İlk mübadile anma

Güncelleme Tarihi:

İlk mübadile anma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2016 13:35

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde; 1998 den beri Ege'nin iki yakasında yaşayanların arasında Türk-Yunan dostluğunu pekiştirmek için çalışmalarda bulunan Siniparksis (Ege'de Birlikte Varolma ve İletişim) Derneği, 1924 yılındaki mübadelede Ayvalık'a ilk adımı atan Giritli'lerden olan Ali Onay'ın birinci ölüm yıl dönümünde lokma döktürdü.

Haberin Devamı

1918 yılı Girit-Resmo doğumlu olan Ali Onay'ın kendileri için çok özel bir yeri olduğunu kaydeden Siniparksis Derneği Başkanı Stratis Pothas'ın öncülüğünde ABD'deki Michigan Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi ve derneğin ikinci başkanı Doç. Dr. Sophia Kufopulu, Yunanistan'ın Midilli Adası'nın Pallesviakos Takımı Onursal Başkanı ve dernek üyesi Yorgos Ampelikiotis ile CHP'li Ayvalık Belediye Meclis Üyesi Ufuk Ova'nın destekleriyle Ayvalık'ın Cunda Adası'nda gerçekleşen lokma hayrına ada halkı da ilgi gösterdi.
Ayvalık Şefkat Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Fatma Cavlı'nın da katıldığı lokma dökümü öncesinde yapılan konuşmalarda 1924 yılındaki mübadelede Ayvalık'a ilk adımı atan Giritli'lerden olan Ali Onay"ın Türk-Yunan barışı için özel bir yerinin bulunduğunu vurgulandı.

Haberin Devamı

İlk mübadile anma


Geçen yıl 98 yaşında Cunda Adası'nda hayatını kaybeden Girit kökenli Ali Onay'ın Ege'de iki halkı birleştiren ortak kültür değerlerini kurtararak ortaya koyan bir kişiliğe sahip olduğunu vurgulayan Siniparksis Derneği Başkanı Stratis Pothas, "Bu nedenle yıllar önce Midilli'de Ayvalıklı yazar Ahmet Yorulmaz ile birlikte ikisini onurlandırmıştık. Ancak geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden sevgili dostumuz Ali Onay'ın cenazesine olumsuz hava koşulları ve aksayan ulaşım sorunları nedeniyle katılamamıştık. Bu sebeple bugün burada O'nun anısına böylesi bir etkinliği düzenleyerek sevgili Ali'mizi anmak istedik" dedi. 

İlk mübadile anma

Ayvalıklı ilk mübadillerden Ali Onay'ı anlatan Siniparksis Derneği İkinci Başkanı Sophia Kufopulu da çocukluğunun büyük bir bölümünün Cunda Adası'nda geçtiğini belirterek, o yıllarda yaşayan mübadillerin yaşam koşulları ve lehçe farklılıklarını esprili bir dille anlattı. Bu yüzden önce Türkçe'yi daha sonra da Girit dilini öğrenmek zorunda kaldığını ifade eden Sophia Kufopulu iki kültür arasında kültürel sıkışmışlıkların ise en iyi örneğinin Cunda Adası'nın ilk mübadillerinden Ali Onay'ın olduğunu da sözlerine ekledi.
Konuşmacılara tercümanlık yapan Ayvalık Belediyesi Meclis Üyesi Ufuk Ova da merhum Ali Onay'ın şehir hafızası sahip Cunda Adası'nın simgelerinden biri olduğunu kaydederek, lokma hayrıyla anılmasının her şeyden önce Ayvalıklı bir Müslüman birey olarak kendisinin de gönlünü okşadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!