İlişki durumu; karmaşık

Haberin Devamı

SOSYAL medyası olmayan “teknolojiyle küs, dünyayla barışık” okur için hemen söyleyeyim; yukarıdaki başlık, bir facebook terimi. Nişanlanıp da bir türlü evlenemeyen, evlenip de bir türlü boşanamayan, aldatıp da bir türlü uslanamayan, sevip de bir türlü kavuşamayan, kavuşup da bir türlü ayrılamayan, ayrılıp da bir türlü unutamayan “baĞzı” çiftler bu kalıbı yazıyor ilişki durumlarına.
Tıpkı, her ülke bir facebook profili olsa, Türkiye’nin ilişki durumunda yazacağı gibi ilişkilerimiz. Evvela, birbirimizle. Avrupa Birliği’yle. Amerika’yla. Parayla. Borsayla. Gençlerle. Yaşlılarla. Azınlıklarla. Polisle. TOMA’yla. Açıklarla. Kapalılarla. Parklarla. Ağaçlarla. Fikirlerle. Vicdanlarla.
Ayrılamıyoruz. Barışamıyoruz da. En önemlisi sevişemiyoruz. Birbirimizi sevemiyoruz. Sevdiğimizi söyleyemiyoruz. Ya da sevilmediğimizi kabullenemiyor, iki ayrı dünyanın insanı olduğumuzu olgunlukla karşılayamıyoruz.
Başka bir yöne gidiyor dünya. Göremiyoruz.
Bilanço ağır...
Maldan, kırılan camdan, zarar gören TOMA’dan bahsedeceğimi sanıyorsanız yanılıyorsunuz.
Çünkü, Gezi’nin bilançosu çok daha ağır.
• 1’i polis olmak üzere 4 kardeşimiz hayatını kaybetti.
• Yaklaşık 5000 civarında kayıtlı yaralanma var.
• 1’i Ankara’da, 5’i İstanbul’da, 1’i Eskişehir’de olmak üzere 7 ağır yaralı var.
• 23 kişi (ağır/kırıklı) kafa travmasına uğradı.
• 10 kişi gözünü kaybetti.
• 1 kişinin dalağı alındı.
• Telef olan hayvanları, kuşları, kedileri köpekleri sayamadık bile.
Hal böyleyken bu olaydan, tüm kesimler adına çıkarılması gereken dersler var.
Çünkü, ezberler bozuldu. Kitap dağıldı, yeniden yazıldı. Dengeler değişti. Düzen bozuldu.
Artık yeni bir şey söylemek lazım. Geçmişi bırakarak geleceğe birlikte bakabilmek için.
Siz sanıyor musunuz ki, gidecek başka yeriniz var? Herkesin ama herkesin dönüp dolaşıp geleceği yer burası. O yüzden ne kimse kimsenin örtüsüne karışacak durumda, ne de kimse kimsenin kadehine.
Yapabileceğimiz tek şey anlaşmak. Gideceğimiz tek ülke uzlaşma ülkesi. Nefes alabileceğimiz tek ülke özgürlükler ülkesi. O ülke Türkiye olmazsa, bir gün her şey için çok geç olabilir.
Bunu yazın bir kenara... Çünkü, yeni çağın tek mottosu artık bu...
Sen değiş ki dünya değişsin!
• Fotoğrafta görmüş olduğunuz inanılmaz yağlı boya tablo, Serdar Akkılıç tarafından Gezi Parkı için yapılmış. Kartpostalları elden ele geziyor. Orijinali RED İstanbul isimli galeride, Kadıköy’de. Satılırsa geliri bağış yapılacak.

Haberin Devamı

İlişki durumu; karmaşık

Haberin Devamı

Engelsiz İlaç Projesi

İZMİR Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan aradı. Engelsiz İlaç Projesi kapsamında, görme engelli vatandaşlarımızın kullanacağı “Sesli Kutu”, eczacıların kullanacağı “Brail Alfabe Yazıcısı” ve işitme engelliler için eczacılara verilecek “İşaret Dili Eğitimi” programı hakkında bilgi vermek için.
Uzun uzun sohbet ettik. Olandan, bitenden. En çok da Türkiye’de ilk kez yaptıkları bu projeden konuştuk.
Engelsiz İlaç Projesi, İzmir Kent Konseyi ve ÇEKOOP ev sahipliğinde EDAK, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Çağdaş Görmeyenler Derneği ortaklığında gerçekleştiriliyor.
İlk etapta 200 gönüllü eczanenin yer alacağı projede yurt dışından getirilen özel bir aparat ile eczacılar, ilaçların üzerine kabartma yazıyla ilacın ismini, kullanım şeklini ve son kullanma tarihini yazacak. Böylece görme engellilere ilacın kullanımında kolaylık sağlanacak. Kabartmalı yazıyı bilmeyen görme engelliler için ise, sesli kutu verilecek. Eczacılar, görme engelli hastalara, 10 ilaç bilgisinin girilebileceği sesli kutuyu ücretsiz olarak verecek.
Görme engelli vatandaşlarımızın kullanacağı sesli kutunun ve eczacılara verilecek işaret dili eğitiminin İzmir Kent Konseyi tarafından ücretsiz olarak karşılanacağı projede, ilaçların engelliler tarafından zamanında ve doğru bir şekilde alınması hedefleniyor.
Çok beğendim. Çok umutlandım. En yakın çocukluk arkadaşlarından biri görme engelli olan bir kişi olarak; şu an İsviçre’de yaşayan Hatice’min bu haberi, bu satırlardan dinlediğinde (eşi her hafta yazılarımı internetten okuyor ona) şehriyle ne kadar gurur duyacağını düşündüm.
Proje ile ilgili gelişmeleri size ilerleyen günlerde yine bildireceğim. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Yazarın Tüm Yazıları