İlk defa yabancıya kriz anlatmıyoruz

Güncelleme Tarihi:

İlk defa yabancıya kriz anlatmıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2008 00:36

Ceva Lojistik Türkiye ve Balkanlar Müdürü Aslan Uzun ile dün başlayan röportajımız bugün devam ediyor.

Haberin Devamı

I. Bölüm: Kriz bize uğramaz, Varan'la zirveye gidiyoruz 

- Ceva Lojistik'in dünyadaki yeri neresi?

Dünyada dördüncü büyük tedarik zinciri şirketiyiz. Toplam büyüklüğümüz 7 milyar euro. 100 ülkede 1000 ofis, 54 bin çalışan 8 milyon metrekare depolama alanı işletiyoruz.

- Tedarik zinciri kavramının bir tanımını yapabilir misiniz?

Şimdi siz Türkiye'de üretim yapıp malını tüm Türkiye'ye dağıtan bir firmasınız diyelim. Bu ürünün hammadesinin bir parçasının Çin'den, bir parçasının Hindistan'dan bir parçasının da Türkiye'den geldiğini varsayın.

Eren GÜLER YAZIYOR

Biz önce uluslararası nakliye dediğimiz bacakla bu malları gidip kaynağından alıyoruz ve en uygun rota ile buraya getiriyoruz. Fabrikaya 'in bound' dediğimiz şekilde akıtıyoruz. Yani hamaddeleri dışarıdan alıp sizin üretim planınıza göre, saatlik, günlük, haftalık neyse fabrikayı besliyoruz. Fabrika da böylece stok tutmamış  oluyor.

Haberin Devamı

İkincisi, malın akışını en kısa ve doğru yoldan yapıyoruz. Bir de biz hacim sinerjisini kullanıyoruz. Sizin malınızı, başkasının malını bunların hepsini birden getirdiğimiz için hacimde bir maliyet avantajı oluşuyor. Ayrıca fabrikalardaki üretim süreçlerine de yardımcı oluyoruz...

- O nasıl oluyor?

Hafif üretim dediğimiz, elle işlem ve sıralama işleri yapıyoruz. Ürünleri hatta giriş sırasına göre dizip öyle veriyoruz hattın kenarına. Ayrıca isterseniz, bazı birleştirmeler yapıyoruz.

- Mesela?

"Varan'ın ismini ilk etapta değiştirmeyeceğiz

Mesela siz bir gıda firmasısınız diyelim. Promosyon yapıyorsunuz, iki tane alana üçüncü bedava diye. İşte biz bu üçünü bantlayıp öyle ulaştırıyoruz şirkete...

Bizim şirkette bu tür hafif üretim süreçlerini geliştirmeye yönelik 50'nin üzerinde mühendis çalışıyor.

- Ceva ismiyle ilgili bir sıkıntı yaşandı mı?

"Şimdi Yunanistan'la uğraşıyoruz, orayı da büyütmeye çalışıyoruz."

Yaşandı. Şu an zaten bizim 4 tane ismimiz var. Bir tane eski TNT diyorlar, bir tane Ceva diyorlar, bir tane Seva, bir tane de doğrusu olan Siva diyorlar.

Haberin Devamı

Bu isim seçilirken bir yarışma yapıldı. Ben de 'aman' dedim, 'içinde w,x olmayan birşey olsun. Ama 'S' diye okunan bir 'C'nin de olacağı hiç aklıma gelmedi açıkçası...

- Varan'ın ismini değiştirecek misiniz?

Varan'ın ismini değiştirmeyeceğiz ilk etapta. Ama sonrasında yavaş yavaş Ceva ile değiştireceğiz.

- Başka bir satın alma planı var mı?

" Ben 25 yıldır iş hayatındayım ve ilk defa bir yabancıya 'Türkiye'de kriz var' demiyorum. "

İşin aslı; bu yaptığımız satın almayı hazmetmemiz lazım. Bir de dünyada bir toz bulutu var ama fırsatlara bakmaya devam ediyoruz. Biz basamak basamak çıkacağız. Koşarak, ama soluk soluğa kalmadan.

- Balkanları da size bağladılar. Orada büyüme hedefi nedir?

Haberin Devamı

Büyüme performansımız nedeniyle Balkanlar'ı bize bağladılar. Alın burayı da büyütün diye... Şimdi işte Yunanistan ile uğraşıyoruz, orayı da büyütmeye çalışıyoruz. Sonra da Bulgaristan'a geçeceğiz.

Ben hep stratejilerimi büyüme üzerine kuruyorum. Orası için de yüzde 60 büyüme hedefi koyduk.

- Orada da bir kargo şirketi satın alır mısınız?

İşin aslı daha bu yaz bana bağlandı. Şu an organik büyümeyi tamamlamaya çalışıyorum. Eğer onu yapmadan satın almaya giderseniz, o zaman başarılı olamazsınız. Önce kendi kültürünü çok sağlam oturtmanız lazım ki yeni bir kültürle harmanlayabilesiniz.

- Varan'ı oraya taşıma planı var mı?

Bakacağız. Şimdilik lojistik dağıtım ağını kurduk. Onu oturtalım, sonra ucuna eklemeler yapacağız.

Haberin Devamı

- Balkanlar'da hangi ülkeler size bağlı?

En aktif olduğumuz yer Yunanistan. Bunun yanında eski Yugoslavya ülkeleri ve Bulgaristan da bize bağlı.

- İlk başta sadece Türkiye iken şimdi bu kadar çok ülkenin bağlanması korkutuyor mu sizi?

Ben RAM Dış Ticaret'ten gelmeyim. Orada 8 yıl çalıştım. Ömrüm gelişmekte olan pazarlarda geçti. O zaman Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika, Irak gibi yerlerde çalıştım ve o nedenle çok zor gelmiyor. Ben daha bankacılık teşkilatının bile olmadığı zamanlarda Kazakistan Özbekistan gibi ülkelerde çok dolandım. O yüzden çok korkutmuyor.

- Firmanın sahipleri yabancı. Onlar bu krizi nasıl değerlendiriyor?

Ben 25 yıldır iş hayatındayım ve ilk defa bir yabancıya 'Türkiye'de kriz var' demiyorum. Onlar bize diyorlar... İlk defa bunu da yaşıyoruz..

Haberin Devamı

Aslında bu durum Türk yöneticiler için iki avantaj yaratıyor. Birincisi, bizler krize karşı aşılıyız, ikincisi de Türkiye 2001'de bu krizin bir benzerini atlattı.

Bu kriz bize ne getirecek biliyor musunuz? Türkiye son yıllarda çok hızlı büyüdü ve hepimiz bu büyümede çok rahat davrandık. Şimdi herkes dönüp iş proseslerine, genel giderlerine tekrar bakıyor. Ama biz 2001'i gördüğümüz için daha hazırlıklıyız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!