İlk yerli ‘köstebek’ İstanbul’da içme suyu tüneli kazmada kulanılacak

Güncelleme Tarihi:

İlk yerli ‘köstebek’ İstanbul’da içme suyu tüneli kazmada kulanılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 15:30

İlk yerli ‘köstebek’ İstanbul’da içme suyu tüneli kazmada kulanılacak

Haberin Devamı

Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş,  kamuoyunda köstebek adıyla bilinen ilk yerli üretim tünel açma makinası TBM'i  basın mensuplarına tanıttı.

TOPBAŞ’TAN ZEYTİNBURNU SAKİNLERİNE MÜJDE

İBB Başkanı Kadir Topbaş, İBB ve İSKİ tarafından inşa edilen İstanbul’un ilk içme suyu tüneli inşaatında incelemelerde bulundu.Topbaş, Bağcılar-Kabataş tramvay yolunun altında kalan 2 metre 60 santimetre çapında ve yaklaşık 3 bin 100 metre uzunluğundaki isale hattında kullanılacak TBM makinasını basın mensuplarına tanıttı. Topbaş, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın da katıldığı törende, Zeytinburnu’ndan geçen tramvayı yer altına alma projesinin bitmek üzere olduğunu müjdeledi.

İSTANBUL’DAKİ İLK İÇME SUYU TÜNELİ

İstanbul’daki ilk içme suyu tüneli olacak Zeytinburnu-Bahçelievler İsale hattı projesinde yüzde 95’i yerli üretim olan TBM kullanılacağını söyleyen Topbaş, “Türkiye'de ilk defa yüzde 95'i yerli olan Kocaeli'nde üretilen TBM olması açından çok heyecan verici. Artık teknolojileri kendimiz üretebiliyorsak bu bizim gelişme emarelerimizdir” diye konuştu. Arcan Tünel Teknolojileri yetkili ve çalışanlarına teşekkür eden Topbaş, “36 milyonluk bir yatırım bedeli var. Yeryüzünde kimse görmeyecek, rahatsız olmayacak ama yüzlerce insan yerin altında İstanbul'un su tedariğini sağlamak için gece gündüz çalışacaklar” diye konuştu.

İSTANBUL’DA BARAJLAR YÜZDE 80 ORANINDA DOLU

İstanbul’da barajların yüzde 80 oranında dolu olduğunu söyleyen Topbaş, “İstanbul günde 3 milyon metreküp su kullanıyor. Bir o kadar da atık var. Ciddi bir problem. Melen çayından İstanbul'a su getiriyoruz, üçüncü hat da bitmek üzere.  Bittiğinde İstanbul'un bir yıllık su rezervi olacak.  Oradaki barajdan elde edilecek hidroelektriği de İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapacak” dedi.

Ortalama derinliği 30 metre olan ve yaklaşık 36 milyon TL’ye mal olacak projenin 2018 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

(FOTOĞRAFLI) 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!