İlk kadın mühendise Anıtkabir onuru

Güncelleme Tarihi:

İlk kadın mühendise Anıtkabir onuru
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2008 00:00

Genelkurmay Başkanlığı, ilk Türk kadın inşaat mühendisi ve Anıtkabir’in kontrol mühendisi Sabiha Gürayman’ın bir fotoğrafını Anıtkabir’deki Hürriyet Kulesi’nde sergileyecek.

Eskişehir’de emekli öğretim elemanı Günseli Naymansoy, ilk Türk kadın inşaat mühendisi ve Anıtkabir’in kontrol mühendisi Sabiha Gürayman’ın bir fotoğrafının Anıtkabir’e konulması talebiyle aralık ayının başında başvurduğunu, Genelkurmay Başkanlığı’nın talebi olumlu bulduğunu açıkladı. Naymansoy, "Genelkurmay Başkanlığı’nın talebimi gerçekleştireceğini yazıyla tarafıma bildirmesi, bir Türk kadın mühendis olarak beni çok mutlu etti. Genç meslektaşlarımızın, bize bu yolu açan Gürayman’ı tanıyacak olmaları memnuniyetimi bir kat daha artırıyor. Bu aynı zamanda ülkemizde kadın belleğinin oluşmasına da küçük bir katkı olacaktır" dedi. Naymansoy, Genelkurmay Başkanlığı’nın Gürayman’ın fotoğrafını Anıtkabir Komutanlığı bünyesindeki Anıtkabir Hürriyet Kulesi’nde yer alan vitrinde sergilemeyi uygun gördüğünü ifade ederek, fotoğrafın, Genelkurmay Başkanlığı’nca yakın zamanda düzenlenecek törenle, söz konusu kuledeki vitrine konulacağını sözlerine ekledi.

FB’li ilk kadın voleybolcu

1910’da Makedonya’nın Manastır kentinde dünyaya gelen Sabiha Gürayman, 1927’de Atatürk’ün kızların Yüksek Mühendis Mektebine (bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi’ne) alınması yönündeki isteğiyle inşaat mühendisliğini seçmişti. Gürayman, bu okula giren ilk kız öğrenciydi. 1933’de okuldan başarıyla mezun olan Sabiha Gürayman, Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi olmuştu. Gürayman, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ilk kadın voleybolcusu olarak spor da yapmıştı. Türkiye’deki birçok okul, köprü, hükümet konağı ve binanın yapımında görev yapan Sabiha Gürayman, 1941’de Anıtkabir ve TBMM inşaatlarında 10 yıl süreyle görev yapmıştı.

’Kız Köprüsü’ ismi ondan

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde Kemer Köprüsü’nün inşaatını yaptığı sırada Gürayman’ın çalışmalarını takdirle karşılayan ilçe halkı, köprünün ismini değiştirerek, Sabiha Gürayman’ı temsilen köprüye "Kız Köprüsü" adını vermişti. Tüm servetini yaşarken İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı ile Fevzi Akkaya Temel Eğitim Vakfı’na bağışlayan Gürayman, bu vakıflar aracılığıyla burslar vererek birçok şehit çocuğunun eğitim masraflarını karşılamıştı. Sabiha Gürayman, 2003 yılında 93 yaşındayken İzmir’de yaşamını yitirmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!