İlk durakta hedef: 500 milyon $

Güncelleme Tarihi:

İlk durakta hedef: 500 milyon $
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2017 21:47

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyaretinin ilk durağı olan Tanzanya’da ikili ticaretin geliştirilmesi ve ticaretin arttırılması için çalışmaların hızlandırılması konusunda mutabakata varıldığını duyurdu. İki ülkenin 150 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacminin imzalanan yeni projelerle önce 250 milyon ardından 500 milyon dolara çıkması hedefleniyor.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 3 ülkeyi kapsayan Afrika ziyaretinin ilk durağı olan Tanzanya’da, iki ülkenin 150 milyon dolar seviyesinde olan ticaret hacminin ilk etapta 250 milyon dolara ardından 500 milyon dolara çıkarılması için çalışıldığını vurguladı. Tanzanya’nın ardından Mozambik ve Madagaskar’ı da beraberindeki heyetle ziyaret edecek Erdoğan, dün Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli ile Devlet Başkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Magufuli Türkiye ile Tanzanya arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

150 İŞADAMI KATILDI

İkili ve heyetler arası yaptıkları görüşmelerin her iki ülkenin geleceği için çok faydalı ve verimli geçtiğini belirten Erdoğan, “İki ülke arasında çok ciddi bir işbirliği potansiyeli olduğunu gördük. Ekonomi, ticaret, turizm, tarım, demiryolu, endüstri ve inşaat alanlarında yeni projelerle işbirliğimizi önümüzdeki süreçte daha da derinleştireceğiz. İmzaladığımız anlaşmalar bu yöndeki kararlılığımızı çok açık, net gösteriyor. Aynı şekilde bana eşlik eden çok farklı sektörlerden 150’ye yakın işadamıyla Türkiye olarak bu işbirliğine verdiğimiz önemi de ortaya koymuş olduk” diye konuştu. Magufuli ile Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda iki ülke işadamlarına hitap ettiklerine dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti: “Hedefimiz işadamlarımıza yeni bir heyecan vermek, onları geleceğe çok daha farklı bir şekilde hazırlamak. Türkiye olarak istihdam oluşturacak, Tanzanya’nın kalkınmasına katkıda bulunacak yatırımların daha da artmasını arzu ediyoruz. Bu konuda müteşebbislerimizi her fırsatta teşvik ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Tanzanya makamlarının da kendilerine hür türlü kolaylığı göstereceklerine eminim.”

Haberin Devamı

BİRİKİMLERİ PAYLAŞALIM

Türkiye’nin Afrika kıtasına yaklaşımının çerçevesinin “karşılıklı saygı ve ortaklık” olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları ifade etti: “Tek tarafın zenginleştiği, diğer tarafın da insan kaynağı, emek ve alın teriyle bu zenginliğe destek olduğu bir modeli asla tasvip etmiyoruz. Somali örneğinde olduğu gibi gerekirse her türlü riski alarak dostlarımızın, kardeşlerimizin ellerinden tutuyor, onları ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Burada da koordinasyon ofisi olan TİKA gibi kurumlarımız aracılığıyla beraberce kalkınmanın yollarını arayabiliriz. Türk Hava Yollarımız Afrika’nın birçok noktasına doğrudan uçarak en güvenli ve etkin şekilde kıtayı dünyaya adeta bağlıyor, bağlayacak. İnşallah bu süreç de katlanarak devam edecektir. OECD üyeleri arasında en yüksek ikinci büyüme oranına sahip ülke olarak tecrübelerimizi, birikimlerimizi Tanzanya ile paylaşmaya hazırız.”

Haberin Devamı

800 İŞADAMI İLE BULUŞULDU

CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile Afrika seyahatine çıkan iş dünyası temsilcileri bölgedeki fırsatları keşfederken, Afrika’daki yatırım ortamını ve potansiyeli yerinde inceleme şansı buldu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen iş dünyası buluşmalarının da ilki olan Tanzanya-Türkiye İş Forumu’nun kapanış oturumu, Erdoğan, Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tanzanya Sanayi, Ticaret ve Yatırım Bakanı Charles John Mwijage, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Tanzanya Özel Sektör Kurumu Başkanı Reginald Mengi’nin katılımı ile yapıldı. Forum öncesinde gerçekleştirilen B2B görüşmelere ise Türk ve Tanzanyalı 800’ün üzerinde iş insanı katıldı.

BAKMADAN GEÇME!