İlginç yemekler

OLİMPİYAT Oyunları’nın başlamasına çok az bir süre kala Pekin’de hayat giderek zorlaşıyor.

Artan trafik keşmekeşi, oyunları izlemek için buraya gelen gazeteci sayısının 21 binlere varması ve de oyunlar yaklaştıkça da her geçen gün dozu artırılan güvenlik önlemleri zaman zaman büyük sıkıntılara neden oluyor.

Çinliler, eski rejim alışkanlıklarından olsa gerek bir sorun karşısında çözümü hemen bazı şeyleri yasaklamakta buluyorlar. Örnek olarak her gün kullandığınız yollar bir anda trafiğe hatta yaya geçişine bile kapatılabiliyor.

İletişim kopukluğu

Zaman zaman da ev sahibi ülkelerin yaşadığı iletişim kopukluğu sonucu bazı yanlış bilgilendirmeden kaynaklanan ilginç sorunlar ortaya çıkıyor. İşte buna bir örnek verelim. Dün Uluslararası Olimpiyat Komitesi bugünkü açılış törenini izleyecek gazetecilerin güvenlik çemberini aşabilmeleri için açılış günü bu gazetecilerin akreditasyon kartlarına özel bir çıkartma yapıştırılacağını açıkladı. Ancak bu bilgiyi yanlış değerlendiren polis, basın merkezlerine yapılan arama noktasında tüm gazetecilerin akreditasyon kartlarından bu çıkartmaların olması gerektiği gibi bir emir verince ortaya gerçekten bir kaos çıktı.

Basın merkezine girmek isteyen yüzlerce gazeteci, görevliler tarafından engellenip içeri alınmayınca kavgaya varan tartışmalar çıktı ve basın merkezi önünde uzun kuyruklar oluştu. Bereket versin olaya başta AIPS olmak üzere çeşitli kurumlar müdahale etti de kriz iki saatte çözülebildi.

Söz iletişim kopukluğundan açılmışken, özellikle taksi şoförlerine derdini anlatamayıp kent içinde değişik yönlere gidip, kaybolan çok sayıda yabancının da olduğunu vurgulayalım. Oyunlar için buraya gelen yabancıların bir büyük sıkıntısı da alışamadıkları Çin mutfağı...

Hadi biz gazeteciler basın merkezinin uluslararası mutfağında idare etmeye çalışıyoruz. Ancak Çinlilerin pek meraklı olduğu bizim şişe benzer sokak satıcılarının yaptığı ızgaralar doğrusu birçok insanın midesini kaldırıyor. Şişlere dizilmiş akrepler, hamam böcekleri, kertenkele ve yılanları Çinliler şişlerin üzerinden afiyetle yerken yabancılar çoğu kez bunların fotoğrafını çekmekle yetiniyor. Ancak pek de haksızlık etmeyelim. Son derece kaliteli ve lezzetli yemek yapan uluslararası mutfağa sahip restaurantlar ile dünyanın ünlü fast food yiyecek markalarının da burada fazlasıyla mevcut olduğunu da vurgulayalım.
Yazarın Tüm Yazıları