İKV: AB ile ilişkiler yeniden rayına oturtulmalı

Güncelleme Tarihi:

İKV: AB ile ilişkiler yeniden rayına oturtulmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 14:22

İKV: AB ile ilişkiler yeniden rayına oturtulmalı

Haberin Devamı

İstanbul, 8 Mayıs (DHA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AB ile ilişkilerin karşılıklı fayda ekseninde yeniden rayına oturtulması gerektiğine dikkat çekti.

Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada, 9 Mayıs Avrupa günü ve Fransa seçimlerine ilişkin değerlendirmesinde Türkiye AB ilişkilerine de değindi. Zeytinoğlu, AB’nin geleceği ve Türkiye’nin 1959 yılındaki ilk başvurusundan bugüne Avrupa bütünleşmesinin bir parçası olma hedefini benimsediğini hatırlattı.

Bu hedefe ulaşmada, Ortaklık Anlaşması, Gümrük Birliği, adaylık ve tam üyelik müzakerelerinin başlamasının önemli kilometre taşları olduğuna dikkat çeken Zeytinoğlu, “İnişli çıkışlı bir seyir izleyen AB ile ilişkiler bugün geldiğimiz noktada, önemli bir yol ayrımına gelmiş durumda.

Bu yol ayrımında, AB ile müzakerelerin geleceği belirsiz olsa da, çevreden sosyal haklara kadar birçok hayati konuda AB norm ve standartlarına uyum yoluyla yaşam standartlarının yükseltilmesi açısından AB çıpası önemini koruyor. AB ile ticaret hacmimiz ve doğrudan dış yatırımlarda AB’nin rolü de dikkate alınırsa, ilişkilerimizin karşılıklı fayda ekseninde yeniden rayına oturtulması gereği ortaya çıkıyor” dedi.

Başkan Zeytinoğlu, açıklamasında, bugün çeşitli sorunlar yaşasa da Avrupa bütünleşmesinin bir başarı hikayesi olduğunu belirtti ve Avrupa Birliği’nin hem üye hem de aday ülkeler için ilham alınacak bir model oluşturmanın yanında çıkarılması gereken dersler de sunduğunu vurguladı. Zeytinoğlu, her yıl 9 Mayıs tarihinde Avrupa Günü’nün kutlandığını dile getirerek şöyle dedi:

“İKV ve AB Bilgi Merkezi olarak bu sene de 9 Mayıs haftasında konferans, konser ve dinleti gibi etkinliklerle Avrupa’yı gündeme getirmeyi ve ‘Avrupa fikri’ni yaşatmayı hedefledik. Bugünün AB’si ekonomik, kurumsal ve siyasi krizlerin yorduğu ve reform ihtiyacının iyice hissedildiği bir Birlik. Ancak 9 Mayıs Avrupa Günü’nün çıkış noktasını oluşturan 1950 yılındaki Monnet Bildirisi’nden bugüne AB’nin geçmişine şöyle bir bakarsak, bir başarı hikayesi olduğunu görürüz. Bu başarıyı bir cümlede özetlemek gerekirse, iki dünya savaşının harap ettiği kıtada, barış ve demokrasiyi tesis etmek ve devletlerarası ilişkileri karşılıklı çatışmadan uyum ve işbirliğine dönüştürmek olarak tanımlamak mümkün. Bu değerli kazanımları korumak ve güçlendirmek için AB’nin yeni adımlar atması ve reformlara hız vermesi gerekiyor.”

Macron’un seçilmesi olumlu

Başkan Zeytinoğlu, 7 Mayıs tarihinde ikinci turu yapılan Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değindi ve liberal aday Emmanuel Macron’un yüzde 65’lik oy oranı ile seçimden galip çıkmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Zeytinoğlu, AB’nin lider ülkelerinden olan Fransa’da bir süredir aşırı sağ tehlikesinin bulunduğuna işaret ederek şöyle dedi:

“Aşırı sağ aday Marine Le Pen’in seçimlerde olası bir başarısı sadece Fransa’yı değil AB’yi de sarsma riskini barındırıyordu. Dün yapılan seçimlerin yaklaşık yüzde 65 oyla liberal aday Emmanuel Macron’un başarısı ile sonuçlanması ümit verici bir gelişme oldu. Almanya’da Eylül ayında yapılması öngörülen seçimlerin sonuçlarına da bağlı olarak, Fransa’da Macron’un zaferi AB’nin gerekli reformlarla güçlenmesi için önümüzde 5 yıllık bir sürenin olduğunu gösteriyor. Eğer bu süre verimli kullanılamazsa, popülizm daha da tehlikeli bir hal alabilir. AB’nin ekonomik büyüme, mali birlik, demokratik meşruiyet, AB üye devletleri arasında dayanışma ve uyumun sağlanması gibi birçok konuda somut adımlar atması gerekiyor. Aksi takdirde, AB karşıtı popülist akımlar daha da güçlenebilir. Her halükarda, Macron’un seçimden galip çıkması, AB bütünleşmesi yanlısı, ilerici güçler için önemli bir kazanım oldu.”
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!