İl teklifi İnegöl’de heyecanı yükseltti

Güncelleme Tarihi:

İl teklifi İnegöl’de heyecanı yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 14:06

İl teklifi İnegöl’de heyecanı yükseltti

Haberin Devamı

 

Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), (DHA) –CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, nüfusu,  ekonomik potansiyeli, tarihi ve kültürel değerleri bir çok ili geride bırakan Bursa’nın İnegöl ilçesinin il olması için TBMM’ye teklifte bulunmasının ardından İnegöl’de heyecan arttı.Bazı vatandaşlar uzun yıllar çok uğraşılmasına rağmen İnegöl’ün il yapılmadığını belirtirken, bazıları ise İnegöl’ün il olacağı konusunda umutlu olduklarını söylediler.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İnegöl'ün 82. il olması için bazı milletvekillerinin imzası ile kanun teklifi verdi. Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Grup Başkanvekilleri ve Bursa Milletvekillerinin imzaladığı kanun teklifi ile Kütahya’nın Domaniç, Bursa’nın Keles, Kurşunlu, Yenice ve Mustafakemalpaşa ilçe ve beldelerinin yeni il olacak İnegöl’e bağlanması öngörülüyor.

Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz ay ziyaret ettiği İnegöl'de esnaf ve sanayicilerle görüşmüş ve İnegöl'ün il olması gerektiğini belirterek bu konuda parti olarak çaba göstereceklerini söylemişti. Kılıçdaroğlu'nun ilk imza sahibi olduğu kanun teklifinin gerekçesinde, İnegöl'ün Türkiye’nin 16. büyük sanayi merkezi olduğu da vurgulandı ve ‘'İnegöl'ün il yapılması, idari, ekonomik ve kültürel nedenlerle hem bölge halkının hem de ülke ekonomisinin zenginleşmesine önemli katkılar sağlayacaktır’' denildi.

Kılıçdaroğlu tarafından verilen teklifin İnegöl’de “il” olma heyecanını yeniden yükseltti. CHP İlçe Başkanı Necmi Demir, “Genel Başkanımız İnegöl’e özel ilgi gösteriyor. İnegöl’ün il olması için meclise teklifte bulundu. İnegöl, ekonomisi, nüfusu bir çok ilden büyük, ticari hacmi fazla olan bir ilçemiz. İlçemizin il olması konusunda büyük mücadele veriyoruz. CHP, bütün demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler büyük çalışmalar yaptık, il olma konusunda büyük mücadele verdik. Bu mücadelemizin yegane sebebi; İnegöl büyük bir ilçe, büyümeye devam eden bir ilçe… Bursa’ya bağlanmasından kaynaklanan büyük sıkıntılar yaşandı. Bir çok hizmet bu nedenle yapılamadı. CHP olarak İnegöl’ün sonuna kadar destekçisiyiz, bu anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bursa’ya bağlanmanın bedelini yanlış yatırımlarla sıkıntılar çektiğimizi gördünüz. İnegöl’ün eli kolu bağlı olmasını istemiyoruz, il olmasını istiyoruz. İnegöl il olursa, dünya çapında tanınan bir kent olacaktır. İnşallah mecliste bu tartışma bize müjde olarak verilir” dedi.

Avukat Ertan Başdere de “Bir avukat olarak destekliyorum. İl ve ilçelerdeki mevcut duruma bakıldığında nüfusu fazla olan İnegöl’de Polis sayısı çok az. Örneğin Bilecik İnegöl’ün dörtte bir nüfusuna sahip bir il olmasına rağmen İnegöl’deki kolluk kuvvetlerinden 3-4 kat fazla kolluk kuvvetine sahip. İnegöl’de suç oranı biraz yüksek. İl olması durumunda emniyet güçlerinin de sayısı artacağından, asayiş olaylarının azalacağını düşünüyorum. İnegöl’ün daha huzurlu bir kent olmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

İŞ DÜNYASI DA UMUTLU

İnegöl iş dünyası adına konuşan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, “İnegöl il olmayı çoktan hak etmiş bir yerleşim yeri. Ekonomik, nüfus, kültür olarak bir zaten il pozisyonunda. İstihdamı üretimi ihracatı dış ticareti, bu rakamlar İnegöl’ü Türkiye’deki bir çok ilden daha büyük olduğunun bir göstergesi. İnegöl’ün il olması meselesi bugünkü mesele değil. Yaklaşık 20 yıldır İnegöl’ün il olması konusunda çalışılıyor. Bunun altında yatan en büyük gerçek devlet pastasına İnegöl’ün kazandırdığının il olmasıyla bir kısmının geriye alınmak istenmesi. İnegöl’ün daha fazla hizmet almak istemesi. Bunun için il olmalı arzu ediyoruz. Biz Ticaret Odası olarak geçtiğimiz yıllarda Uludağ Üniversitesine bu konuda bir çalışma yaptırdık. Türkiye’de şu anda il olmaya aday ilk 5 yerleşim yerinin içerisindeyiz. 2001 yılından sonra Türkiye’yi yöneten AK Parti iktidarları, Türkiye’deki il sayısı artırmama kararı aldı. Biz de bu karara saygı duyduk ve bu talebimizi rafa koyduk. O günden beri hükümetin vereceği bir kararı bekliyoruz. Eğer mevcut hükümet Türkiye’deki il sayısı artıracaksa biz hem talibiz hem de bunun içindeyiz zaten. Eğer artırmayacak ise parlamentoya verilen bu tür teklifler kadük oluyor. İnegöl’e gel seni il yapalım tek başına demezler. Türkiye’nin siyasi iradesinin, il sayısını artırma gibi karar alması lazım. Biz il olmayı istiyoruz, arzu ediyoruz. İl olmanın bölgemize ve İnegöl’ümüze neler kazandıracağını çok iyi biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, il sayısı inşallah kısa sürede artırır ve bunun içerisinde İnegöl de olur. CHP’nin yaptığı bu çalışmayı önemsiyoruz, ama kararı verecek olan siyasi iradedir” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!