İlaçta +18 dönemi

Güncelleme Tarihi:

İlaçta +18 dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2012 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu, medula sisteminde yaptığı yeni düzenlemeyle, 18 yaş altı çocukların, eczaneye ebeveynleri olmadan tek başlarına gidip ilaç almalarını yasakladı.

Haberin Devamı

TEİS Başkanı Nurten Saydan, “Uygulamanın sınırı 13’e çekilmeli. Çünkü örneğin doğudaki 15 yaşındaki çocuk anne kucağında bebeğiyle eczaneye gittiğinde ‘anneni babanı mı getir’ diyeceğiz” dedi.

 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, 18 yaşın altındaki çocukların kendisi muayene olup, doktora yazdırdıkları ilaçları yanında ebeveynleri olmadan almalarına izin vermediğini belirterek, ”Ülkemizde 15-18 yaş grubunda çocuklarımızın evlendirilmesine bile izin verilirken, bu kişilerin kendi reçeteli ilaçlarını almalarına engel olunmasını anlamıyoruz” dedi. Saydan konuyla ilgili şunları söyledi:

 

SEN GİT BABAN GELSİN

 

Haberin Devamı

“Sosyal Güvenlik Kurumu ne biz eczacılarına ne de vatandaşlarına duyurmadan ilaçta artı 18 dönemini başlattı. Yani 18 yaş altındaki çocuklar, muayene olup doktora yazdırdıkları ilaçlarını yanlarında aile fertlerinden biri olmadan alamayacaklar.

 

SINIR 13'E İNDİRİLMELİ

 

Söz konusu yaş sınırı çok yüksek. Zira 15-18 yaş grubu arasındakiler artık bilinçli yetişen genç nüfusu oluşturuyor. Bu yüzden uygulama yaş sınırı 12-13 yaşlara indirilmeli. Zaten yaşı daha küçük olan çocuklar aileleriyle gelip ilaç alıyor. Eczacılarımızda bu konuda gereken hassasiyeti gösteriyor, yaşı çok küçük olan çocuklarımıza ilaç satışı yapmıyorlar.

 

17 YAŞIDAN KÜÇÜK ANNE NE YAPACAK

 

Öte yandan bu uygulamanın devam etmesi sonucu ülkemizin doğusunda bu konudaki sıkıntı çok daha büyük olacak. Zira 18 yaş altı evliliklerin çok yaşandığı bu bölgede kucağında çocuğuyla eczaneye ilaç almaya gidenler reçetesinde yazılı ilacı alamayacaklar. Eczacılarımız dünden bu yana bu şekilde bir çok örnekle karşılaştı ve vatandaşların tepkilerine maruz kaldılar. TEİS olarak, ülkemizde 15-18 yaş arası grubundaki çocuklarımızın evlendirilmesine bile izin verilirken, kendi reçeteli ilaçlarını almasına engel olunmasını anlamıyoruz. Bu yüzden uygulamanın derhal düzeltilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!