İlk sonuçlar zayıf kaldı, getirin dışardaki varlıkları ’barışalım’

Güncelleme Tarihi:

İlk sonuçlar zayıf kaldı, getirin dışardaki varlıkları ’barışalım’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2009 00:00

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, Varlık Barışı kapsamında ilk gelen rakamların çok memnun edici olmadığını bildirdi.

Ulusoy, Varlık Barışı olarak adlandırılan 5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna ilişkin soruları yanıtlarken, "işleri son güne bırakma" alışkanlığı nedeniyle, şubat sonuna doğru bu yasadan yararlanmada artış olmasını beklediklerini söyledi.

TOBB taahhüt etsin

Mehmet Akif Ulusoy, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Varlık Barışı’nda 2 Mart’ta sona erecek başvuru süresinin uzatılmasını istiyor. Bu mümkün mü?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Önümüzde daha 32 gün var. Bu süre ’Varlık Barışı’ndan yararlanmak isteyenler için bence yeterli. Ancak, eğer TOBB bir taahhütte bulunursa, belki o zaman yasa değişikliği gündeme getirilip, süre uzatılabilir."

100 milyar dolar gelse

Ulusoy, "Türkler’in yurtdışında 100 milyar dolarının olduğu tahminleri var. Bunun ne kadarının getirilmesini bekliyorsunuz?" sorusuna, "Bana kalırsa 100 milyar dolarsa, hepsini istiyoruz. Bunların bir kısmının kredi olarak geri döndüğünü de biliyoruz. Ama tam rakam vermeyi, ne dışarıda olan parayı, ne geri kredi olarak dönen parayı net olarak bilemiyoruz. Birtakım rivayetler, tahminler var. İdare olarak bu rakamın tamamını bekliyoruz, istiyoruz" yanıtı verdi.

İçerdeki vatandaştan gelir

Mehmet Akif Ulusoy, ’Varlık Barışı’ndan gelecek asıl kaynağı yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından çok yurt içinde bulunanlardan beklediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızın yurt dışında tuttukları kaynakları olduğunu biliyoruz. Biz ’Varlık Barışı’yla daha çok onlardan geri dönüş bekliyoruz. Beyannamelerini versinler, yüzde 2 vergisini ödeyip, o paralarını Türkiye’de sorgusuz sualsiz kayda aldırsınlar. Bu onlar için büyük fırsattır."

1 milyonu yakalarsak 600 bin lirasını alırız

MEHMET Akif Ulusoy, "Varlık Barışı"nın gündeme getirdiği fırsatı şu örnekle anlattı:

ÆDiyelim ki dışarda kayıtdışı 1 milyon TL var. Bu, Varlık Barışı kapsamında gelirse, sadece 20 bin TL vergi doğar.

ÆAynı parayı bir şekilde biz belirler ve kayıt altına alınması için bastırırsak, 500-600 bin TL’si bize vergi ve cezası olarak ödenir.

ÆAynı para kayıtdışı olarak yurt içindeyse de Varlık Barışı kapsamında ödenecek vergi yüzde 5’ten 50 bin TL’dir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!