İlk SUV ilk hibrit

Güncelleme Tarihi:

İlk SUV ilk hibrit
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 00:30

Japon Toyota, 450 milyon dolarlık yatırımla Adapazarı fabrikasında Türkiye’nin ilk SUV ve hibrit aracını üretecek. Türkiye’den 53 ülkeye ihraç edilecek yeni modelle birlikte Toyota’nın Adapazarı fabrikasının kapasitesi 150 binden 280 bine, istihdamı ise 3 binden 4 bine yükselecek. Toyota Motor Avrupa Başkanı Johan van Zyl, “Bu yatırım Türkiye’nin Avrupa stratejisi içindeki önemini gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYA otomotiv devleri 2016’da Türkiye’de ve bölgede yaşanan tüm olumsuzlara rağmen adeta yatırım atağına kalktı. Önceki gün Alman Mercedes’in Aksaray kamyon fabrikasına 113 milyon Euro’luk ek yatırım kararının ardından Japon otomotiv devi Toyota da dün Adapazarı fabrikasına ilişkin dev yatırım kararını açıkladı. Toyota, Adapazarı’ndaki fabrikasında 450 milyon doların üzerinde yatırımla Türkiye’nin ilk SUV ve aynı zamanda ilk hibrit aracını üretecek. Geçtiğimiz Eylül ayında tanıttığı C-HR konseptine dayanan ve bu yılın sonuna doğru üretimine başlanacak modelin dünya tanıtımı ise Mart ayında kapılarını açacak Uluslararası Cenevre Otomobil fuarında gerçekleşecek. Halihazırda Adapazarı fabrikasında Corolla ve Verso modellerini üreten Toyota, yeni yatırımla Türkiye’deki yıllık üretim kapasitesini yüzde 90’a yakın artırarak 150 bin adetten 280 bin adede yükseltecek, 1000’in üzerinde ek istihdam yaratacak. Yeni model 2017’den itibaren 53 ülkeye satılacak.

Haberin Devamı

HÜKÜMETE MİNNETARIZ

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (TMMT) , Toyota’nın yeni global platformu’nda (TNGA) Japonya dışında üretim yapan ilk üretim tesisi olarak da bir diğer önemli başarıya imza atacak. Dün İstanbul’da yeni yatırımın tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Toyota Motor Avrupa Başkanı Johan van Zyl, yeni modelin Türkiye’de üretilecek ilk hibrit motorlu araç olacağını belirterek, “İlk defa hibrit bir araç Türkiye’de üretilecek. Bu Toyota Türkiye’nin Toyota’nın Avrupa stratejisi içindeki önemini gösteriyor. Desteklerinden dolayı Türk hükümetine minnettarız ve yerel otomotiv sanayinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi. Üretiminin yüzde 80’inden fazlasının ihraç edileceği yeni modelin resmi isminin Mart ayında başlayacak Cenevre otomobil fuarında açıklanacağını ifade eden yetkililer, aracın hibrit olması dışında motor seçenekleri hakkında bilgi vermedi. Araç kompakt SUV sınıfında yer alıyor ve üretimi, Corolla ve Verso ile aynı hat üzerinde gerçekleştirilecek.

53 ÜLKEYE SATILACAK

Van Zyl, 53 ülkeye ihraç edilecek aracın ağırlıklı olarak Avrupa’da satılacağını ifade ettib. Toplantıda ihracat yapılacak ülkeler ve ihracat adetlerinin ise henüz değerlendirme aşamasında olduğu ifade edilerek ayrıntılı bilgi verilmedi. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Genel Müdür ve CEO’su Hiroshi Kato ise Sakarya fabrikasında geçen yıl 115 bin adet olan üretimin bu yıl 140 bin civarına yükseleceğini, üretimin 44 bin adedinin ise yılın sonuna doğru üretime geçecek yeni modelden oluşacağını söyledi. Kato’nun verdiği bilgiye göre bu yıl 67 bin adet Corolla ve 30 bin adet de Verso modelinin üretilmesi planlanıyor. Kato’nun verdiği bilgiye göre, Toyota Türkiye’deki üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor.

Haberin Devamı

Toplam yatırım 2.3 milyar dolar

TOYOTA’nın üreteceği üçüncü modelle Türkiye’ye 26 yılda yapmış olduğu toplam yatırım 2.3 milyar dolara yükselecek. 1990 yılında, Toyota’nın Avrupa’daki ikinci üretim tesisi olarak kurulan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (TMMT) seri üretim faaliyetlerine 7’nci nesil Corolla ile 1994 yılında başladı. 2002 yılından bu yana, ürettiği araçları Avrupa, Rusya, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya pazarlarına, ortalama yüzde 80 seviyesinde ihraç ediyor. Bugün itibarıyla toplam 1.7 milyon adet araç üretmiş olan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, halen 3 bine yakın çalışanı ile üretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye’de 2017’de 20 bin adet satarız

Haberin Devamı

TOYOTA Türkiye Pazarlama AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt ise geçen yıl iç pazarda 50 binin üzerinde satış adetine ulaştıklarını hatırlatarak, 2017’de 15 bin ile 20 bin adet arasında yeni modelden satılacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!