İlhan İşman: “Mobbing Kanunu çıkarılmalıdır"

Güncelleme Tarihi:

İlhan İşman: “Mobbing Kanunu çıkarılmalıdır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2017 12:45

İlhan İşman: “Mobbing Kanunu çıkarılmalıdır"

Haberin Devamı

Çağla DAŞCI/İZMİT (Kocaeli), (DHA) MOBBİNG ile Mücadele Derneği İletişim Genel Koordinatörü ve Danışma Kurulu Üyesi İlhan İşman, kamu ve özel sektördeki mobbingin durdurulması için kapsamlı bir çalışma yapılması ve Türkiye'ye has bir Mobbing kanununun çıkartılması gerektiğini söyledi. 
Mobbing ile Mücadele Derneği İletişim Genel Koordinatörü ve Danışma Kurulu Üyesi İlhan İşman, işyerlerinde yapılan psikolojik şiddet olan Mobbingin milli bir mesele olduğunu ifade ederek kamu ve özel sektörde mobbingin durdurulması için Mobbing Kanunu'nun çıkarılması gerektiğini söyledi. Mobbing mağdurlarının, çalışan nüfusun yüzde 20'sin oluşturduğunu aktaran İşman, insanların barış ve huzur dolu iş ortamlarında ülkemiz yararına verimli ve etkin olarak çalışmalarına imkan sağlamak gerektiğini söyledi.
Mobbingin ülkemizdeki beşeri ve sosyal sermayesini kemirip yok ettiğini belirten İlhan İşman, "Mobbing duygusal bir saldırıdır. Özel ve kamu işyerlerinde uygulanan ve kişi veya kişiler üzerinde insan onuruyla bağdaşmayan davranışların toplamıdır. Sistematik bir baskı yaratarak, ahlâk dışı bir yaklaşımla, iş performansını ve dayanma gücünü yok edip, kişiyi kendi isteğiyle işten ayrılmaya zorlamak için düzenli, sürekli ve sistematik olarak yapılan psikolojik taciz davranışları, eylem ve uygulamaların bütünüdür. Mobbingin işyerlerine ve ülkemize verdiği zararlarla ilgili araştırmalar ülkemizde yeterince yapılmamaktadır. Veriler elimizde olmamakla birlikte, dünya ölçekleri üzerinden fikir sahibi olabiliriz." dedi.
MOBBİNG MİLLİ BİR MESELEDİR
Türkiye'deki mobbing mağdurlarının çalışan nüfusun yüzde 20'sini oluşturduğunu ifade eden İşman, mobbingin milli bir mesele olduğunu ifade ederek“Mobbing, çok yaygın ve gittikçe artan bir olgudur. AB ülkelerinde yaygınlık oranları % 2 ile 15 arasında değişmektedir. İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Şaban Çobanoğlu'nun çalışmalarında, Türkiye'deki mobbing mağdurlarının çalışan nüfusun % 20'sini oluşturduğu belirtilmiştir. Nitekim;Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim merkezine 2011 - 2016 yılları arasında bilgilenmek ve psikolojik destek istemek için toplam 38.262 adet başvuru yapılmış. Yani her yıl ortalama 7.652 kişi; diğer bir deyişle de günde ortalama 21 kişi 
Mobbing bilgilendirme ve destek hattını aramış. Herhalde bu insanlar durup dururken Alo 170'i keyfine aramamışlardır. Durup düşünmemiz gerekiyor. Mobbing milli bir meseledir. İnsanlarımızın barış ve huzur dolu iş ortamlarında ülkemiz yararına verimli ve etkin olarak çalışmalarına imkan sağlamalıyız. Mutlaka Onurlu Çalışma hakkını gözetmeliyiz. Mobbingin, birey üzerinde olduğu kadar kurumlar üzerinde de tahrip edici sonuçları var. İşveren açısından ortaya çıkan hasarlar, öncelikle ekonomik nitelikte. " diye konuştu. 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!