İlk Füsun Akatlı Ödülü Leylâ Erbil’in

GEÇTİĞİMİZ yıl aramızdan ayrılan denemeci, felsefeci, eleştirmen Füsun Akatlı adına düzenlenen ve Doğuş Üniversitesi tarafından her yıl verilmesi planlanan Füsun Akatlı Kültür ve Sanat Ödülü’nün ilki bu sene özel olarak, Füsun Akatlı Saygı Ödülü adıyla gerçekleştiriliyor.

Yarın Doğuş Üniversitesi’nde gerçekleşecek sempozyumdan sonra Türk edebiyatının ustalarından Leylâ Erbil’e verilecek.

Okurlarıma anımsatmak isterim, iyi yazar Leylâ Erbil daima ödüllerden uzak durmuş, hiçbir ödüle katılmamış ve ödül kabul etmemiştir.

Bu ödülü de arkadaşı Füsun Akatlı’nın adına verildiği için kabul ettiğini özellikle belirtmiştir.

* * *

YARIN Doğuş Üniversitesi’nde Füsun Akatlı anısına düzenlenen ve onun üç yönünü de ele alacak ‘Anlatı, Metinlerarasılık ve İletişim’ konulu sempozyum, 10.30’da başlayacak ve ‘Felsefe Penceresinden’, ‘Tiyatro Penceresinden’ ve ‘Edebiyat Penceresinden’ konulu üç oturumla sürecek.

Sempozyumun ardından akşam 18.00’de, ‘Füsun Akatlı Kültür ve Sanat Ödülü’nün ilk töreni gerçekleşecek.

Sempozyumda kimler var:

Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mitat Uysal ile Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Doltaş’ın yapacağı açış konuşmalarının ardından Füsun Akatlı’nın felsefeci yanının ele alınacağı oturumda; Hilmi Yavuz, Prof. Dr. Ahmet Arslan, Prof. Dr. Kurtuluş Dinçer ve Dr. Oruç Aruoba konuşacaklar. Akatlı’nın tiyatrocu yanının değerlendirileceği ikinci oturumda Seçkin Selvi, Prof. Dr. Sevda Şener, Tilbe Saran ve Yiğit Sertdemir konuşacaklar. Üçüncü ve son oturumda ise Doğan Hızlan, Selim İleri, Tahsin Yücel ve Ahmet Cemal, Füsun Akatlı’nın edebiyatçı yanını anlatacaklar.

Sempozyumun ardından, Füsun Akatlı Kültür Sanat Ödülü bu seneki sahibi Leylâ Erbil’e takdim edilecek.

Füsun Akatlı Kültür Sanat Ödülü’nden bahsetmek gerek.

Felsefeci ve edebiyatçı Füsun Akatlı’nın çok yönlü entelektüel kişiliğini yansıtacak şekilde, bu ödül, her yıl kültür, felsefe, edebiyat, tiyatro alanlarından birine verilecek.

Önce o sene verilecek alan belirlenecek ve daha sonra o alandaki müracaatlar değerlendirilerek, layık görülen kişi ödüllendirilecek.

Yalnız bu yıl ödülün birinci yılı olması sebebiyle, ilk ödülün değerlendirme sürecinde ülkemizin kültür ve sanat yaşamına ömür boyu katkı göz önüne alındı. Doğan Hızlan, Dilek Doltaş, Fazıl Say, Gülriz Sururi, Selim İleri, Yekta Kopan ve Zeynep Oral’dan oluşan seçiciler kurulu; bu seneki ödülün Leylâ Erbil’e verilmesini kararlaştırdı.

Bu yıl, ilk defa verildiği için daha çok ‘Füsun Akatlı Saygı Ödülü’ olarak nitelendirilen ödül; kültür, sanat ve düşünce alanında ürettikleri ve duruşuyla yaşam boyu onur ödülü olarak Leylâ Erbil’e verildi.

* * *

LEYLÂ ERBİL’i buradan bir kere daha kutluyorum.

Ayrıca, bu ödülü kabul ettiği için de teşekkür ederim.
Yazarın Tüm Yazıları