İlaç alırken dikkat

Güncelleme Tarihi:

İlaç alırken dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

İlaç kullanımındaki hatalar bazen hayatı tehdit eden boyutlara ulaşabiliyor. Bu nedenle düzenli olarak kullandığınız ilaçlar için doktorunuzun uyarılarına dikkat edin.

Doktor genç kadına boşaltım yollarında bir enfeksiyon olduğunu söylemiş ve bir antibiyotik almasını istemişti. Bu genç kadın o sıralar doğum kontrol hapları kullanıyordu ve doktoruna bu gerçeği açıklamak gereğini duymamıştı. Bir ay sonra ise hamile kaldığını öğrenince şaşırdı. Genç kadının kullandığı antibiyotik, doğum kontrol haplarının etkisini yok etmişti. Bu küçük örnek de ilaçları gelişigüzel kullanmanın ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor.

Doktora başvurun

Öncelikle aynı zamanda alınmaması gereken ilaçlara dikkat edilmeli. Birbiriyle bağdaşmayan ilaçların aynı zamanda alınması, ilaçların etkisini yok edebileceği gibi çok ciddi yan etkiler de yaratabiliyor. Bazı durumlarda reçetesiz alınan ilaçların reçeteli ilaçlarla aynı zamanda alınması da ciddi sorunlar yaratabiliyor. Örneğin sindirim bozukluğuna karşı kullanılan antacidlerin, antibiyotiklerle aynı zamanda kullanılmaları son derece sakıncalı. Antacidler, başka ilaçların etkili olmalarını önlerler. Özellikle antacidlerle antibiyotikler aynı zamanda alınmamalı. Aksi halde, antibiyotik, hasta üzerinde hiçbir etki yaratmaz.

Birden fazla doktorun tedavisine ihtiyaç duyan kişiler, her doktorun önerdiği ilaçların listesini diğer doktorlara açıklamalı. Aksi halde aynı etkiyi gösteren iki çeşit ilaç alabilirler. Ya da belirttiğimiz gibi birbirinin etkisini yok eden ilaçlar alabilirler. Her doktor, hastasının kullandığı diğer ilaçlar hakkında bilgi sahibi olmalı. Özellikle yaşlı hastaların bu hususa çok dikkat etmeleri gerekiyor. Doktora başvurmadan alınan ilaçların, örneğin ağrı kesicilerin ve soğuk algınlığına karşı kullanılan ilaçların prospektüslerini okumadan kullanmak doğru değildir. Prospektüslerde ilaçların dozu belirtilir. Şiddetli ağrı çektiği için iki ağrı kesici birden almak tehlikeli sonuçlar yaratabilir. İlaçlar, doktorun ya da prospektüste belirtildiği şekilde alınmalı. Bir ilacın dört saatte bir alınması gerekiyorsa, bu sürelere dikkat edilmeli. Aç karnına içilmesi gereken ilacı tok karnına içmek onun etkisini yok edebilir. Aslında aynı maddeleri içerdikleri halde adları değişik olan ilaçlara dikkat edilmeli. Böyle hatalar, önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Tedavi yarım kalmasın

Bazı hastalar kendilerini iyi hissetmeye başlayınca, doktorun verdiği ilacı keserler ya da dozunu azaltırlar. İşte bu, çok büyük bir hatadır. İlaçlar doktorun önerdiği şekilde ve onun belirttiği sürede kullanılmalı. Aynı şekilde ilacın dozunu doktora sormadan artırmak da yanlış ve tehlikelidir. Örneğin yüksek tansiyona karşı kullanılan ilaçlar, kan basıncı normal düzeye inse bile sürekli alınmalıdır. Antibiyotik ilaçları belirtilen süreden önce kesmek tedavinin yarım kalmasına neden olur ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalırsınız. İlaçların kullanım sürelerine özellikle dikkat edilmeli. Kullanım süresi geçmiş bir ilacın alınması çok ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Tarihi geçen ilaçları hemen yok etmelisiniz. İlaçların mutfak ve banyo gibi nem oranı fazla olan yerlerde bulundurulmaları sakıncalıdır. İlaç dolabınızı banyoda tutmayın. İlaçlar nemsiz kuru ve aşırı sıcak olmayan yerlerde muhafaza edilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!