdün'e

Güncelleme Tarihi:

İlk ziyaret Ürdüne
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2017 22:27

Almanya’da İncirlik krizi büyük tartışma yaratıyor. Alman Dışişleri Bakanı da Alman vekillere, ziyaret izni verilmezse üsteki Alman askerlerini geri çekeceklerini açıkladı. Almanya; Kıbrıs ve Ürdün dahil 8 alternatif belirledi. Savunma Bakanı von der Leyen yeni üs arayışı çerçevesinde hafta sonu ilk ziyaretini Ürdün’e yapacak.

Haberin Devamı

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Alman “Neue Osnabrücker Zeitung” gazetesine yaptığı açıklamada Alman milletvekillerine İncirlik ziyareti için izin verilmesini aksi halde söz konusu üsteki askerlerini çekeceklerini söyledi.

Gabriel, “Türk hükümetinin gelecek günlerde fikrini değiştirmesini sadece ümit edebilirim. Aksi takdirde Alman Federal Meclisi hiç kuşkusuz askerlerini Türkiye’de tutmaz” dedi.

TahammülÜN SONU

Gabriel Türkiye’nin Alman parlamentosuna “şantaj yapmasının tahammül edilemez” olduğunu savunarak şu ifadeleri kullandı: “Eğer İncirlik’te vekillerin askerlerini ziyaret etmesi de dahil, mantıklı bir çalışma mümkün olmazsa, başka alternatifleri düşünmek zorundayız. Biz son aylarda Türkiye’ye kapıları kapatmamak için gerçekten herşeyi yaptık. Türk hükümetine yakın kalmaya çalıştık... Sürekli Alman vatandaşları makul gerekçeler gösterilmeden tutuklanacak ve kendilerine konsolosluk desteği verilmesi engellenecekse, Alman vatandaşlarının Türkiye’den çıkışına izin verilmeyecekse ve şimdi de Alman parlamentosuna baskı yapılmaya çalışılacaksa, o zaman tahammül sınırına ulaşılmış demektir.”

Haberin Devamı

BAKAN ÜRDÜN’E GİDİYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel de hafta başında yaptığı açıklamada İncirlik izninin verilmemesini ‘Alternatifleri değerlendirmemiz lazım. Ürdün de bir olasılık” demişti.

Almanya’da İncirlik krizi, eylül ayındaki genel seçimler öncesinde Angela Merkel hükümetini büyük baskı altına alırken, Berlin yönetimi alternatif üs arayışına çıkıyor. Almanya alternatif 8 yeri inceliyor. Almanya Savunma Bakanı dün Meclis’te Savunma Komisyonu’da konuyla ilgili bilgi verdi. Savunma Bakanı Von der Leyen, hafta sonu Ürdün’e gidiyor. Bakan Muvaffak Salti Üssü’nde incelemelerde bulunacak ve burada ön görüşmeler yapan Savunma Bakanlığı ekibinin raporunu değerlendirecek.

Bilgi notu

Almanya’nın DEAŞ ile mücadele çerçevesinde İncirlik Üssü’nde konuşlu yaklaşık 250 askeri bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!