İlk global Müslüman model ajansı

Birkaç hafta önce açılan Underwraps Model Ajansı dini bütün Müslüman modelleri ana akım tasarımcılarla buluşturmayı ve Müslüman kadınlara dair kalıplaşmış yargıları kırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Batı dünyasında Müslüman model listesi pek uzun sayılmaz. Ancak görünen o ki, bu durum yakın gelecekte değişecek. Tenlerini göstermeden modellik yapmak isteyen kızların imdadına Brooklyn merkezli tasarımcı Nailah Lymus yetişiyor.

“Müslüman modeller, İslam’a uygun giyindikleri bir geçmişe sahip. Ancak moda sektöründe yer bulmak ve modellik yapabilmek için bundan vazgeçmek zorundalar” diyen Lymus tam da bu nedenle bir model ajansı kurdu. “Bu işi yapabilmek için kimliğinizi yitirmek zorunda olmamalısınız” diyor.

Ajansının adı Underwraps. Ona sadece dini bütün Müslüman modellerden oluşan bir ajans kurma fikrinin nereden çıktığını sordum. Şu cevabı verdi:
“7 yıldır moda sektöründe çalışıyorum. Bu işte harika deneyimlerim oldu. Sürekli olarak İslam’ı ve İslam’da kadın olmayı sorguladım. Kafamdaki bu sorulara cevap veren ve Allah’ın kadınlara verdiği haklara ışık tutan bir fırsat yaratmak çok hoşuma gidiyor. Müslüman olmak ve moda konusunda hep tutkulu oldum. Bu iş iki tutkumun bileşimi.”

2004’ten beri moda tasarımcılığı yapan Lymus, modanın her alanına olan açlığını çok küçük yaştan beri gideriyor. Kadının doğal cazibesine vurgu yapmak için yeteneğini kullanıyor. Aslen çocuk gelişimi konusunda eğitim almışsa da bir butikte staj yaparken kendini birden tasarımcılığın içinde buldu.

Kendi kendini yetiştirdi, 2011’de New York Moda Haftası ve Couture Moda Haftası’nda tasarımlarını sergiledi, moda sektöründe isim yaptı.

İslami modaya geleneksel olmayan yaklaşımıyla kendine bir yol çizdi. ?imdi ise tevazu ile modayı harmanlayarak modellik dünyasına giriş yapıp ilk global Müslüman kadın modeller ajansını kurdu.

Ajansının amacı ana akım modadaki Müslüman kadınlara dair yanlış kanıları ve steryotipleri değiştirmek, kapalı Müslüman modelleri sektöre kazandırmak ve modeller dünyasında yeni bir standart belirlemek.

Amaç biraz da, modellerin dini gereklerini ve inançlarını koruyarak ana akım tasarımcılarla çalışma imkanı bulması: Vücut hatlarını göstermeyecek bollukta, sadece yüz, eller ve ayakların ortada olduğu kıyafetlerle...

Lymus, ailesi o doğmadan evvel din değiştirerek Müslüman olmuş bir Amerikalı. Bu dinin öğretilerine sadık kalma yanlısı.

“Bence iki nedenden dolayı kapalı olmaya gerek var” diyor, “Birincisi biz kadınların vücutları çok kutsal ve değerli. İkincisi, moda açısından kadınlar başörtüleri ve kat kat giysileri içinde çok güzel görünüyor. Tarihte kraliyet mensubu ve yüksek mertebelerdeki kadınların her zaman nasıl kat kat ve muhafazakar giyindiğini düşünün.”

Lymus’un ajansı aynen diğer model ajansları gibi işini ciddiye alıyor ve profesyonel çalışıyor. New York Moda Haftası sırasında Lymus diğer ajanslar gibi modellerini seçmelere yolladı.

Ajansta şu an eğitilmekte olan dört model var, bunların ikisi kontrat imzaladı. Biri siyahi, diğeri melez. Lymus, moda haftası boyunca onları çeşitli etkinliklere ve partilere götürerek moda sahnesinin kokusunu almalarını sağladı.

Lymus, Müslüman modellerin ciddi potansiyel barındırdığını ve yeteneklerini gösterme imkanı bulmalarıyla birlikte yakında ilk Müslüman süpermodeli göreceğimize inandığını söylüyor.

Ona göre güzellik yeterli değil, kızların aynı zamanda moda dünyasında ayakta kalmalarını sağlayacak kendilerine güvenli, sağlam karakterli, mütevazı olmaları gerektiği görüşünde.

“Nihai amacım Müslüman kadınların çalışmadığı veya sadece kara çarşafla gezdiklerine dair algıyı değiştirmek” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları