İlk dört günde toplam 215 bin oy kullanıldı

Güncelleme Tarihi:

İlk dört günde toplam 215 bin oy kullanıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2017 09:49

Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa referandumu için Avrupa'nın beş ülkesinde oy verme işlemi pazartesiden beri sürüyor. İlk dört günde kullanılan oy sayısı herkesi şaşırttı. Kimse ilk günler için bu kadar yüksek katılım beklemiyordu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği ile ilgili referanduma yurt dışında yaşayan seçmenler büyük ilgi gösteriyor. 27 Mart Pazartesi, 31 gümrük kapısıyla birlikte Almanya, Danimarka, Belçika, İsviçre ve Avusturya'da sandıklar kuruldu. İlk dört günde bu beş ülkede kullanılan oy sayısı 194 bini buldu. Gümrük kapılarındaki oylar da eklenince dört gün sonunda yaklaşık 215 bin seçmen sandık başına giderek anayasa değişikliği için tercihini kullandı.

İlk dört günde toplam 215 bin oy kullanıldı

Avrupa'daki beş ülkede 27 Mart Pazartesi 37 bin 502 seçmen tercihini yaparken, sandıkların kurulduğunun ikinci günü bu rakam 48 bin 1547de çıktı. Çarşamba günü havaların ısınmasıyla birlikte sandık başına gidenlerin sayısı 57 bin 555'i buldu. Perşembe günü ise 53 bin 430 seçmen oyunu kullanarak vatandaşlık görevini yerine getirdi. Perşembe günü Almanya'da 43 bin 41 seçmen, sandıkların kurulduğu 13 seçim bölgesinde oy kullandı.

Haberin Devamı

EN AZ MÜNSTER’DE
En çok oy ise Almanya'da perşembe günü Essen Başkonsolosluğu bölgesinde sandığa atıldı. Essen başkonsolosluk binasının çevresinde yeteri kadar park yeri olmadığı için Dortmund'da kurulan sandıklara dördüncü günde tam 4 bin 926 kişi oy kullandı. Perşembe günü Almanya'da en çok oy kullanılan ikinci seçim bölgesi ise Düsseldorf kentiydi. Burada da 4 bin 394 seçmen sandık başına gitti. Bin 350 oyla en az oy kullanılan bölge ise Münster oldu.

İlk dört günde toplam 215 bin oy kullanıldı

BELÇİKA’DA YÜZDE 60, ALMANYA’DA YÜZDE 5O
AK Parti Brüksel Temsilcisi Ruhi Açıkgöz, referanduma yurt dışında katılımın 1 Kasım’a göre neredeyse dört kat olduğunu söyledi. Açıkgöz, “İlk dört günün sonuçlarına baktığımızda ve 1 Kasım’la karşılaştırdığımızda hakikaten katılım çok yüksek oranda vuku buldu. Neredeyse 4 katına yakın bir katılım söz konusu” dedi. Hollanda’da yaşanan olaylar neticesinde referanduma yüksek oranda bir katılım beklediklerini belirten Açıkgöz, Belçika’da yüzde 60, Almanya’da yüzde 50 civarında bir katılımın gerçekleşebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

3 MİLYON SEÇMEN
Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı seçmen sayısı yaklaşık 2 milyon 900 bin. Yurt dışında kayıtlı seçmeler yaşadıkları ülkelerde 9 Nisan Pazar günü saat 21.00'e kadar, gümrüklerde ise 16 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar oy kullanabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!