Sivas'ta yakaladılar... Dünyanın en güzeli

Güncelleme Tarihi:

Sivasta yakaladılar... Dünyanın en güzeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 10:18

Sivas'ın Suşehri ilçesinde kanat açıklığı ile boyu yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda olan ’Tavus’ kelebeği yakalandı.

Haberin Devamı

Suşehri ilçesinde bir kafede çalışan 39 yaşındaki Arif Çakmak bine dışında uçan büyük bir kelebek olduğunu fark etti. Kelebeği yakalamayı başaran Çakmak, kafeye aldığı kelebeği hayranlıkla izledi. Ardından veteriner hekim Mehmet Atmaca tarafından kontrolü yapılan kelebeğin Sivas yöresinde daha önce rastlanmayan ’Tavus’ kelebeği olduğu belirlendi. Kelebeğin kanat açıklığı ise 15 santimetre olarak ölçüldü. Veteriner Mehmet Atmaca, "Oldukça büyük bir kelebek. Pek çok kelebek meraklısına göre dünyanın en güzel kelebeği olarak nitelendiriliyor. Ülkemizde Giresun, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop gibi daha çok Karadeniz bölgesinde Haziran aylarında ortayı çıkıyorlar. Sivas bölgesinde ilk defa karşılaştığımız bir tür" dedi.

Kelebeği yakalayan aşçı Arif Çakmak ise, kelebeği görünce dikkatini çektiğini, çok güzel bir görüntüsü olduğunu söyledi. Tavus kelebeği incelemenin ardından yeniden doğaya bırakıldı.

Haberin Devamı

TAVUS KELEBEĞİ

Tavus kelebeği pek çok kelebek meraklısına göre dünyanın en güzel kelebeği olarak kabul edilmektedir. Tavus kelebeğinin kanatlarındaki ’Gözler’ yıldızlar gibi tuhaf bir şekilde parıldamaktadır, bu ışıltılar gökkuşağı renklerinin kıvılcımları gibi görünmektedir. Kanat altı siyaha yakın koyu renktedir. Bu renklenme ağaç kütüklerinin üzerine konduğunda ve hibernasyona (kış uykusu) yattığında mükemmel bir kamuflaj sağlamaktadır. Kamuflaj ve kanat üstündeki iri gözlere ilave olarak bu kelebek kanatlarını sürterek insanın da duyabileceği bir ses çıkarmaktadır. Bu özelliklerini kullanarak kendisine doğru gelen düşmanlarını tehdit etmeye çalışmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!