'İlk Kulaç' eğitimleriyle boğulmalar önlenecek

Güncelleme Tarihi:

İlk Kulaç eğitimleriyle boğulmalar önlenecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 18:04

'İlk Kulaç' eğitimleriyle boğulmalar önlenecek

Haberin Devamı

ADNAN Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) desteklediği 'İlk Kulaç' projesiyle Ege Denizi'nden yasadışı geçişlerdeki boğulma olaylarını azaltmak hedefleniyor. Bu vakalarla ilk karşılaşma ihtimali olan kişiler için Kuşadası ve Didim'de ilkyardım eğitimleri verildi.
ADÜ ve GEKA'nın Teknik Destek programı kapsamında desteklediği 'İlk Kulaç' adlı projenin eğitim çalışmaları D-Marin Yat Limanı'nda düzenlendi. Proje kapsamında Kuşadası ve Didim'deki Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı personeli, Sahil Güvenlik ve Emniyet Timleri (SAGET) personeli, yat limanı personeli ve yat sahipleri ile balıkçılara ilkyardım eğitimi verildi. Kuşadası'nda Sahil Güvenlik Bot Komutanlıkları'ndan 18, SAGET Bot Komutanlığı'ndan 2, SETUR yat limanından 10, tekne ve yat sahibi olan 5 kişi ile 5 balıkçı söz konusu eğitimi aldı. Didim'de ise Sahil Güvenlik Bot Komutanlıkları'ndan 5, D-Marin Didim Yat Limanı'ndan 20, tekne ve yat sahibi 10 kişi ile Didimli 5 balıkçı ilkyardım eğitimini aldı.
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde görevli Öğretim Görevlisi Dr. Keziban Amanak, Ege Denizi'nden Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenlerin teknelerinin batması nedeniyle yaşanan boğulma olaylarının, projenin çıkış noktası olduğunu ifade etti. Amanak, ilk yardım eğitimi almış kişilerin bilinçli şekilde kazazedelere müdahalelerinin can kurtarıcı olabileceğini kaydetti. Amanak, "Adnan Menderes Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, GEKA ile sözleşmeyi imzaladı ve projemiz hayata geçti. 15-16 Ağustos tarihlerinde Kuşadası'nda, 17-18 Ağustos tarihlerinde ise Didim'de eğitimlerimizi gerçekleştirdik" dedi. Boğulan kişilere uygun ilk yardım tekniklerinin vakayla ilk karşılaşma ihtimali olan kişilerce uygulanması durumunda, hayat kurtarıcı güzel sonuçların ortaya çıkabildiğini vurgulayan görevli Öğretim Görevlisi Dr. Keziban Amanak, şöyle konuştu:
"Kuşadası ve Didim'de boğulma vakalarıyla ilk karşılaşma ihtimali olan kişilere eğitim verilerek, gerekli ilk yardım becerilerinin kazandırılması ve bu eğitimler sayesinde boğulma vakalarındaki ölüm oranlarının azaltılması hedefleniyor. Katılımcılar edindikleri bilgilerden memnunlar, güzel geri dönüşleri var. Bu vakalarla güncel hayatta çok karşılaştıklarını ve bu bilgileri uygulama olanakları bulacaklarını belirttiler. Güzel bir eğitim dönemi geçiriyoruz. Eğitimi alan kişilerin edindikleri bilgileri sadece göçmenlerde değil, başka yerlerde karşılaştıkları acil vakada uygulayabilecekler."

Ediz VERDİOĞLU/ DİDİM (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAF

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!