İlber Ortaylı’yı tanıyor musunuz?

Güncelleme Tarihi:

İlber Ortaylı’yı tanıyor musunuz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2017 09:44

Fenerbahçe’nin kitap kurdu basketbol oyuncusu Ekpe Udoh soruyor.

Haberin Devamı

Artık Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nâzım Hikmet’i, Yaşar Kemal’i, Oğuz Atay’ı tanıyan, Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’sını okuyup, sosyal medyada takipçileriyle kitabı tartışan ABD’li bir basketbolcumuz var. Fenerbahçe Basketbol Takımı’nın yıldız basketçisi, eski NBA oyuncularından Ekpe Udoh, Twitter’da ‘#Ekpesbookclub’ (Ekpe’nin Kitap Kulübü) etiketiyle kurduğu kitap kulübünde takipçileriyle kitap tartışmaları yapıyor. Okuduğu kitaplar ve gündelik hayat hakkında ‘euroangle.com’ adlı bir blog da yazan Udoh’la Fenerbahçe Ülker Sports Arena’da konuştuk...

Edebiyata ne zamandan beri ilgi duyuyorsunuz?

- Kitap merakı bende ilk beş yıl önce başladı. O zaman Milwaukee’de basketbol oynuyordum, ilk kitap kulübümü de orada kurdum. O günden beri devam ediyor.

Peki bu merak nasıl başladı?

- Birdenbire kafama bir şey dank etti. Bir gün Miami’deyken tek başınaydım ve zor bir gece geçiriyordum, sonra açıp İncil’i okumaya başladım. Sonra
hızımı alamadım, okumaya başka kitaplarla devam ettim. Daha sonra da kitap kulübünü kurdum.

Kurduğunuz kitap kulübüne kaç kişi üye?

- Her kitapta farklı sayıda insan kulübe katılıyor. Genellikle her tartışma öncesinde 40 kişiye kitap gönderiyorum. Okuma programını ve tartşma saatlerini
de önceden söylüyorum.

Türkiye’de ilk okuduğunuz ve kitap kulübünde tartışmaya açtığınız yazar Sabahattin Ali oldu sanırım...

- Evet, bir Türk yazardan ilk olarak ‘Kürk Mantolu Madonna’yı okudum. Sonra Twitter’da bu konuda harika tartışmalar yaptık çünkü Sabahattin Ali’nin çok fazla hayranı var. Ben kitaptan çok keyif aldım, kitabı benle birlikte okuyup tartışmaya katılanların da çok beğendiklerini tahmin ediyorum.

‘Kürk Mantolu Madonna’yı ilk nereden duydunuz peki?

- Twitter’da Türk takipçilerime sordum, herkes bunu tavsiye etti, ben de denemeye karar verdim ve gerçekten çok beğendim. Çok iyi kitap.

Bir de sonra Twitter’daki takipçileriniz arasında test yapıp kitaptaki karakterler hakkında sorular sordunuz...

- Evet, örneğin “Maria, Raif’i ne zaman sevdi?” diye sordum ve doğru cevap veren 25 kişiye de kitabın İngilizce ve Türkçe baskısını hediye olarak gönderdim.

İkinci olarak Türkiye’den hangi kitabı tartışmaya açmayı düşünüyorsunuz?

- Bu konuda Türk takipçilerimden öneri alıyorum, ama bu sefer hayatta olan bir Türk yazarın kitabını okumak istiyorum, çünkü o zaman yazar da Twitter’da bizimle tartışmaya katılabilir. Hatta belki o yazarı maça davet edip kendisiyle sohbet edebilirim.

Mesela Orhan Pamuk olabilir mi?

- O kim?

Nobel ödüllü Türk yazar.

- Olabilir. İstanbul’da yaşıyorsa maça da davet edebilirim. Takipçilerimden öğrendiğime göre Türkiye’nin en önemli yazarları Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal, Oğuz Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Kemal ve Sabahattin Ali. Bir de İlber Ortaylı’dan bahsettiler, tanıyor musunuz?

Tabii ki, kendisi çok ünlü bir tarihçi ve profesör, gazetemizin de yazarı. Tarih kitapları yazar.

- Evet, o tür kitapları ve tarih okumayı da çok severim. Şu anda ABD’deki siyahların tarihi üzerine ‘The Immortal Life of Henrietta Lacks’ (Henrietta Lacks’in Sonsuz Hayatı) isimli bir kitap okuyorum. Güney’de tütün çiftçisi olan ama aynı zamanda iyileştirici hücrelere sahip siyah bir kadının hikâyesi, o dönem bilim insanları ona söylemeden hücrelerini alıp kanser hastalarında kullanıyorlar. Böylece o öldükten sonra bile hücreleri onlarca yıl yaşıyor.



En sevdiğim kitap ‘Simyacı’

Peki en sevdiğiniz yazar kim?

- En sevdiğim kitap, Paul Coelho’dan ‘Simyacı’. Onun ‘Aldatmak’ adlı romanını da okudum, O da çok güzeldi. Aslına bakarsanız ben konusu ilginçse ve dili güzelse her şeyi okurum.

Kitap okumak basketboldaki performansınızı da olumlu yönde etkiliyor mu sizce?

- Evet, küçüklüğümden beri Michael Jordan, Kevin Garnett gibi oyuncuları takip ediyorum ve onlarla ilgili metinleri okuyup çok şey öğrendim. Basketbol
hakkında kitap olmasa da makale çok okuyorum.

Türkiye’de gündemi, olup biteni takip ediyor musunuz?

- Çoğunlukla evet. Genelde gündemden haberdar olmaya çalışıyorum. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da neler olup bittiğini bilmek istiyorum.

Son terör saldırıları, bombalamalar sizi etkiledi mi?

- Evet; çünkü artık bana yakın yerlerde oluyor. Çok zor bir durum. Yapabileceğiniz tek şey barış olmasını dilemek. İstanbul’da yaşarken bunları düşünmemeye çalışıyorum. Halep’te olan bitenler de çok üzücüydü, insanlar orayı görmezlikten geldiler.

 

Haberin Devamı

Kazandığınız zaman herkes sizi sever!

Fenerbahçe Basketbol Takımı’nın koçu Zeljko Obradovic’le çalışmak nasıl bir şey?

- Harika. Obradovic basketbol konusunda bir dâhi. Ayrıca çok iyi bir öğretmen. Dünyadaki en iyi koçlardan biri.

Fenerbahçeli taraftarlar Obradovic’i ve sizi çok seviyor...

- Kazandığınız zaman sizi herkes sever. Obradovic de hep kazanıyor. Fenerbahçe basketbol taraftarları harika bir kitle. Bize büyük enerji veriyorlar. Her oyunda sanki final maçıymış gibi tezahürat yapıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!