İlk perde nefes nefese

Güncelleme Tarihi:

İlk perde nefes nefese
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın aynı puanla arka arkaya sıralandıkları zirvede Galatasaray bir, Trabzonspor iki puan geriden takibi sürdürdü. Tribün terörü azalıp, taraftar centilmenlik gösterileri yaparken futbolcuların gerilimi arttı.

Hiçbiri pes etmedi

Birinci Lig'in 41. sezonunda ilk yarı sona ererken, dört büyükler yıllar sonra ilk kez birbirine bu kadar yakın puan farkıyla zirve ortağı oldular. F.Bahçe ve Beşiktaş aynı puanla ilk sırayı paylaşırken, bir puan gerilerinden G.Saray, iki puan geriden de Trabzonspor takipçileri oldu. İlk yarının sürpriz ekibi Antalyaspor da ilk yarıyı dört büyüklerin ardında tamamladı.

Favoriler zirvede

İkinci yarıya şampiyonluk iddiasıyla başlayacak olan dört büyüklerin 17 haftalık mücadelesi, futbol kamuoyu tarafından nefes nefese izlenecek bir zirve yarışı olacak. Ligin ilk yarısında belleklerde iz bırakan birçok ayrıntı var. Tribün terörü geçmiş yıllara göre hızını kesmiş görünürken, bu kez sahadaki sertlik herkesi şaşırttı.

Unutulmayan tablo

Profesyonel futbolcular ligin ilk yarısında bolca sarı ve kırmızı kart görürken centilmenliğe aykırı hareketten disiplin cezası alan isimlerde de artış gözlendi. Ve unutulmayan görüntü, 16. haftada oynanan F.Bahçe-İstanbulspor maçında İstanbulsporlu Güven'in ayağının kırılışıydı.

Dadaşlara alkış

Taraftarlar ligin ilk yarısında futbolculara göre daha uyumlu ve sakin göründüler. Ve Lig'e tarihinde ilk defa çıkan Erzurumspor'un centilmenliği ayrı bir tat bıraktı futbolumuza. Başkan Cemal Polat'ın başını çektiği centilmenlik havasının ligin ikinci yarısında tüm takımlara örnek olması futbolseverlerin dileğiydi.

ALTIN

RÜŞTÜ

(F.Bahçe)

OGÜN

(Trabzon)

UCHE

(F.Bahçe)

TAYFUR

(Beşiktaş)

OKAN

(G.Saray)

MOSHOEU

(F.Bahçe)

HAGİ

(G.Saray)

DEL SOLAR

(Beşiktaş)

VUGRİNEC

(Trabzon)

HAKAN

(G.Saray)

BALİÇ (F.BAHÇE)

EN’ler

En ÇOKKAZANAN TAKIM:

Fenerbahçe (12)

En AZ KAZANAN TAKIM:

Ç.Dardanelspor (1)

En ÇOK YENİLEN:

Kardemir Karabükspor (13)

En AZ YENİLEN:

Beşiktaş (1)

En ÇOK GOLATAN TAKIM:

Galatasaray (47)

En AZGOLATAN: Çanakkale Dardanelspor (8)

En ÇOK GOLYİYEN TAKIM:

Erzurumspor (38)

En AZ GOLYİYEN: Fenerbahçe (12)

En ÇOK GÖRÜLEN SKOR:

2-1 (26 maç)

En ÇOK BERABERLİK HAFTASI:

Hafta: 7. hafta (4)

BERABERLİK OLMAYAN HAFTA:

2, 11 ve 12. haftalar

DEPLASMANDA EN FARKLI SKORLA KAZANAN TAKIM:

Galatasaray (2. haftada Bursaspor ve 11. haftada Dardanelspor'u 5-0 yenerek)

SAHASINDA EN FARKLI SKORLA KAZANAN TAKIMLAR:

Galatasaray (5. haftada Erzurumspor'u 5-0 yenerek), Bursaspor (13. haftada Erzurumspor'u 6-1 yenerek)

DEPLASMAN TAKIMLARININ EN BAŞARILI HAFTASI:

3. hafta (5 galibiyet, 2 beraberlik, 2 yenilgi: 17 puan)

EVSAHİBİ TAKIMLARIN ENBAŞARILI HAFTALARI:

4. ve 9. haftalar (6 galibiyet, 1 beraberlik, 2 yenilgi: 19 puan)

PENALTI GOLÜ OLMAYAN TAKIM: Çanakkale Dardanelspor

ALEYHİNEEN FAZLA PENALTI VERİLEN TAKIM:

Bursaspor, Adanaspor (6)

ALEYHİNE PENALTI VERİLMEYEN TAKIM:

Ankaragücü, Gençlerbirliği

SAHASINDA ENBAŞARILI TAKIM:

Fenerbahçe (9 maçta 8 galibiyet, 1 beraberlik)

SAHASINDA ENBAŞARISIZ TAKIM:

Kardemir Karabükspor (5 maçta, 1 galibiyet, 4 yenilgi)

DEPLASMANDA EN BAŞARILI TAKIM:

Beşiktaş (8 maçta 6 galibiyet, 1 beraberlik, 1 yenilgi)

DEPLASMANDA EN BAŞARISIZ TAKIMLAR:

Adanaspor (9 maçta 1 galibiyet, 8 yenilgi), Sakaryaspor (8 maçta 1 galibiyet, 7 yenilgi)

Zirve sarı lacivert

Lige Dardanel beraberliği ile başlamasına rağmen çabuk toparlanan F.Bahçe, sakat ve cezalı futbolcuları nedeniyle zaman zaman kadro sıkıntısı çekmesine rağmen ligin ilk yarısını lider tamamlamayı başardı. Antalya yenilgisinden sona yapılan operasyon sarı lacivertli ekipte adeta doping etkisi yarattı. Son 6 maçını farklı skorlarla kazanan F.Bahçe, bu süreçte rakip filelere 19 gol gönderirken, kalesinde sadece 1 gol gördü.

Hakemler çıldırttı

İlk yarıya damgasını vuranlar hiç kuşkusuz ki hakemlerdi. İnanılmaz hatalar yapan hakemlerin çaldığı ve çalmadığı düdükler kulüpleri küplere bindirdi, futbolcuları sinirlendirdi, seyirciyi çıldırttı.

G.Saray- Trabzon maçında Serdar Tatlı, F.Bahçe- Bursa maçında İbrahim Aksoy, Okan ve Högh'ün çizgiyi geçmeyen toplarına gol kararı verdi.

Beşiktaş- G.Antep maçında Alpay, kötü yönetim gösteren Ali Uluyol'a saldırdı ve kırmızı kart gördü. Samsun- Beşiktaş maçında yardımcı hakem Ali Rıza Çakmak, milli futbolcu Oktay'a küfür etti ve 4 ay ceza aldı. F.Bahçe- İstanbul maçında Serdar Çakır'ın kötü yönetimi oyunu sertleştirdi, M.Doğan'ın darbesi Güven'in ayağını kırdı. Ancak Çakır kartını çıkarmadı.

G.Saray- Antalya maçında Hagi'nin düşüşüne Kazım Erçakır komik bir kararla penaltı çaldı. Arif'in ofsayt golünü de verdi.

A.Gücü- G.Saray maçında da Sadık İlhan, evsahibi ekip lehine penaltı vererek sonucu direkt etkileyen hata yapan bir başka hakem oldu.

Golün adı Hagi

Sezonun ilk yarısında Hagi'nin birbirinden güzel gollerinin izleri vardı. 10. haftada Karabükspor'a attığı gol, becerinin, takibin ve ustalığın göstergesiydi. 17 maçta oynanan 153 maçta toplam 435 gol atılırken, maç başına gol ortalaması da 2.84 olarak gerçekleşti. 435 golün 224'ü sağ ayakla, 90'ını sol ayakla, 83'ü kafayla, 38'i de penaltıyla geldi.

Teknik direktör kıyımı yaşandı

Birinci Futbol Ligi'nde 1998-99 sezonunun ilk yarısında, 18 takımda, 11'i yabancı toplam 29 teknik adam görev yaptı. Joachim Löw, Türkiye'deki ilk senesinde F.Bahçe'yi liderliğe taşıdı. Ç.Dardanel'de 4 teknik adam görev yaptı. Erol Tok'u, Akif Başaran, Mitroviç ve Rasim Kara takip etti. Sakarya'da da İvancevic'i Şenol Güneş, Necmettin Sert- Aykut Yiğit ikilisi ve Giray Bulak izledi. Altay'da Sakıp Özberk'in yerine Zinnur Sarı, Adana'da Muzuroviç'in yerine Multzescu, A.Gücü'nde Samet Aybaba'nın yerine Mitroviç, Bursa'da Biyediç'in yerine Ahmet Akcan, Erzurum'da Hikmet Karaman'ın yerine Ümit Kayıhan, Karabük'te Ahmet Akcan'ın yerine Orhan Yüce, Samsun'da Mehmet Ali Çınar'ın yerine Metin Türel geldi.

En çok görev Boşat'a

Ligde 153 maçta 40 orta hakem görev yaptı. En fazla görev 8 kezle Muhittin Boşat'a verildi. Boşat'ı, 7'şer maçla Oğuz Sarvan, Metin Tokat, Murat Ilgaz, Sadık İlhan ve Ünsal Çimen izledi. Tokat, 7 maçta 40 sarı ve 2 kırmızı kart göstererek kart rekortmeni oldu. Kadir Tozlu ise 4 maçta 6 penaltı düdüğü çalarak dikkat çekti.

En kral yabancı

46 YILDIZ:

Moshoeu (F.Bahçe)

41 YILDIZ:

Preko (Gaziantep),

Stingaciu (Kocaeli)

39 YILDIZ:

Varesenoviç (Bursa),

Vugrinec (Trabzon)

38 YILDIZ:

Johnson (Gaziantep)

37 YILDIZ:

Del Solar (Beşiktaş)

35 YILDIZ:

Popescu (G.Saray)

YILDIZ KRALLIĞI

49 YILDIZ:

Baliç (F.Bahçe)

46 YILDIZ:

Moshoeu (F.Bbahçe)

45 YILDIZ:

Nuri (Antalya)

44 YILDIZ:

Rüştü (F.Bahçe)

43 YILDIZ:

Burhan (Antalya),

Fevzi (Beşiktaş)

41 YILDIZ:

Preko (Gaziantep),

Stingaciu (Kocaeli)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!