İlk ateş fena yakıyormuş dostlar

Beş gündür Rüzgar’ın ateşini düşüremiyorum. Derecedeki 39 küsürlü rakamları gördükçe delirecek gibi oluyorum. Arkadaşlarım bunun 41’i 42’si de var diyorlar, düşünmek bile istemiyorum

Geçen hafta bugün. Yani Cumartesi... Evden çıkarken bir şeyciği yoktu. “Anneciğim (Evet ben de çocuğuyla anneciğim diye konuşan kadınlardanım. Bazılarına çok antipatik geliyor biliyorum ama benim çok hoşuma gidiyor. Ben anneciğim dedikçe o anne demiyor mu, içim çağlıyor) ben bir koşu gidip mambo yapıp geleceğim” dedim. El salladı, öpücük bile yolladı arkamdan. Gittim, Yok Böyle Dans’ta mambomu yaptım eve geldim.
Ben geldikten yarım saat sonra gece sütünü içmek için uyandı. Sütü hazırladım, odasına girdim, yatağına eğildim ve Rüzgar’ın inlediğini fark ettim. Dokunduğumda ne kadar sıcak olduğuna inanamadım. Koltuk altından ateş çıkıyordu resmen...
Alnı, boynu yanıyordu. Böyle bir şeyle ilk kez karşılaştığım için paniğe kapıldım. Hemen ışığı açtım, elma gibi kızarmış yanaklarını o zaman gördüm. Titreyen ellerimle derecesini aldım ve kulağına soktum. Sonuç 39,2! İnsan gerçekten önce bir ‘haydaaaa’ oluyor, sonra ‘nasıl yani’ demeye başlıyor. Arkasından ‘neden, neden’ diye saçmalıyor.

OYUN OYNUYORUZ ZANNEDİYOR

Hemen doktorunu aradım. Parasetemollü bir şurup ya da fitil vermemi, sabaha kadar da takip etmemi söyledi. Bu arada Rüzgar şaşkın ama gülen gözlerle bana bakıyor. Işıklar açıldı ya, sabah oldu oyun vakti geldi zannetti. Şurubunu da içince uykunun bittiğine iyice karar verdi. Koltuktan ya da kucağımdan inmek için debelenmeye başladı. Hedef salon ve oyuncaklar!
Ben bu arada elimde telefon internetten ateş hakkında bir şeyler okumaya çalışıyorum. Çocuk doğurmadan önce bu tip konularda kursa giden anneleri ayakta alkışlıyorum. Benim son dakikacılığım, yumurta kapı derneği yönetim kurulu başkanlığım anneliğimde de sürüyor, kendimden nefret ediyorum.
Ben bu yazıyı yazarken, ki günlerden Perşembe, Rüzgar’ın ateşi hala ilaçlarla kontrol altında. Dün ilacı keselim dedik, 39,2’yi tekrar gördük. Doktora gittik tabii. Kan tahlili falan da yaptırdık. Viral bir durum var ama ne, henüz belli değil. Son zamanlarda hiç kimseyle mesajlaşmadığım kadar doktorumuz Raif Üçsel’le mesajlaşıyorum. Gece beş-altı fark etmiyor. Umarım kısa zamanda geçecek ya da en azından ne olduğu belli olacak. Dua edin, olur mu?

ÇOCUKTA ATEŞ ÇIKINCA NE YAPMALI

İhtiyacı olanlar için okuduğum ve işime yarayan bilgiler şöyle:
1. Öncelikle çocuğun bulunduğu ortam serinletilmeli, 21-22 derecede tutulmalı.
2. Çocuğun üzerinde hafif ve gevşek giysiler olmalı.
3. Islak bezlerle kompres yaparak vücut serinletilmeli.
4. Ateş, vücutta sıvı kaybına yol açar, bu sebeple bol sıvı verilmeli. Örneğin; su, meyve suyu, çorba, bitki çayları...
5. Doktorun önerdiği ateş düşürücü şuruplar çocuğun yaşına ve kilosuna uygun olarak verilmeli.
6. Ilık suyla banyo yaptırılmalı. Ilık banyo ateş dürücü etkiye sahip.
7. Burası çok önemli. Çok yüksek ateşi olan çocuğun elleri ayakları soğuk olabilir. Bu durumda anne-babalar ateşi olmadığını düşünerek yanılabilir. Ateş, mutlaka dereceyle ölçülmeli. Eller ayaklar soğuk olsa da vücutta ateş yüksek olabilir.

BUNLARA MUTLAKA DİKKAT EDİN

1. Ağır karaciğer hasarına yol açabileceğinden, çocuklarda ateşli hastalık sırasında ateş düşürücü olarak aspirin verilmemeli.
2. Alkol veya sirke sürmek yanlış bir uygulama. O an için ateşi düşürebilir ama alkol damarları genişletip daraltacağı için ateşin daha da yükselmesine yol açabilir.
3. Müdahale ederken çocuk ağlatılmamalı. Ateşi daha fazla çıkabilir.
4. Üstüne kalın giysiler giydirilmemeli. Bu, vücudun ısısını daha da yükseltir. Üzeri kalın battaniye, yorgon, vb. şeylerle örtülmemeli.
Yazarın Tüm Yazıları